Op naar de Participatiesamenleving!

war planeJe moet het ze toch nageven: ze weten hoe ze mooie woorden moeten gebruiken.  De “participatiesamenleving”; klinkt dat niet fijn en deftig? Aantrekkelijk zelfs misschien? Maar wat betekent het precies? ’t Wil eigenlijk zeggen: trek voortaan maar uw eigen plan!

Zeggenschap

Participatie, deelname dus, hm, wij willen best deelnemen aan deze samenleving. Gaan we misschien meer zeggenschap krijgen? Waarschijnlijk niet. Koning Willem-Alexander en Rutte zeggen dat de verzorgingsstaat “langzaam maar zeker verandert in een participatiemaatschappij”. Er wordt gevraagd “verantwoordelijkheid” te nemen voor je eigen leven en omgeving.  Nou, dat willen wij zeker doen alleen… we mogen immers niks zelf meer beslissen; we mogen alleen nog ondergaan, toch?

Eerlijk verdeeld

Voor behoud en schepping van werkgelegenheid wordt door onze regering 600 miljoen euro uitgetrokken. Eerder was er al €50 miljoen toegezegd door dit kabinet voor de jeugdwerkloosheid; en daar komt nog eens 30 miljoen bovenop voor dit doel vanwege het Europees Sociaal Fonds.  Kijk eens aan! Maar (zegt de regering) als jullie dat allemaal krijgen, dan krijgen wij wel 37 Joint Strike Fighters, Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, okay? Die kosten wel even 4,5 miljard euro plus 270 miljoen per jaar maar soit.

Ethiek is zoek

37 JSF-teostellen kopen van uw belastinggeld: dit gaat overigens wel minimaal 2200 banen opleveren voor de luchtvaartindustrie. Konden we niet iets meer… interessant vinden, iets meer…ethisch? Ja maar we moeten onze Amerikaanse vrienden naatuurlijk wel te vriend houden hé!

10 reacties

 1. Precies. Dacht ik ook. Mogen wij – de burgers, dus – nu ook participeren in beleid? (beetje maar, om te beginnen met een bescheiden ‘raadgevend referendum’) Over het voortbestaanvan Rutte-2, bijvoorbeeld (om dit kabinet van een beetje draagvlak te voorzien, natuurlijk. Want met 82% van het volk mordicus tégen zou je gezien moeten zijn. Als we in een democratie leefden, tenminste,)

  Over die JSF wil ik ook nog iets kwijt (overigens bedankt voor de gelegenheid):

  Zijn er werkelijk nog mensen die denken dat we deze peperdure lawaaimakers nodig hebben voor de bescherming van ons eigen territorium? Of dat er een vrije, zakelijke keus mogelijk was tussen de verschillende concurrenten?
  Vergeet ’t maar. Nederland heeft al lang geleden bondgenootschappelijke afspraken gemaakt inzake de vervanging van de F-16 door een papieren (uiteraard weer Amerikaanse) machine, waarvan de kosten en de inzetbaarheid nog steeds niet vaststaan.

  Mogen wij nu ook ‘bondgenootschappelijk’ en geheel in lijn met de solidaire participatiegedachte eisen dat bijvoorbeeld het AWACS-herrieschroot, net over de Duitse grens bij Schinveld, dat sinds jaar en dag in Zuid-Limburg het leven van duizenden mensen vergalt, wordt opgeruimd of in ieder geval wordt voorzien van stillere motoren?
  Of geeft onze flexibele overheid, als immer volgzaam NAVO-lid, zelfs weer groen licht voor een illegale bomenkap?

 2. Participatiesamenleving betekent dat de burgers weer voor elkaar klaarstaan, dat we als samenleving zelf voor elkaar moeten zorgen en dat je in ruil voor je uitkering een maatschappelijk nuttige tegenprestatie doet. Daarin zal het maatschappelijk middenveld zoals kerken, scholen, verenigingen een cruciale rol spelen.

  Ik denk dat dit de verdere verharding van de samenleving zeker een halt zal toeroepen en dat het individualisme en egoïsme als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Blijkbaar zijn premier Rutte en de rest van het kabinet erg geschrokken van de verharding in onze samenleving en willen zij met de participatiesamenleving dat keihard tegengaan!

 3. Goed idee, een echte participatiesamenleving.

  Participeren met eigen verantwoordelijkheid (als echte volwassenen) in plaats van ons laten verzorgen (als afhankelijke kinderen).

  We worden wakker. We kijken loepzuiver naar wat er gebeurt. We praten erover met familie, vrienden, buren, enz. We zoeken en delen op internet elkaars ideeën. In dialoog komen we, in grote getale, tot inzichten en maken keuzes hoe we verder willen.

  We kijken kritisch naar het slaafs volgen van de al eeuwen voorgekauwde paden door kerk en koning (tegenwoordig banken en overheid). We zien dat deze paden gunstig zijn voor kerk en koning, niet voor het hardwerkende slaafse volk.

  We gaan met ons allen de dingen op deze aardbol fundamenteel anders doen. We zetten in op synergie in plaats van concurrentie. We zetten in op overvloed voor iedereen in plaats van schaarste voor velen en overweldigend veel voor weinigen. We zetten in op ontplooiing en groei van ieders potentieel in plaats van geraffineerd misleiden ten top. We zetten in op waarachtigheid in plaats van illusies.

  Er is werk aan de winkel.

 4. @Drm en @Ebert: Halleluja! Voorwaarts, terug naar vroeger! Eén voor allen, allen voor éen!
  Preekte de Christelijke Balkenende al. Normen & waarden, het gezin, de hoeksteen of het fundament van onze samenleving (terwijl de bevlogen leider bijna in dezelfde zin de onmenselijke VOC als voorbeeld voor onze samenleving noemde. Maar dat terzijde).

  Prachtig, meteen mee beginnen. Maar hoe ‘participeren’ in een regentenheerschappij, waarin niet gelijktijdig – zie ook eerdere reactie – tevens ruimte wordt gemaakt voor ‘participeren’ en dus meebeslissen in beleid dat ons allen aangaat?

  Met andere woorden: hoe kunnen mensen hun eigen plan trekken als zij geen vrije keus hebben? Doordat route en richting worden opgedrongen door de belangen van een kleine, politieke minderheid? Hoe kunnen de beginselen van waarlijke democratie functioneren vanuit een dictaat? Hoe geloofwaardig kan de participatie-opdracht zijn als deze niet voortkomt uit ideëel gedachtegoed, maar volledig gebaseerd is op de bezuinigingsdrift van tijdelijke machthebbers die – als een kat in het nauw – bevochten sociale rechten en
  overheidsverantwoordelijkheden overboord kieperen, in een verkeerd gerichte en daardoor vergeefse poging om financiële tekorten te verminderen? Hoofdzakelijk door ze af te schuiven op de burger.

  Er is inderdaad veel werk aan de winkel in dit land. Laten we eens beginnen met eerlijkheid.

 5. Misschien was ik niet duidelijk genoeg.

  Het participeren, zoals ik het bedoelde, is dermate massaal en krachtig dat de “regentenheerschappij” overgaat in iets compleet nieuws. Dat nieuwe wordt ontwikkeld door de participerende massa.
  Nogmaals er is werk aan de winkel.

  Alle bestaande structuren zijn uitvloeisels van de “regentenheerschappij”.
  Ook democratie. Het is de beste uitvinding van de heersers geweest om de massa de illusie van keuze vrijheid te geven.

  Om het nieuwe te bereiken, moeten we niet voorwaarts en zeker ook niet terug naar vroeger.
  Het nieuwe vergt een stuk hoger bewustzijn van de massa, dus ik zou zeggen: opwaarts is de richting. Wakker worden, ogen openen, loskomen van dogma’s uit het kerken en koningen tijdperk enzovoorts.

 6. het gedroom van de participatiemaatschappij en het amerikaan kapitalistisch model van een samenleving klinkt voor de gemiddelde vvd-er heel erg mooi, de praktijk is helaas anders,

  indien je kijkt naar landen waar je jezelf dient te redden zoals zuid amerika dan kom je tot de conclusie dat je als rijke tussen de armen je je leven niet meer zeker bent, hoe armer de bevolking des te eerder stelen loont, op een bepaald ogenblik kan je je jas niet meer in het cafe ophangen omdat iemand ermee vandoor gaat, straatroof wordt lonend,

  verzin ik dit, nee, dit is dagelijkse praktijk in argentinie en brazilie, de samenleving zit daar zo in elkaar dat bij iedere bank een gewapende bewaker staat, voor de ingang van shoppingmall staan gewapende bewakers die de armlastige buiten de deur houden. als je je bagage in de taxi hebt gezet, dan rijdt de taxi weg zonder jou en met je bagage.

  een lager welvaartsniveau werkt door in de hele samenleving, hoe minder de bevolking te besteden heeft hoe armoediger het winkelaanbod zal worden, de hele samenleving verarmt als de onderlaag verarmt. het is ook niet goedkoper dan het systeem wat er nu is, alle extra beveiliging die moet worden ingezet om het gepeupel eronder te houden kost geld, als je als rijkaard je huis en auto extra moet beveiligen kost geld, de extra inzet van politie/helicopters/drones alles kost heel veel geld, wat je denkt te winnen door de bevolking af te knijpen verlies je ergens anders weer,

  de welvaart inclusief het hoge cultuur aanbod dat nederland heeft trekt buitenlandse bedrijven aan juist omdat hier een hoge levensstandaard is met bijbehorende rust en veiligheid, vervalt deze, dan gaan buitenlandse bedrijven/investeerders liever naar een land dat veiliger/stabieler is zoals zwitserland en duitsland

  Kortom, de droom van Rutte en zijn vrinden, zal voor een groot deel dat niet naar zwitserland kan vluchten ontaarden in een teleurstelling met een grote muur + bewakers in wassenaar/aerdenhout/bosch en duin

  De vs heeft nu al wijken waar je als blanke rijkere persoon absoluut niet moet zijn, deze wijken zijn in zuidamerika in ruime mate aanwezig, ik vrees dat als het echt minder wordt in nederland, waarbij de bijlmer/amsterdam zuid-oost echte no go area’s worden. ik loop er nu al niet op mijn gemak rond,( ook al zullen de mensen daar heus wel aardig zijn, als je ze kent)

  tot slot, wat de meeste nederlanders niet weten is dat een particuliere ziektekosten verzekering in de vs nu al ongeveer hetzelfde kost als de nederlandse basisverzekering waarbij je in de vs over het algemeen een jaarlijkse gezondheidscheck standaard is, preventieve controle dus, wat je in nederland niet krijgt met je basisverzekering, ook kent de vs een btw tarief van 10% of minder en een lagere inkomstenbelasting, dus als rutte een amerikaanse samenleving wil, dan moet hij eens beginnen met het halveren van de BTW en afschaffen van de brandstofaccijns, dan zijn we echt kapitalistisch bezig

 7. Zachtjes aan tijd om dan ook maar eens aan een vuurwapen te gaan denken? Ik bedoel: SW wil best voor zichzelf zorgen. When SHTF ain’t no police gonna help YOU!

 8. Het is een poppenkast met allemaal nieuwe termen, wetgevingen en beleiden. Het komt er op neer dat we meer collectief voor de overheid moeten zijn, en daardoor onze individualisme wederom weer een stuk weggeven.
  Het is tijd dat mensen hun ogen open doen en zichtbaar laten weten dat wij geen marionetten zijn!!!

  Na de aanschaf van de F-35 ben ik van mening dat wij te laat zijn.
  Begrijp goed dat de Jsf zijn specifieke doel is om zowel reguliere springstof bommen en voornamelijk nucleaire bommen te kunnen afvuren. Belgie,nederland,engeland,turkije en de vs zijn al in het bezit van deze nucleaire wapens (B-61 type 12).
  Deze zijn zodanig verdeeld over de wereld dat verzet ertegen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt.

  We zitten in een houdgreep, maakt u zich klaar voor de één wereld orde? Of laat u zich niet globaliseren?

  Geen enkele partij in de kamers schijnt tegen dit idee (agenda 21) te zijn.
  De enige optie is om niet te stemmen, daarmee bestaat er dus ook geen volkskeuze en mogen deze plannen niet worden uitgevoert volgens de democratische grondwet.

  Verdiep uzelf in de punten die ik zojuist benoemd heb, open u ogen, deel het perspectief met u naasten en geliefden.
  Het zal vlot te laat zijn

  God sta ons allen bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.