Palladium inmiddels duurder dan goud

Voor het eerst sinds 2002 is de prijs van palladium gestegen boven de goudprijs. Woensdag 5 december bereikte de palladiumprijs een stand van 1251 dollar per troy ounce. De goudprijs noteert op het moment van schrijven een prijs van 1243 dollar per troy ounce.

palladium

Vraag naar palladium fors gestegen

De stijging van palladium wordt vooral toegedicht aan de groei van het gebruik van het edelmetaal in katalysatoren van auto’s. Doordat de dieselauto in het verdomhoekje zit en de benzineauto meer in trek is, is de vraag naar palladium gestegen. Strengere emissie-eisen in verschillende landen waaronder China zorgen voor een groeiende vraag naar palladium. Daarnaast wordt het edelmetaal ook gebruikt in batterijen voor elektrische auto’s en hybride aangedreven voertuigen.

Aanbod palladium gering

Tegelijkertijd is het aanbod ook gering. De twee meest producerende landen, Rusland en Zuid-Afrika, kunnen de vraag nauwelijks bijbenen. Metal Focus heeft dit jaar al aangegeven dat er in de toekomst een substantieel tekort zal zijn voor palladium.

Hoelang palladium de ‘koning’ van de edelmetalen blijft is even afwachten. Indien de goudprijs de grens van 1250 dollar beslecht dan is een uitbraak aanstaande. Daarnaast verwachten verschillende banken, waaronder Commerzbank en Bank of America Merrill Lynch, dat edelmetalen – met name goud en zilver – in 2019 zullen stijgen door een afzwakkende dollar.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudverzekerd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: