Is Pechtold bereid om zijn ziel te verkopen?

33

Ieder die het nieuws een beetje volgt die heeft al vele malen kunnen zien dat Alexander Pechtold van D66 hunkert naar macht. Het pluche schijnt op hem een haast betoverende aantrekkingskracht uit te oefenen. Het lijkt nu of nooit en of wij daar blij mee moeten zijn is voor velen eigenlijk geen vraag.

Pechtold de man van nog veel meer Europa, die het accent wil leggen op ongebreidelde groei en de stelling dat er bij D66 geen loze beloftes zijn. Een gastvrij Nederland, internationaal burgerschap, provincies worden landsdelen en de burgers zijn aan zet, wat dat ook moge betekenen. Met Alexander aan het roer varen wij wel.

De Kameleon

Pechtold is de man van de woordenbrij en van de vele gezichten. Een gladde prater zo uit een reclamefolder weggelopen die een rol moet en wil spelen in ons bestuur, die bereid is om alle kanten op te draaien, die als een stofzuigerverkoper met u meeknikt, uw brakke tuin prijst als het paradijs en uw tandeloze hondje stiekem een schop geeft als u even niet kijkt.

Oplossen van de echte problemen

Pechtold is tegen Wilders en alles wat Wilders aandraagt. Henk en Ingrid en de daarmee samenhangende problemen bestaan niet, althans dat heeft hij laten opschrijven omdat hij dat kennelijk zelf niet al te best kan. Hij is immers een prater. Elk probleem kun je op vele manieren bekijken. Enerzijds en anderzijds. Zo en zo, op die manier en op die manier. Tussen hier en daar ligt niet hier en niet daar. Rutte en Pechtold samen, kunt u zich het voorstellen? Twee woordenstromen die oneindig langs elkaar heen glijden. Die elkaar lachend op de rug slaan, schouderklopjes geven, uren lang duur dineren en de laatste vijf minuten tegen elkaar roepen Oh, we moeten het ook nog even over Nederland en de Nederlanders hebben.

Terug naar simpelheid in een overcomplexe wereld

Onze samenleving is hard toe aan kwaliteit, zorgvuldigheid, structuur, duidelijkheid, warmte, saamhorigheid, verantwoording nemen en geven en slim gebruik van al onze huidige mogelijkheden. Problemen moeten worden aangepakt en opgelost. Kretologie, oneindige gepraat tot midden in de nacht, machtshonger en machtsspelletjes daar zitten we niet meer op te wachten. Zoals het nu gaat is er bij mij geen twijfel dat Pechtold bereid is om ver te gaan om aan de macht te kunnen komen. De duivel is slim en weet het prachtig voor te stellen. Wie eenmaal zijn ziel verkocht heeft die zit er aan vast, kan niet meer terug, hoeveel spijt er ook is.