Peak Oil: Het zwarte goud raakt op

4

Peak Oil is onomkeerbaar. Het zwarte goud raakt op. We consumeren wereldwijd steeds meer olie, terwijl er steeds minder olievelden worden gevonden en de productie van de grote oliemaatschappijen gestaag daalt. Op de website Seeking Alpha las ik een zeer interessant artikel, genaamd ‘Analyzing the global oil supply: 2012 is the year for Peak Oil‘.

De vraag naar energie in de vorm van olie stijgt. Dit komt voornamelijk door de economische groei in de emerging markets. De economisch groei in China bedroeg 9,5% in de tweede kwartaal van 2011, wat nou crisis? In China worden er dagelijks 8,3 miljoen vaten olie geconsumeerd. Er wonen in China nu 1,33 miljard mensen. Komt neer op 0.006 vaten per persoon per dag. 309 miljoen Amerikanen consumeren samen dagelijks 18,8 miljoen vaten olie. Dat komt neer op 0.06 vaten per persoon per dag (tien keer zo veel als China dus!). In India slurpen ze dagelijks met 1.18 miljard inwoners slechts 3,1 miljoen vaten olie weg, wat neerkomt op 0,0026 vaten olie per persoon per dag.

Indien de welvaart in de opkomende economieën als China, India en Brazilië blijft groeien, groeit ook de olieconsumptie mee. Er is dus een grote kans dat de vraag significant hoog blijft, terwijl er steeds minder olie beschikbaar is. Momenteel wordt er dagelijk werelwijde 88,3 miljoen vaten ruwe olie geproduceerd. De dagelijkse vraag naar olie zal in 2012 naar verwachting oplopen tot 92 miljoen vaten ruwe olie per dag.

De uitputting van de fossiele brandstoffen is nabij. Het einde van goedkope olie is in zicht. Momenteel worden de reserves al aangesproken om aan de vraag te voldoen. Serge stuurde me onderstaande video over het fenomeen Peak Oil. Een aanrader voor iedereen om eens te bekijken.
K. Dil