Paniek achter de schermen bij de FED

In een eerdere reactie deze week in mijn column over de Miljoenennota reageerde iemand met een opmerking, c.q. vraag wat er momenteel gebeurt in de VS. De FED moest namelijk met een noodinterventie ingrijpen om de plotselinge stijging van de reporente op de repomarkt terug te dringen. Een regelrechte ingreep op een verkeerd moment nu juist de FED op punt staat een renteverlaging aan te kondigen op de persconferentie van woensdag 18 september.

Plotselinge stijging van rente op repomarkt

Wat is dat allemaal aan die overkant van de plas? Wordt daar aan de noodrem getrokken van het (mondiaal) monetaire systeem? En wat zullen we er via de officiële kanalen van vernemen? Kortom, allemaal vragen die leven bij analisten die het financieel systeem volgen. Zijn we in een kritieke fase aanbeland net zoals toen in 2008 met diverse ingrepen van de FED het systeem gered moest worden na de ondergang van de Lehman Brothers?

Nu al nieuwe kwantitatieve verruiming (QE)?

Benieuwd wat er de komende dagen naar buiten toe bekend wordt. In ieder geval is er in diverse media al over gepubliceerd hoe in de maandagnacht van 16 op 17 september de FED voor het eerst in 10 jaar moest ingrijpen. De rentetarieven op de repomarkt die plotseling omhoog schoten vanuit een panieksituatie van dreigende tekorten op een, bij de burger vrij onbekende, markt waar obligaties en effecten worden verhandeld voor een meestal korte termijn met geleend geld. De risicovrije rentevoet schoot ineens enorm omhoog tot een piek van 10 procent. Dat is ongewenst natuurlijk op een markt waar o.a. de reservesaldi van het banksysteem circuleren. Als daar tekorten dreigen vliegt de rente omhoog.

Rentepeil

De FED pompt middels opkopen dan geld in het systeem om te voorkomen dat financieringskosten boven het rentepeil uitkomen wat de FED nastreeft. Dat is dus precies wat ten allen tijde moet worden voorkomen. De rente moet juist omlaag in deze tijd dat alom een recessie wordt verwacht. In feite is hiermee nu al onbedoeld een QE (kwantitatieve verruiming) opgestart.

Krediet als economische motor

Met een hijgende president Trump in z’n nek moet president Powell van de FED de centrale bankrente wel verlagen om te voorkomen dat de economie helemaal stil valt. Krediet is nog altijd de motor van economische groei sinds de echte (diesel)motor is uitgevallen. De motor van nieuwe technologieën die een echte maakindustrie aan de praat houdt blijft al jarenlang uit. Investeren in nieuwe digitalisering en robotisering levert minder maakindustrie op en dus minder werkgelegenheid en dus minder mensenwerk. Er wordt al jaren veel minder geïnvesteerd in maakindustrie waardoor de vraag naar krediet is gedaald. En juist daar waar nieuwe inkomsten worden gegenereerd zijn leningen niet schadelijk voor het toekomstig inkomen wat juist omhoog gaat.

Overconsumptie door overkreditering leidt tot oververhitting

Om toch investeringen aan te moedigen is het geld goedkoop gemaakt door de rente systematisch te verlagen. Het is natuurlijk het verdienmodel van de bankenwereld. Hierdoor wordt dus overbodig geïnvesteerd in onrendabele projecten en volop in consumentenkrediet zoals hypotheken en persoonlijke leningen. Consumentenkrediet creëert geen nieuw inkomen, alleen aflossingsverplichtingen die het toekomstig inkomen omlaag drukken. Langzaam moet duidelijk worden dat overkreditering leidt tot overproductie en overconsumptie. Nu de rente een laagterecord nadert geraken we op een kantelpunt. De vraag naar (goedkoop) geld daalt omdat investeren met geleend geld in de maakindustrie afneemt. Ook neemt de consumptie af door handelsoorlogen. Zou misschien één van de redenen kunnen zijn dat bepaalde financieringsmarkten af en toe stil vallen. Markten zijn dus oververhit geraakt.

Eindspel van krediet gedreven monetaire tijdperk

En daarmee de hele keten van kredietverstrekkende instituten, zoals banken met al hun aanverwanten. En zo zijn er zeker meer oorzaken te noemen die leiden tot het eindspel van het huidige krediet gedreven monetaire tijdperk. Niet alleen de laagste rente, en de hoogste kredietberg sinds mensenheugenis, maar daarmee ook de financiële instellingen die vanaf de jaren tachtig enorm zijn gegroeid en een waterhoofd van enorme omvang hebben gekregen zullen ons fiat geld systeem doen wankelen.

Ziek

Steeds weer duiken nieuwe signalen op die aangeven dat ons monetaire systeem ziek is. Het injecteren van ongekend hoge bedragen in onderdelen van een failliet systeem betekent zoiets als een zieke patiënt met injecties kunstmatig overeind houden. We praten hier niet over een patiënt met suikerziekte maar over een ernstig zieke patiënt die met de hoogste dosis morfine overeind wordt geholpen en niet ver af is van zijn levenseinde. Hoewel, de wonderen zijn de wereld nog niet uit en wonderdokters zijn al zo oud als de weg naar Rome.

GW

34 reacties

 1. Inmiddels is duidelijk dat de FED in de VS behalve een renteverlaging ook weer gaat opkopen d.m.v. QE. Hoezo een gezonde Amerikaanse economie, zoals Trump nog altijd roept. Waarom dan nu al stimuleren en de boel opkrikken met hulpmiddelen? Hoe zielig ben je als je op krukken verder moet? Is dit geen aanstellerij en spotten met de rolstoel waar je vanzelf in terecht komt door zelf geen inspanning meer te leveren?

  1. OvercredtiTEERing is voorschot nemen op de toekomst die nooit zeker is. Dom dom dom.
   Heel veel bedrijven zijn volledig verpand aan banken en hebben ook nog eens leverancierskrediet en aan de afnemers worden ruime betalingstermijnen toegekend omdat ze denken dat ze anders omzet mislopen. Het salaris dat je maandelijks ontvangt van zo’n bedrijf is in feite ook weer schuld. Ik noem hier zomaar iets dat ook in de schuldenberg verborgen zit. Kortom de aanstaande crisis is een systeemcrisis die vele jaren gaat duren en het zal nooit meer worden zoals het nu nog is.

  2. Dit is deel van een plan, en bij de insiders een bekent plan, wij zijn meer wakker, en wij zijn slimmer dan gemiddeld, maar zij zijn niet dommer dan ons..dus we kunnen wel ophouden, maar dan hebben we niets te doen… dus we aanschouwen het en genieten er van…en schrijven een stukje.!

   1. Je kan je voorbereiden, toch. Blijf weg van schulden en investeer je spaargeld ( als je het al hebt ) in edelmetalen buiten de banken om.

    1. Je kan je zeker voorbereiden, maar edelmetalen buiten de bank om, als je je goud ooit in digitale (contanten) wilt omzetten, kom je niet onder de vraag uit waar komt het (goud, geld)vandaan!!

     Niemand heeft er iets aan goud als alles cryptogeld is geworden, totaal controle lekker makkelijk voor iedereen die niets heeft.
     Dus toch maar binnen de bank houden…..

     1. Absoluut niet. Als je “due diligence” in orde is ( dus, geen zwart geld ) is dat geen enkel probleem. En denk eraan : banken zijn de slippendragers van de regeringen, als die morgen zeggen “vergrendel alle bankkluizen en confisqueer de inhoud” dan ben je de klos. Zie Cyprus.

     2. Dat is wat ik bedoel, met binnen de bank houden, je zal helaas met je belasting aangifte wel beter een melding kunnen maken van al je bezit, dus ook je edelmetalen, om later problemen te voorkomen.

     3. Ik emigreerde jaren geleden, en mijn spaargeld is off-shore en eerlijk verdiend : ik moest evengoed aantonen dat het geen misdaadgeld was. De EU/BE werd me veel te inhalig ( overheidsbeslag van 54% BNP en STIJGEND, de regering liegt hierover ) om niets in de plaats te krijgen behalve een tsunami aan idiote reglementen en voorschriften die alles onnodig duur maken, dus ik trok mijn conclusies. Get out!

      Zoals ik zijn er jaarlijks tienduizenden in België alleen al ( de belastingshel van de planeet voor werkende hooggeschoolden ) – en die zijn net als ik evengoed NIET steenrijk, we kozen eieren voor hun geld.

     4. Dat heb je goed gedaan , naar welk land ben je gegaan?
      Ik heb gezocht naar een ander westers land in mijn jonge jaren, maar toen niets kunnen vinden.
      Hier ook wel interessante info Syp is ook wakker geworden en hij schrijft goede stukken..
      https://www.sypwynia.nl

     5. En hoe is het leven, daar nu? ik hoor div berichten van zuidafrikanen dat het niet mee valt op dit moment!

     6. Heel goed. Ik schreef een uitgebreide reactie, maar dat stomme Discus gedoe wil op het einde dat je je E-mail adres en naam opgeeft en dat deed ik iet, alles kwijt. Excuus, maar geen 2 keer.

 2. Imiddels heeft onze Wopke Bastiaan Hoekstra.
  Hij is een Nederlands politicus voor het Christen-Democratisch Appèl. Sinds 26 oktober 2017 is hij minister van Financiën in het kabinet-Rutte III. Eerder was hij lid van de Eerste Kamer en vicevoorzitter van de CDA-fractie. Wikipedia
  Geboren: 30 september 1975 (43 jaar), Bennekom, Nederland
  Echtgenote: Liselot Hoornweg (geh. 2008)
  Partij: Christen-Democratisch Appèl
  Opleiding: INSEAD (2005), Universiteit Leiden/

  ( Hij zegt..Ik heb vervolgens in de kerstvakantie verschillende dingen zitten opschrijven over een fonds, in verschillende varianten.)

  Met de kerst borrel, het licht gezien en wil ook gaan investeren en dit hoeft niet te renderen, hier quote uit het NRC. Het hoeft dus geen rendement op te leveren, dit tart alle finaciele begrotings- wetten, het word dus een subsidie helikopter fonds!
  Ik denk dat we allen als het zo ver is een aanvraag moeten indienen, ik weet wel een onrendabele investering, me mij self and i…..

  Er komen zeker tientallen miljarden euro’s in het veel besproken investeringsfonds van het kabinet. Dat zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) in NRC.
  Hij licht de plannen voor het eerst toe. In de Miljoenennota zelf staat nog weinig over het investeringsfonds: enkel dat de oprichting van het fonds nog wordt onderzocht.

  Volgens Hoekstra hoeven de projecten die in aanmerking komen voor financiering uit het fonds niet financieel te renderen. „Dit geld is op als het eenmaal is geïnvesteerd. Het zal wel op een andere manier renderen: in economische groei en productiviteit.”
  De keerzijde van het fonds is dat de staatsschuld oploopt, volgens Hoekstra. De staatsschuld mag volgens Brusselse begrotingsregels niet hoger zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product. Zo bezien bedraagt de leencapaciteit van Hoekstra dit jaar ruim 87 miljard euro en volgend jaar zelfs ruim 100 miljard.

  1. En niet te vergeten……, nu geld lenen is gratis met als kadootje slagroom op het toetje toe. Vadertje Staat heeft dus een opeet-hypotheek met een flinke overwaarde. 187 Miljard maar liefst over 2 jaar. We hoeven toch niets na te laten aan onze kinderen? We hebben centrale banken die kunnen goochelen. Ze kennen het rentetrucje inmiddels door en door. De slimmigheid zit ‘m daar in dat de massa het trucje niet door heeft en de zakkenrollende goochelaar in al zijn mystiek het publiek berooft waar ze zelf bijzitten. En alles onder luid applaus.

   1. Indien de staat geld over houdt, moet die OF de schuld verder afbouwen en daardoor ruimte creëren voor toekomstige belastingsverlagingen OF de belastingsdruk verlagen. In beide gevallen wordt de echte economie daar beter van. De “staat” produceert alleen kosten, disfunctionaliteit en gebakken lucht.

  1. Toen ik 2 dagen terug hierover een bericht op Zero Hedge tegen kwam, en n.a.v. deze column schreef, rook ik al onraad. Het duurt even voordat de MSM wakker wordt. Maar niks aan de hand dus, zoals Hans de Geus van RTLZ verkondigt. De FED had het gewoon wat te laat in de gaten. Hoewel? Ik denk dat hier sprake is van een voorbode van een liquiditeitscrisis die uiteindelijk een kredietcrisis veroorzaakt. Maar dan één van enorme omvang. Banken worden nu al voorzichtig met kredietverstrekking en staan op de rem. Je hoort dat vooral hier in Europa. Nog lagere rentetarieven van Draki helpen echt niet meer om de kredietverlening op gang te brengen. Het is toch niet te geloven dat centrale banken het weer opnieuw proberen nu de rente op nul staat. Begrijpen ze dan niet dat de massa ongerust wordt over hun spaartegoeden en pensioenen? Dat ze juist nu voorzichtig worden en op hun geld gaan zitten. Behalve een kredietcrisis krijgen we dus ook een vertrouwenscrisis. Kun je op wachten.

   1. Kredietcrisis, vertrouwenscrisis, Brexit en een (dreigende) oorlog in het Midden-Oosten. Het recept voor een ramp van ongekende omvang! Waarna de Nieuwe Wereld Orde realiteit wordt.

   2. Het wordt herfst Gerrit en met het naderen van de winter duikt de wereldeconomie er ook gelijk maar in. Ik voorzie een explosie van faillissementen volgend jaar en we gaan van voedselbank naar gaarkeuken. Niet humoristisch bedoeld hoor.

   3. Gerrit wel wakker blijven , ik stuurde je 5 dagen geleden,,, de info. dus toen kwam je het tegen!!

    vrijheid • 5 dagen geleden • edited
    Gerrit dit staat in het NRC …wat zal dat (gaan)betekenen, zal het een barstje zijn of een scheur?
    Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft dinsdag ingegrepen om een abrupte stijging van de rente voor de zeer korte termijn op de geldmarkten tegen te gaan. De Fed injecteerde 75 miljard dollar (omgerekend 68 miljard euro) in het financiële systeem. enz

    1. Klopt helemaal. Daardoor kwam ik dus het artikel op Zero Hedge tegen. Heb niet in de NRC gelezen maar wist inmiddels dat de info op ZH was te vinden. Jouw reactie was voor mij reden om te reageren. Toen ik eenmaal op weg was leek mij de reactie meer geschikt om in te voegen in een column. Dank voor de tip nogmaals.

  2. Toen ik 2 dagen terug hierover een bericht op Zero Hedge tegen kwam, en n.a.v. deze column schreef, rook ik al onraad. Het duurt even voordat de MSM wakker wordt. Maar niks aan de hand dus, zoals Hans de Geus van RTLZ verkondigt. De FED had het gewoon wat te laat in de gaten. Hoewel? Ik denk dat hier sprake is van een voorbode van een liquiditeitscrisis die uiteindelijk een kredietcrisis veroorzaakt. Maar dan één van enorme omvang. Banken worden nu al voorzichtig met kredietverstrekking en staan op de rem. Je hoort dat vooral hier in Europa. Nog lagere rentetarieven van Draki helpen echt niet meer om de kredietverlening op gang te brengen. Het is toch niet te geloven dat centrale banken het weer opnieuw proberen nu de rente op nul staat. Begrijpen ze dan niet dat de massa ongerust wordt over hun spaartegoeden en pensioenen? Dat ze juist nu voorzichtig worden en op hun geld gaan zitten. Behalve een kredietcrisis krijgen we dus ook een vertrouwenscrisis. Kun je op wachten.

 3. Meestal bestaat er weinig aandacht voor de schuldencrisis in ontwikkelingslanden.
  ‘Africa Rising’ is een fabel. De schuldenberg is het enige dat daar de afhelpen 10 jaar buitenproportioneel is gegroeid. Onder de noemer ‘ontwikkelingshulp’, door of namens (ngo’s) rijke staten, deels in de vorm van leningen. Maar ook de losse geldpolitiek van centrale banken die het beleggerkartel vanwege hun rendement naar de derde wereld dreef. Niet om te investeren, maar om beter rentende schulden te creëren. Ook veel Chinees geld schijnt er te circuleren.
  Het microkredietprogramma van de VN wordt genoemd als een belangrijke oorzaak van het toenemen van de private schuldenlast.
  Met name dalende grondstofprijzen, maar ook corruptie, oorlogen en sektarisch geweld, zijn er debet aan dat tal van ontwikkelingslanden afbetalingsproblemen hebben die niet meer kunnen worden afgedaan met een incidentele kwijtschelding.
  Meer nog dan in de geïndustrialiseerde landen zien kenners de schuldencrisis in de derde wereld (en opkomende landen) als een groot gevaar voor het financiële systeem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.