Politieke impasse VS duurt voort: geen begroting, geen verhoging schuldenplafond

14

shutdownNog een aantal dagen te gaan voordat de economische en financiële wereld mogelijk een megaschok zal ondergaan! Allemaal door gekibbel en wederzijdse chantage tussen Obama’s Democraten en de tegenpartij de Republikeinen.  Het zijn cruciale tijden en te weinigen nog beseffen de ernst van de problemen. Ondanks dat de beurzen flink stijgen, zijn de gevaren nog altijd niet geweken. Wat zal er gaan gebeuren met het schuldenplafond?

Hoog spel

Beide grote partijen willen wel een akkoord over de begroting voor het nieuwe fiscale jaar – de huidige government shutdown sinds 1 oktober is al een direct gevolg – maar er is nog een belangrijker kwestie die opdoemt : op 17 oktober e.k. zal het land geen geld meer kunnen lenen.  Het schuldenplafond van 16.699 miljard dollar dient dringend (en voor de 80ste keer) verhoogd te worden. Republikeinen stellen nu voor om het tijdelijk – voor 6 weken – te verhogen, om verdere onderhandelingen een kans te geven.  Maar Obama wil de volle pot, een volledige overgave van de Republikeinen, geen bijkomende voorwaarden, hij zegt dus njet. “Na een discussie over mogelijke wegen voorwaarts, zijn er geen specifieke afspraken gemaakt“, aldus een verklaring van het Witte Huis.

De gevolgen zonder akkoorden

De Amerikaanse dollar zou zwaar vallen, het vertrouwen van de wereld in die munt en in de daadkracht van de VS komt op het spel te staan, de beurzen wereldwijd zouden aanzienlijk dalen en de hele machinerie “Verenigde Staten van Amerika” – tot nader order de locomotief van de wereldeconomie – zou tot stilstand komen.  Het is technisch en officieel nog nooit voorgekomen dat het land zijn schulden (correctie : de intrest op zijn schulden) niet meer zou (kunnen) betalen. De politieke impasse duurt nog even voort.