goudvoorraad polenOok in Polen gaan er stemmen op om goud terughalen naar eigen land. De goudvoorraad ligt nu nog in de kluizen van de Bank of England, de Britse centrale bank. Daar werden de Poolse goudstaven aan het begin van de Tweede Wereldoorlog naartoe verplaatst om te voorkomen dat ze in handen vielen van de Duitse of Russische invallers. De initiatiefnemer is de groepering Oddajcie Nasze Zloto (geef ons goud terug) en zeggen het goud terug te willen halen om het allereerst veilig te stellen, maar ook om de economische onafhankelijkheid van Polen te willen waarborgen.

Brede steun

Wegens breed gedragen steun door organisaties als het Mises Instituut van Polen, de Business Centre Club en de Mint van Wroclaw (vroeger Breslau) heeft de zaak de aandacht gekregen van het Poolse parlement. Zij hebben de president van de Poolse centrale bank gevraagd de status van het goud vast te stellen en daarnaast de goudreserves in Engeland te auditeren. Er zijn genoeg rationele verklaringen te vinden voor het terughalen van het Poolse goud, maar er kleeft zeker ook een emotionele waarde aan.

Tweede Wereldoorlog

Poolse mannen vochten in de Tweede Wereldoorlog zowel aan het westfront als aan het oostfront tegen de bezetters, maar desondanks verkreeg Polen na de Tweede Wereldoorlog geen onafhankelijkheid. De Nazi’s werden dan wel verdreven, maar het daaropvolgende communistische regime voorkwam een onafhankelijk en vrij Polen. Het is daarom begrijpelijk dat de Polen er veel aan gelegen is om de nog maar kort verkregen onafhankelijkheid te beschermen.

Liever goud en de zloty als de euro

Het repatriëren van de goudreserves kan in de lijn van het behoud van de onafhankelijkheid gezien worden. Het is een gegeven dat wanneer een land over de eigen goudreserves beschikt het op monetair terrein meer bewegingsruimte heeft dan wanneer het goud eventueel aan derde is uitgeleend. Daarnaast hebben de Polen nog steeds hun eigen valuta, de zloty, en is het animo om toe te treden tot de euro sinds het uitbreken van de Eurocrisis in Polen behoorlijk gedaald.  Het merendeel van de bevolking denkt dat een toetreding tot de euro schadelijk zal zijn voor de Poolse economie.

Monetair onafhankelijk

Het behoudt van de eigen valuta, gecombineerd met het streven te beschikken over de eigen goudvoorraad stelt de Poolse natie in staat om in ieder geval op monetair terrein een betrekkelijk onafhankelijke koers te varen. Voor een land dat in het verleden te vaak door grote mogendheden als speelbal is gebruikt lijken dit soort initiatieven bij uitstek in goede aarde te vallen.

10 reacties

  1. ’t Is interessant te observeren dat veel mensen niet in de gaten hebben dat de USD de belangrijkste WOII oorlogsbuit is van de US.

    1. Nog interessanter is het te observeren dat steeds meer partijen deze Bretton Woods ‘as good as gold’ swift-petro-dollar kwijt wil.

      Nou ja, als elke in GB werkende Pool nu eens 100 gram mee naar huis neemt i.p.v. euro’s, dan zal Queen Mum grote ogen opzetten bij haar volgende bezoek aan de kluis.

      Cocksucker Brown heeft de bodem iig gezet. Oh nee, de toon bedoel ik.

  2. Misschien zijn onze Poolse broeders een stuk slimmer als ons?
    Nog steeds de Zloty als munteenheid en die doet het beter als de Euro (? Hoe kan dat nauw!).
    Wel grappig, omdat vroeger (ten tijden van het oostblok) ,deze Zloty geen bal waard was en de Poolse inflatie tientallen procenten bedroeg.

    Zelfs de Polen willen de Euro niet en hebben liever Goud.
    Zijn wij dan zo dom, dat we vrolijk de Euro hoog in het vaandel houden.
    Of zijn de Poolse burgers en overheid dom, omdat ze een metaal preferen boven de Euro. Gelukkig zullen ook de Polen ervaren, dat het Goud spoorloos is, zo gezegd, maar dat er Euro’s in overvloed zijn.

    Zo komt het allemaal weer goed.

    1. ´
      Zijn wij dan zo dom, dat we vrolijk de Euro hoog in het vaandel houden.
      Of zijn de Poolse burgers en overheid dom, omdat ze een metaal preferen boven de Euro.´ Niet WIJ, maar de POLITICI.

  3. De auteur bedoelt waarschijnlijk het Poolse goud dat na 1948 in Polen is opgebouwd en vervolgens na 1991 in Groot-Brittannie is gestald. De suggestie dat het goud van tijdens WOII nog in het Verenigd Koninkrijk zou liggen is incorrect. Deze voorraad werd verrekend met de openstaande rekeningen van de Poolse regering in ballingschap. Hoofdzakelijk voor personele en materiele kosten van Poolse militairen die in het westen hebben gevochten. Zie brondocumenten van BIS voor verdere info.

  4. Dit verhaal over Polen is inderdaad vreemd. Het zou dus gaan om het officiële goud van hun Centrale Bank. In 1935 had Polen 75 ton goud en vanaf 1936/1940 had Polen, volgens de opgave dus geen goud meer en dat duurde tot 1979, toen het opeens over ca. 40 ton beschikte. In 1980 en 1981 waren dit resp. ca. 24 en 15 ton. Daarna gebeurde er over een hele reeks van jaren nauwelijks iets. Tot 1997 waarin het aangaf 28 ton te hebben. In 1998 was dit opgelopen tot ca. 103 ton. Wel zo’n beetje de periode waarin de USSR onderuit ging. Sinds 1998 tot heden is er niets veranderd, tenminste volgens het IMF, WGC.
    Kortom, er was dus helemaal geen goud aan het begin van WO II. Maar de cijfers van het WGC resp. IMF zijn m.i. ook niet correct, dus is het seizoen op de jacht naar conspiracy verhalen weer geopend.
    @ Anoniem, kun je die brondocumenten van de BIS nader omschrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: