Pensioenfederatie: snel tevreden…over zichzelf

7

De directeur van de Pensioenfederatie is tevreden over de prestaties van de aangesloten pensioenfondsen over 2018. En de vorige jaren ook. Hij vertrekt in oktober 2019 dus zijn probleem is het niet meer. De Pensioenfederatie behartigt de belangen van de meeste Nederlandse pensioenfondsen. En die pensioenfondsen behartigen de belangen van…?  Ja, er dreigen wel kortingen op tal van Nederlandse pensioenen (het zijne ook?) Maar dat is absoluut niet de fout van die fondsen hoor. Neen, de markt zat soms tegen. Tja. Kan gebeuren hé. En misschien slikken die Nederlanders dat nog ook.

Volgen of verslaan?

Als een fonds slechts dient om omhoog te gaan mét de markt, en omlaag te gaan mèt die markt…waarom is er dan nog ‘beheer’ nodig. Zou een mens zich kunnen afvragen, hmm? Want dan kan je even zo goed een markt tracker kopen en heel wat beheersvergoedingen uitsparen. Of zijn we nu té kritisch (als dat al zou kunnen)? De markt verslaan, het béter doen dan de markt. Daarin moet je uitblinken. Dàn verdien je je geld, je beheersloon. Dan zijn o.i. zelfs zeer hoge gages verantwoord. Geen enkel probleem mee. Maar gewoon ‘volgen’…? Tjonge jonge, wat zijn we weer snel tevreden hoor. Vooral over onszelf.

Wiens miljarden?

Aan het begin van de crisis hadden we 600 miljard euro pensioenvermogen, nu is dat al ruim 1.400 miljard.” Aldus de Heer Riemen, vertrekkend Directeur. Jawel, kan goed zijn mijnheer de Directeur. Maar die gepensioneerden…die hebben dus minder gekregen? En die gaan nu hoogstwaarschijnlijk wéér minder krijgen? Want wiens geld is het alles, toch van hen? Hebben ze daar niet voor afgedragen dan, allemaal?

Het verleden haalt je in

We komen zo een oud stuk tegen uit de Volkskrant. Jawel, willekeurig, en wat blijkt? Negen jaar geleden was het ook al van dat. Augustus 2010. ‘Een stuk of veertien pensioenfondsen gaat de pensioenen verlagen. Wat betekent die unieke maatregel voor gepensioneerden en werknemers?’ En, oei, in 2012 was het ook al van dat? Vraagje nog, mijnheer de Directeur. Als u ons toestaat. U bent elf jaar verantwoordelijk geweest, kunnen we toch stellen, voor ‘uw’ pensioenfondsen, toch? Zijn dat eigenlijk vandaag nog dezelfde mensen die daarvan aan het hoofd staan? Die al die miljarden eeuh…’beheren’? Want gewoon ‘volgen’, tja, dat kan een tracker ook hé? En kunnen die niet…béter doen, zeg maar, een alternatief zoeken of zo, voor de slechte prestaties?

Alternatief?

In de States zijn pensioenfondsen al met cryptobeleggen bezig trouwens. Een ideetje om mee te geven, aan uw opvolger misschien? Om de resultaten wat op te krikken? Het is maar een idéétje hoor, van ons, de ‘alternatieve media’. Over (nu nog misschien, maar minder en minder hoor!) ‘alternatieve’ munten…