Plan Dijkhuizen is weer halfslachtig werk

plan dijkhuizenIngezonden artikel | Deze week is een tussentijdse rapportage van het plan van commissie Dijkhuizen gepresenteerd om de belastingtarieven in ons land te verlagen. Bij dit plan wordt net als bij de herziening van het belastingstelsel in 1990, 1998 en 2001 halfslachtig werk geleverd. Het is tijd dat we hiermee ophouden en nu een keer goed doorpakken met een serieus plan.

Verlagen belastingtarieven

De politiek roept al 30 jaar dat ze de belasting op arbeid wil verlagen. Behalve de happy few merkt de rest van de mensen hier weinig van. Immers de belasting op  topinkomens is in deze periode verlaagd van 72% naar 52%. Belasting op winst van bedrijven is verlaagd van 40% naar 20%. En belasting op rente is afgeschaft. De belasting op het loon van een modale werknemer is in deze periode verhoogd van 35% naar 42%. En de BTW is verhoogd van 19% naar 21%. Als we alle aftrekposten en subsidies in ons land afschaffen kunnen we het belastingtarief van de eerste drie schijven in ons land verlagen naar 12% (mensen tot 65  jaar betalen nu 33% t/m 42%, mensen van 65 jaar en ouder betalen nu 15% t/m 42%). Volgens het Centraal Plan Bureau levert dit idee ongeveer een half miljoen banen op. Dit is beter dan de 140.000 banen van plan Dijkhuizen. Door daling van de kosten van uitkeringen en hogere belastinginkomsten, omdat de economie groeit, hoeft de overheid ongeveer €18 miljard minder te bezuinigen. Dit bedrag komt overeen met in (eerste) kabinet Rutte genoemde taakstelling om te bezuinigen.

Hypotheekrenteaftrek en huursubsidie

Hypotheekrenteaftrek en huursubsidie werken als een subsidieregeling op winst van banken. De kosten van deze subsidie worden betaald met belasting op arbeid.  Onder andere Vereniging Eigen Huis roept de laatste tijd dat de banken de laatste paar jaar ca. 1% teveel rente rekenen. Dit klopt maar voor een deel want in werkelijkheid rekenen banken in Nederland structureel 2% teveel rente. Als we in Nederland net als in Denemarken het “Hypotheek obligatiesysteem” in gaan  voeren, kunnen we de rente / winstmarge die banken rekenen verlagen van 2,5% naar 0,5%. Het verschil van 2% komt ongeveer overeen met de  hypotheekrenteaftrek wat we nu hebben en met gebruik van het nieuwe systeem niet meer nodig is. Als we door invoeren van het “Hypotheek obligatiesysteem”  ook de rente die woningbouwverenigingen moeten betalen met 2% kunnen verlagen. Kunnen we de huren met ca. 20% verlagen. En is een groot deel van de  huursubsidie wat we nu hebben niet meer nodig.

BTW en belasting op arbeid afschaffen

Als we toch het belastingsysteem aanpassen kunnen we ook een stap verder gaan en de BTW en belasting op arbeid bijna helemaal afschaffen (alleen de belasting op topinkomens blijft nog bestaan). Dit kan door een transactiebelasting in te voeren met een tarief van ca. 10%. Dit idee sluit aan op de Tiendpenning die we in het verleden een lange tijd hebben gebruikt. Deze nieuwe belasting wordt geheven over het grootste deel van het bedrag wat we van derden ontvangen.  Voordeel om dit te doen is sterke vereenvoudiging van het belastingsysteem en tevens kunnen we arbeid 30% goedkoper maken. We verschuiven hiermee 30% van de loonkosten en risico voor de werkgevers in de tijd van het moment dat arbeid wordt geleverd, naar het moment dat de goederen en diensten die hiermee worden gemaakt daadwerkelijk worden verkocht.

Hans van Steenbergen

14 reacties

 1. Typisch nederlandse oplossing.We verschuiven wat percentages naar daar en hup daar vehogen we weer wat voor die groep.Bureaucratisch gezeik.Regetjes met nog meer regeltjes.Doodziek wordt je ervan.
  De overheid is een log monster in dit land.
  Geen visie.De belasting is toren hoog en gaat dit land nog meer nekken en de economie zakt verder in het slomp.
  De overheid heeft teveel macht.Ze zitten in hun tunnelvisie met hun collega’s in het web van regeltjes.
  De overheidsrol is zwaar overschat.Die lui kunnen niks tot weinig.Ja goekoop lenen opde obligatie markt tegen een rente die u en ik alleen maar van kunnen dromen.
  En vervolgens het geleende geld in en bodemloze put laten verdwijnen.
  Doe es 1 simpele daad verlaag de btw op brandstof!Daarmee stimuleer je de economie.

 2. “Belasting op rente is afgeschaft”
  Dan ook even vermelden dat daar vermogensrendementsheffing voor in de plaats is gekomen die uit gaat van een fictief rendement van 4 %, wat nu natuurlijk bij lange niet gehaald wordt.

 3. @1 er zijn 800.000 directe ambtenaren in NL. Verder is de grote GWW-sector van de overheid afhankelijk. Plus adviseurs en zzp’ers etc.. Het schijnt dat er ook zo’n 2 mio indirect voor de overheid werken. Plus uitkeringsgerechtigden ad 1 mio = plm. 4 mio mensen die afhankelijk zijn van de overheid. Laten we zeggen op de 10 mio arbeidspotentielen = 40%. Die andere 60% verdient mede aan wat die 40% aan hen uitgeeft. Hoe overschat is de rol van de overheid?

 4. Het zoveelste konijntje uit de hoge hoed!

  Mensen hoe we ook gaan schuiven of welke truc er in de berekeningen wordt gemaakt, de waarheid (uitkomst) blijft precies hetzelfde.

  [b]Een achteruitgang in welzijnsniveau van meer dan 30%![/b]

  Deze achteruitgang gaat zich dit decennia voltrekken met of zonder nieuwe belastingregels en percentages!

 5. Linksom of rechtsom zal het geld van de gewone man wegsluizen naar de elite. Het nieuwe belastingplan wordt ons voorgespiegeld als een verbetering, maar net als indertijd met de Wet Oord zal ons na invoering een oor aangenaaid blijken te zijn.

 6. Probeer je eens even helemaal los te koppelen van ‘The Matrix’ waarin we leven.

  Gelukt ?

  Lees de volgende regeltjes:

  Belasting op arbeid.
  Belasting betalen op het eten van brood.
  Belasting betalen voor oorlogstuig.
  Belasting betalen voor woon werk verkeer.
  In je hele leven betaal je (veel) meer belasting dan het bedrag dat je nodig hebt om een huis te kunnen kopen.
  Werk uitbesteden aan lage lonen landen.

  Mensen die op een houtje moeten bijten tegenover mensen die voor ‘de fun’ 10 exclusieve auto’s moeten bezitten, een paar jachten en hun schoothondje voorzien van een parelmoer-ketting.

  Best krom he ?

  Maar ehh…
  De overheid vindt je met rond de 5500 Euro te rijk voor een bijstandsuitkering.
  Bij een vermogen van rond de 22.000 Euro komt de fiscus al meekijken.
  En de fiscus gaat er van uit dat je makkelijk 4% rente kan maken op je vermogen.

  Nog zoiets. Er wordt gewoon op aangestuurd dat je allerlei deeltijd baantjes moet gaan zoeken om de touwtjes aan elkaar te knopen.

  Heerlijk…

  Prima voor onze huizenmarkt, waar de financierders dol zijn op vaste arbeidscontracten.

  Gisteren mijn zus op bezoek. Maakt zich een beetje zorgen want het is zo rustig op het werk. Weet dat er ontslagrondes gaan vallen. (Ze noemen het daar ‘afspiegelen’.) Werkzaam bij een groot pensioen bedrijf. De computer neemt steeds meer werk over. En recentelijk nog een artikel gelezen dat HP zijn ICT diensten steeds meer uitbesteed aan lage lonen landen.

  Nou… gaat best lekker zo… Toch ?

 7. @4 Dave. Ja, ja jongen… al die ambtenaren en ‘indirecte ambtenaren’. Maar bezuinigen wordt uitgelegd dat er meer belasting betaald moet worden. Ofwel dat er gewoon meer ingeleverd moet worden door de meute…

 8. Goeie plannen, minder belasting op arbeid, éénvoudiger, minder bureaucratie.
  Lijkt me ook socialer en rechtvaardiger.
  Allemaal prima.
  Ik zeg doen.
  Maar ik vrees dat het allemaal niet door zal gaan, om de doodsimpele reden dat we daar straks niet meer bevoegd toe zijn.
  De superstaat Europa komt er gewoon aan. Alle signalen wijzen er nu overduidelijk op dat de elite zich door niets en niemand meer laten tegen houden. Het is gewoon al besloten.
  Zojuist bij de één vandaag enquete gezien dat de grote meerderheid helemaal niets moet hebben van het overdragen van bevoegdheden.
  Die walgelijke pvda, met ijdele Diederik heeft scheit aan de eigen kiezers, want die zijn er falikant op tegen.
  De vvd is in zekere zin nog erger want hun kiezers zijn tegen en de partij zegt dat ook te zijn maar ze gaan absoluut zeker tekenen.
  De achterbannen van D’66 en GroenLinks zijn, evenals de partijen echte vijanden van de Nederelandse staat want deze losgeslagen lieden zijn er voorstander van onze soevereiniteit op te offeren aan hun Europese illusie.
  Dit is allemaal zo democratie-onwaardig.
  Ik kan wel janken om het drama dat zich voor onze ogen aan het voltrekken is mensen.
  Maar we hadden het over het belastingstelsel, en die wordt dus binnen een paar jaar op Europees niveau geharmoniseerd.
  En dan gaat weer alles veranderen, laten we er dus maar niet aan beginnen.
  Wat een ellende.
  God, wat hoop ik dat de droom uit elkaar spat en dat er een burgeroorlog uitbreekt in Griekenland en Spanje.
  En niet omdat ik geweld verheerlijk, ABSOLUUT NIET, maar omdat geweld soms met geweld ( geen fysiek geweld ) beantwoord moet worden.
  De elite, die Khazaren bende ( geschat vermogen in beheer $130.000.000.000.000 ) schuwt geen middel om het volk te knechten.
  Daar moet wat tegenover gesteld worden. Het volk kan laten voelen dat het land en de elite zonder hen helemaal niets waard zijn.
  Gewoon, een kwestie van je keihard laten gelden, in het besef dat als het er op aan komt, het volk zijn rechten kan afdwingen.
  Nu is er wellicht nog verdeeldheid onder het volk, maar ik voorspel dat binnen een jaar de crisis de gewone man en vrouw zo hard zal raken dat het niet lang zal duren voordat de ware schuldigen aangewezen zullen worden. En dat zijn NIET de buitenlanders ( klootzakken van de Griekse dageraad ). Nee, die verraders zijn de elite van autochtone afkomst.
  NB De lijst met criminele belastingontduikers in Griekenland is verdwenen.
  Iederéén weet dan wat er gebeurd is. Was weer een kwestie van ‘voor wat hoort wat’
  Laat ook weer zien dat Griekenland Griekenland zal blijven en dan weten we ook meteen wat ons de komende jaren met Spanje te wachten staat. Want Spanje zal Spanje blijven.
  Dit komt allemaal misschien heel negatief over, maar is dat zo?
  Volgens mij niet, het is gewoon allemaal waar, realistisch.
  Juist degenen, die niet realistisch zijn, al die simpele positivo’s, en oppervlakkigen, en onverschilligen DIE verdienen akeuring.
  Als straks duidelijk wordt dat de droom in een nachtmerrie is veranderd kunnen de meeste biflatisten in ieder geval zeggen ‘aan mij heeft het niet gelegen, ik heb misschien nog wat mensen overtuigd van de gevaren”

 9. @VB
  Wat ik wel mooi vond klinken dat die Grieken in koor riepen (zoiets als, weet het niet meer letterlijk) in een demonstratie:

  “Jullie kunnen nooit winnen van de massa !”

  Gisteren in Nieuwsuur geloof ik.

 10. @13, R. Juist, tegen de macht van de massa, macht van het getal kan de elite niet op.
  Maar dan moet die massa wel een homogene massa zijn. En juist dat is wat er gaat gebeuren. Het volk wordt geslachtofferd, en de elite ontspringt weer eens de dans.
  Maar, dat feestje gaat niet lang duren. Door alle asociale maatregelen die nu afgedwongen worden door die elitaire boeven van de troika, zal het volk eindelijk inzien wie de vijand is en dan is er geen houden meer aan.
  Ik hoop dus niet dat het een beleid van pappen en nat houden blijft, want dan wordt het Griekse volk, de democratie en onze soevereiniteit het slachtoffer.
  Wat een dilemma hè.
  Hopen dat de situatie in Griekenland en Spanje explodeert maar, ik geloof oprecht dat dat de enige kans is dat ons en de rest van Europa kan redden, en de ontwikkelingen een gunstige wending kunnen nemen.
  De geschiedenis laat zien dat dit soort grote schokken soms noodzakelijk zijn om erger te voorkomen.
  Leuk is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: