Paus: ‘De wereld heeft niets geleerd op economisch gebied’

Paus Franciscus veroordeelt in strenge bewoordingen – en niet voor de eerste keer – de huidige economische constellatie in de wereld. Die wereld heeft géén lessen getrokken uit de financiële crisis die 10 jaar geleden begon. Er bestond nochtans de mogelijkheid om een meer rechtvaardige economie op te bouwen, maar “we” lieten die kans aan ons voorbij gaan. In plaats daarvan zijn egoïsme, roofzucht, speculatie, kortzichtigheid en oppervlakkigheid weer helemaal terug, aldus het hoofd van het Vaticaan. Eerder dit jaar waarschuwde de Paus nog voor een Derde Wereldoorlog door de nucleaire dreiging. Niet geheel onterecht overigens als we naar Israel en Iran kijken.

vaticaan

Ethiek boven winst maken

Dit en nog veel meer uitingen van afkeer en veroordelingen staan in het document ‘Oeconomicae et pecuniariae quaestiones’ (Economische en financiële kwesties) dat de Heilige Man (voor de katholieke bevolking) zojuist heeft goedgekeurd. We negeren het “algemeen welzijn” en lijken helemaal “niet geïnteresseerd in het creëren en verspreiden van welvaart”, klinkt het. Ethiek moet terug een plaats krijgen in de wereldeconomie, en winst maken mag niet langer het hoogste goed zijn.  Bijzonder streng is de Paus voor de belastingparadijzen in deze wereld. Hij uit daarbij ‘zware kritiek op geldspeculatie, uitbuiting, (…) en allerhande spitsvondigheden om belastingen te ontwijken’. Er moet een versterking komen van het toezicht op  die wereldeconomie die miljoenen mensen uitsluit van de rijkdom. Terwijl een elite zich ongestraft kan verrijken.

Onrechtvaardigheid

Documenten als deze 16 pagina’s tellende boodschap worden pas na rijp beraad en zeer weloverwogen officieel gepubliceerd. De werkgroepen ‘de Congregatie voor de Geloofsleer’ en ‘het Dicasterie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling’ denken vanuit de sociale leer van de katholieke Kerk na over financiële kwesties en in dit geval zeker de dramatische gevolgen van een onrechtvaardig economisch systeem.

Een tikkende tijdbom

‘Dit gedrag is immoreel en onrechtvaardig en het gaat ten koste van de armen. Dit is een tikkende tijdbom‘, luidt het. In het bijzonder wordt daarbij gewezen naar de talloze multinationals, ‘die de inkomsten van het ene naar het andere land verschuiven’  en dit om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Het is meestal zelfs volkomen wettelijk, daar wringt al het schoentje, maar tegelijk toch volslagen immoreel. En het gaat altijd ten koste van de armen. De Staten krijgen alzo minder inkomsten en zoeken die dan bij wie en waar ze die wèl makkelijk kunnen halen.  Bij de zwaksten dus, degenen aan de onderste trede van de maatschappelijke ladder.

Gluren bij de buren

Kijken we bijvoorbeeld even naar onze buren, de Belgen. Daar viseert men momenteel de àllerzwaksten, de zieken, degenen die al héél lang ziek zijn en niet (meer) arbeidsgeschikt. Het betreft zo’n 400.000 mensen! Geen van de Belgische regeringspartijen die zich afvraagt waarom dat aantal zo hoog ligt. Zou het dan toch de almaar toenemende werkdruk zijn, de stress? Van méér moeten werken voor minder geld? En dat er daardoor ook zoveel stakingen plaatsvinden aldaar? Het is een onderwerp die bij onze Zuiderburen zeer actueel is. Er wordt daarover trouwens gestemd in het parlement. Maar daarover meer op onder andere Dewereldmorgen.be

14 reacties

 1. Op http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/05/17/morgen-beslist-regering-tot-10-procent-minder-uitkering-voor-langdurig-zieken-die-niet-hard-genoeg-hun-best-doen het volgende:

  Morgen beslist regering: tot 10 procent minder uitkering voor langdurig zieken die niet hard genoeg hun best doen.

  Vrijdag buigt de ministerraad zich over een wetsontwerp dat het mogelijk maakt om langdurig zieken financieel te straffen. Wie niet genoeg inspanningen levert om aangepast werk te vinden, zou 10 procent minder uitkering krijgen.

  Hebben de Belgen dat soms van ons afgekeken? In de Participatiewet bestaan ook dergelijke sancties wanneer mensen in de Bijstand onvoldoende hun best doen om te gaan werken.

  1. De Paus is een veel te brave, goede, lieve, zachte, eerlijke, heerlijke man, die in alles het goede voorbeeld geeft, met oog en hart voor de zwakken, de armen, de minstbedeelden en achtergestelden…om u in de ban te doen, domme man. Ja deze Paus zou u zelfs vergeven omwille van deze grove belediging… Maar IK ben de Paus niet, IK ben lang niet als hij (helaas), dus ik heb WEL veel zin u hier te verbannen, Gedraag u, wees beschaafd of probéér dat tenminste, ja? In het wilde weg schelden, zonder enige reden, anoniem en dan nog zo iemand durven beledigen? Lees eens een boek van hem of over hem. Deze man waste de voeten van moslims en van gedetineerden. Deze man las Trump in niet mis te verstane woorden de les. Deze man verkiest enkele eenvoudige vertrekken om in te wonen in een bijgebouw in plaats van in het Paleis zelf. Deze man neemt het op voor bedelaars, prostituées, armen, homo’s,… Met 7,2 miljard mensen zoals Hij zou er geen oorlog bestaan, geen armoede, geen haat en nijd. U kunt toch lezen hoop ik? En kunt u ook denken, goed nadenken? Ik hoop het voor u. Schaam u dan en ga elders uw vuiligheid spuien!

 2. Joost, jongen, no offence, maar wat jij hier allemaal uitkraamt is main stream media bullshit, Niet verwonderlijk met je achtergrond. Echt nieuws ga je niet zien op tv of in de krant.

  Moet je allemaal zelf weten natuurlijk.
  Het is maar eens zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: