De directeur van de Pensioenfederatie is tevreden over de prestaties van de aangesloten pensioenfondsen over 2018. En de vorige jaren ook. Hij vertrekt in oktober 2019 dus zijn probleem is het niet meer. De Pensioenfederatie behartigt de belangen van de meeste Nederlandse pensioenfondsen. En die pensioenfondsen behartigen de belangen van…?  Ja, er dreigen wel kortingen op tal van Nederlandse pensioenen (het zijne ook?) Maar dat is absoluut niet de fout van die fondsen hoor. Neen, de markt zat soms tegen. Tja. Kan gebeuren hé. En misschien slikken die Nederlanders dat nog ook.

Volgen of verslaan?

Als een fonds slechts dient om omhoog te gaan mét de markt, en omlaag te gaan mèt die markt…waarom is er dan nog ‘beheer’ nodig. Zou een mens zich kunnen afvragen, hmm? Want dan kan je even zo goed een markt tracker kopen en heel wat beheersvergoedingen uitsparen. Of zijn we nu té kritisch (als dat al zou kunnen)? De markt verslaan, het béter doen dan de markt. Daarin moet je uitblinken. Dàn verdien je je geld, je beheersloon. Dan zijn o.i. zelfs zeer hoge gages verantwoord. Geen enkel probleem mee. Maar gewoon ‘volgen’…? Tjonge jonge, wat zijn we weer snel tevreden hoor. Vooral over onszelf.

Wiens miljarden?

Aan het begin van de crisis hadden we 600 miljard euro pensioenvermogen, nu is dat al ruim 1.400 miljard.” Aldus de Heer Riemen, vertrekkend Directeur. Jawel, kan goed zijn mijnheer de Directeur. Maar die gepensioneerden…die hebben dus minder gekregen? En die gaan nu hoogstwaarschijnlijk wéér minder krijgen? Want wiens geld is het alles, toch van hen? Hebben ze daar niet voor afgedragen dan, allemaal?

Het verleden haalt je in

We komen zo een oud stuk tegen uit de Volkskrant. Jawel, willekeurig, en wat blijkt? Negen jaar geleden was het ook al van dat. Augustus 2010. ‘Een stuk of veertien pensioenfondsen gaat de pensioenen verlagen. Wat betekent die unieke maatregel voor gepensioneerden en werknemers?’ En, oei, in 2012 was het ook al van dat? Vraagje nog, mijnheer de Directeur. Als u ons toestaat. U bent elf jaar verantwoordelijk geweest, kunnen we toch stellen, voor ‘uw’ pensioenfondsen, toch? Zijn dat eigenlijk vandaag nog dezelfde mensen die daarvan aan het hoofd staan? Die al die miljarden eeuh…’beheren’? Want gewoon ‘volgen’, tja, dat kan een tracker ook hé? En kunnen die niet…béter doen, zeg maar, een alternatief zoeken of zo, voor de slechte prestaties?

Alternatief?

In de States zijn pensioenfondsen al met cryptobeleggen bezig trouwens. Een ideetje om mee te geven, aan uw opvolger misschien? Om de resultaten wat op te krikken? Het is maar een idéétje hoor, van ons, de ‘alternatieve media’. Over (nu nog misschien, maar minder en minder hoor!) ‘alternatieve’ munten…

7 reacties

  1. Pensioen in de maak van 66j en 4mnd?
    Dan kunnen ze terug gaan corrigeren?
    Het is van de zotte dat die in het jaar daarvoor reeds zoveel maanden voordeel hebben , al scheelt het èèn maand??

  2. Spreek veel mensen die gestopt zijn met 57 de vut dus,meeste zijn nu redelijk gezond en genieten van hun oude dag.
    Er zit nogal een verschil in 57 of haast 67 ,10 jaar van de 1 op de andere dag 10 jaar langer werken ook nog eens onvoorbereid je kon je dus niet indekken voor die 10 jaar.
    Ben er van overtuigd dat mensen die stoppen op hun 57 stoppen met werken langer leven , daar zit het probleem dat wil men in den Haag niet.

  3. Daarom wordt er dus vandaag massaal gestaakt in het openbaar
    vervoer. Tégen de verdere afbraak van ons pensioenstelsel, dat ooit
    het beste (en rijkste) van de wereld werd genoemd.
    Als ‘beste jongetje van de klas’ niet alleen terug naar de Europese modaliteit, maar als lichtend voorbeeld voor de rest. Die het voor een deel nog bestaat om mensen op hun zestigste al met pensioen te sturen. En anderen een houtje geeft om op te kauwen.
    Dus werkt Brussel al een tijdje aan een eenheidsstelsel voor alle lidstaten. Voornamelijk drijvend op onze rijkste pensioenpot van de wereld.

    Gelukkig begint het nu bij verzekerden een beetje te dagen.

  4. Pensioenleeftijden in Europa: Tendens is duidelijk. We worden natuurlijk ook wel allemaal wat ouder. Maar voor een 20 jarige is er echt geen pensioen meer beschikbaar later hoor.

    België 65 (67 in 2030)
    Bulgarije 63 (64 in 2020)
    Cyprus 65 (65 in 2018)
    Denemarken 66 (67 in 2022)
    Duitsland 65 (67 in 2029)
    Engeland 65 (67 in 2028)
    Estland 63 (65 in 2026)
    Finland 65
    Frankrijk 62 (67 in 2023)
    Griekenland 67 (67 in 2021)
    Hongarije 62 (65 in 2022)
    Ierland 66 (68 in 2028)
    Italië 66, 62 voor vrouwen (67 in 2022)
    Kroatië 63 (67 in 2038)
    Letland 62 (65 in 2025)
    Litouwen 63 (65 in 2026)
    Luxemburg 65
    Malta 62 (65 in 2027)
    Nederland 65 (67 in 2021)
    Oostenrijk 65, 60 voor vrouwen
    Polen 65 (67 in 2020)
    Portugal 65
    Roemenië 65
    Slowakije 62 (62 in 2017)
    Slovenië 65
    Spanje 65 (67 in 2027)
    Tsjechië 62 (67 in 2041)
    Zweden 61-67
    Zwitserland 65, 64 voor vrouwen

  5. Een bijkomend nadeel van pensioen op hogere leeftijd is dat nogal wat werkenden kiezen om eerder met pensioen te gaan, dus vroegpensioen opnemen wat fiscaal zeer onaantrekkelijk is. Zelf heb ik dat ook gedaan, ondanks dat ik niet omviel van zwaar werk. Zelf had ik gelukkig 48 jaren pensioenopbouw via dezelfde werkgever waardoor er wat viel af te knabbelen van het ouderdomspensioen wat uitgesmeerd wordt over meerdere jaren. Behalve mijzelf gaan steeds meer anderen dat doen en wat ten koste gaat van de pensioeninkomens. Minder te besteden. Mensen kiezen voor hun gezondheid. Vraag mij af wat zo dadelijk in het te verwachten akkoord de afspraak is voor de zware beroepen. Wie gaat daar het meeste voor betalen, de werkgevers of de werknemers. De tijdelijk rem op de verhoging van de AOW-leeftijd is slechts een dooddoenertje. Er blijft m.i. nog veel onvrede bestaan onder de pas gepensioneerden.

    Kijk bijvoorbeeld naar de ongelijkheid in leeftijd. Het is toch pure leeftijdsdiscriminatie dat ik, geboren na 1950, geen AOW-partnertoeslag krijg voor mijn echtgenote die geen inkomen geniet. Dat in tegenstelling tot alle ouderen geboren voor 1951. De wetgeving ging er in het jaar 2000 vanuit dat 15 jaar later het tweeverdienersschap alom maatschappelijk zou zijn ingevoerd. Dus kon men voor de zekerheid over die periode wat extra premie inleggen naast de pensioenpremie voor bijvoorbeeld een lijfrente- of kapitaalverzekering als aanvulling op het wegvallen van de AOW-partnertoeslag. Maar ja, toen men in de jonge jaren in het huwelijksbootje stapte en maar wat graag een jonge blom versierde, de mijne is toch mooi vijf en een half jaar jonger, keken we niet naar de wetswijzigingen in de toekomst. Deze jongeheer voelt zich dus zwaar bekocht. De lijfrentepolis die ik 19 geleden afsloot komt straks in juli tot uitkering en bedraagt slechts anderhalve drol en een paardevijg. De polis bleek verderop in de looptijd een woekerpolis en de premie was later fiscaal niet meer aftrekbaar. Ik ben boos en teleurgesteld in onze vaderlandse politiek. Of zou het te maken hebben met “onze” Europese politiek? Zijn onze persoonlijk opgebouwde oudedagsvoorzieningen in NL het slachtoffer geworden van de integratie in de Europese politiek? Het lijkt er namelijk sterk op. Door de invoering van de euro is NL sterk afhankelijk geworden van het gevoerde EU-beleid en lopen we voorop bij het invoeren van repressieve maatregelen die, bedacht in Brussel en bekrachtigd door het EU-parlement, braaf door het volk worden geaccepteerd.

    1. Sorry, hoor. Van de wieg tot het graf Rijksdiender? Echt harde werkers klagen niet, maar moeten vaak wel voor veel minder dan de de helft ‘rentenieren’!

  6. Tja als bonden aan tafel hebben gezeten tijdens het “unieke” Polderen, waar de gehele wereld (kots, kots, kots) met belangstelling naar zou hebben gekeken, dan is het niet vreemd dat je als pensioengeld opvretend instituut tevreden bent over JeZelf!

    En dat laat ik SNEL tevreden nog buiten beschouwing!

    Maar als de bondjes waar de leden gisteren nog staakten (en Rutte gisteren AL met een oplossing kwam) zich nu echt hadden ingezet voor de pensioen opbouwende werkenden, dan had ze op de 1ste plaats naar de dom en onwetende buitenwereld voor eens en voor altijd duidelijkheid geschept over wat is nu pensioen en wat is eigenlijk AOW!

    En niet te vergeten hadden ze ingezet op terug 65 jaar voor beide regelingen!

    Echter was Polderen indertijd niets anders dan overeenstemming voor ALLE politieke georienteerde partijen zonder gezeik van werknemers.

    Daarnaast zaten ze aan tafel te “Polderen” (lees; voor hun eigen haggie) en zijn mede verantwoordelijk voor de nu geldende leeftijdsgrensen die nu plotseling te hoog zouden zijn.
    Maar de werkende heeft het vertrouwen in de Huichelaars en wrl Huichelaars in de 1ste persoon meervoud!

    En ik?
    Ik heb er gelukkig geen verstand van en ben er gelukkig nog minder financieel afhankelijk van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: