Ook Polen wil goud gaan repatriëren

10

goudvoorraad polenOok in Polen gaan er stemmen op om goud terughalen naar eigen land. De goudvoorraad ligt nu nog in de kluizen van de Bank of England, de Britse centrale bank. Daar werden de Poolse goudstaven aan het begin van de Tweede Wereldoorlog naartoe verplaatst om te voorkomen dat ze in handen vielen van de Duitse of Russische invallers. De initiatiefnemer is de groepering Oddajcie Nasze Zloto (geef ons goud terug) en zeggen het goud terug te willen halen om het allereerst veilig te stellen, maar ook om de economische onafhankelijkheid van Polen te willen waarborgen.

Brede steun

Wegens breed gedragen steun door organisaties als het Mises Instituut van Polen, de Business Centre Club en de Mint van Wroclaw (vroeger Breslau) heeft de zaak de aandacht gekregen van het Poolse parlement. Zij hebben de president van de Poolse centrale bank gevraagd de status van het goud vast te stellen en daarnaast de goudreserves in Engeland te auditeren. Er zijn genoeg rationele verklaringen te vinden voor het terughalen van het Poolse goud, maar er kleeft zeker ook een emotionele waarde aan.

Tweede Wereldoorlog

Poolse mannen vochten in de Tweede Wereldoorlog zowel aan het westfront als aan het oostfront tegen de bezetters, maar desondanks verkreeg Polen na de Tweede Wereldoorlog geen onafhankelijkheid. De Nazi’s werden dan wel verdreven, maar het daaropvolgende communistische regime voorkwam een onafhankelijk en vrij Polen. Het is daarom begrijpelijk dat de Polen er veel aan gelegen is om de nog maar kort verkregen onafhankelijkheid te beschermen.

Liever goud en de zloty als de euro

Het repatriëren van de goudreserves kan in de lijn van het behoud van de onafhankelijkheid gezien worden. Het is een gegeven dat wanneer een land over de eigen goudreserves beschikt het op monetair terrein meer bewegingsruimte heeft dan wanneer het goud eventueel aan derde is uitgeleend. Daarnaast hebben de Polen nog steeds hun eigen valuta, de zloty, en is het animo om toe te treden tot de euro sinds het uitbreken van de Eurocrisis in Polen behoorlijk gedaald.  Het merendeel van de bevolking denkt dat een toetreding tot de euro schadelijk zal zijn voor de Poolse economie.

Monetair onafhankelijk

Het behoudt van de eigen valuta, gecombineerd met het streven te beschikken over de eigen goudvoorraad stelt de Poolse natie in staat om in ieder geval op monetair terrein een betrekkelijk onafhankelijke koers te varen. Voor een land dat in het verleden te vaak door grote mogendheden als speelbal is gebruikt lijken dit soort initiatieven bij uitstek in goede aarde te vallen.

Over de auteur

Studeert geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Geïnteresseerd in economische theorie, financiële markten en geopolitieke ontwikkelingen.