Politieke partijen over de bezuinigingen

verkiezingen bezuinigingenIn het vorige artikel namen we de standpunten van de politieke partijen onder de loep wat betreft het begrotingstekort. In dit artikel meer aandacht voor de standpunten betreffende de staatsschuld en de bezuinigingen. De staatsschuld is het totaal van de schulden van de centrale overheid, maar ook van de niet-centrale overheden, zoals provincies, waterschappen, gemeenten en de wettelijke sociale verzekeringsinstellingen.

Sinds 2008 is de Nederlandse staatsschuld enorm hard gestegen. In februari van 2012 bereikte de staatsschuld van Nederland de 400 miljard euro. In het afgelopen half jaar is daar echter al weer € 7 miljard bijgekomen. Momenteel is de schuld per Nederlandse inwoner bijna €25.000,-. De schuld per werkzame inwoner is zelfs bijna €50.000. Anders bekeken stijgt de staatsschuld volgens de staatsschuldmeter met 810 euro per seconde. Dit komt omdat we constant meer uitgegeven dan dat er binnenkomt.

staatsschuld nederland

De bezuinigingen zijn een hot item deze verkiezingen en in veel debatten wordt hierover gediscussieerd. We geven u een kort overzicht van de standpunten van de politieke partijen met betrekking tot de Nederlandse staatsschuld en nog belangrijker, de bezuinigingen. Iedere politieke partij wil weer op iets anders bezuinigen. Hieronder de stanspunten van de partijen die in de peilingen momenteel zetels behalen.

VVD bezuinigingen:

De VVD wil de staatsschuld zo snel als mogelijk aflossen. Het huishoudboekje moet volgens de liberalen zo snel mogelijk weer op orde worden gebracht. De partij wil tot 2017 zo’n 24 miljard bezuinigen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie wil 9 miljard bezuinigen op sociale zekerheid, 7 miljard op zorg en 8 miljard op de overige zaken. Op ontwikkelingssamenwerking wil de VVD 3 miljard euro bezuinigen. Rutte wil de schulden dus duidelijk ‘aanpakken’. Naast de bezuinigingen wil de VVD nog wel 3 miljard investeren en 5 miljard lastenverlichting voor de burgers.

SP bezuinigingen:

De SP wil dat de economie weer op gang komt en heeft er daarom voor gekozen om in het komende jaar 3 miljard euro te investeren. Deze miljarden moeten gebruikt worden voor het onderhoud aan scholen, spoorwegen, dijken en wegen. Spenderen dus, het liefst aan overheidsgerelateerde zaken. Echter ziet de Socialistische Partij ook in dat bezuinigingen anno nu toch wel echt nodig zijn. Op defensie wil de SP extra bezuinigen, terwijl de bezuinigingen op cultuur moeten worden teruggedraaid, volgens Roemer.

PVV bezuinigingen:

Bezuinigen? Dat vindt Geert Wilders een vies woord. Bezuinigingen zijn dan ook mede oorzaak dat de PVV de stekker uit het Catshuisoverleg heeft getrokken, waardoor er nu nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden op 12 september. De PVV wil niet dat Nederland kapot wordt bezuinigd. Wel is de PVV voor het snijden in overheidsuitgeven en hoeft er geen cent meer naar ontwikkelingshulp te gaan. Daar wil de Partij voor de Vrijheid 4 miljard euro op bezuinigen. Ook de kunstsubsidies mogen wat betreft Wilders worden stopgezet. De PVV wil niet bezuinigen op zorg en de partij wil ook niet bezuinigen op de huizenmarkt, ofwel hij wil de HRA in stand houden, zoals deze nu is en dit niet hervormen (wat geld in het laatje brengt). Het liefst ziet de PVV ook geen stuiver meer naar Europa gaan.

PvdA bezuinigingen:

De PvdA erkent dat bezuinigingen ondvermijdelijk zijn. Volgens de nieuwe leider Samsom, moet Nederland echter niet te hard van stapel lopen met de bezuinigingen. In 2013 moet Nederland volgens de sociaaldemocraten €9,1 miljard bezuinigen. Behoedzaam bezuinigen noemen ze dat. Ook vindt de PvdA dat er moet worden geïnvesteerd. Het liefst in energie en duurzame infrastructuur. Waar het geld vandaan moet komen  weet de Partij van de Arbeid ook wel enigszins. Ondanks dat een gezonde financiële sector onmisbaar is voor nieuwe economische groei, willen de PvdA banken extra gaan belasten. Goede bedoelingen dus, maar uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het CPB is wel gebleken dat de economische groei en werkgelegenheid onder de PvdA meer geremd wordt tot 2017 in vergelijking met andere partijen.

CDA bezuinigingen:

Het CDA is helder. Ze willen de staatsschuld in de komende 10 jaar terugbrengen naar 60% van het bruto binneland product. De omvang van de collectieve sector moet tevens worden teruggebracht tot onder het niveau van voor de crisis. Om dit te breieken wil het Christen-Democratisch Appèl 30 miljard euro bezuinigen. Verder is de partij voor hervromingen en wil het minder bureaucratie. Jan-Kees de Jager zal wel een dikke vinger in de pap hebben wat betreft de economische standpunten van het CDA. De partij komt wel terug op een puntje in de overkomst van de Kunduz-coalitie. In het Kunduz-akkoord staat dat de kinderopvangtoeslag vanaf 2013 zal worden versoberd, maar bij nader inzien is het CDA toch tegen deze maatregel.

D66 bezuinigingen:

Volgens D66 zal er een bezuinigingspakket van 15 tot 20 miljard euro nodig zijn om Nederland er weer bovenop te helpen. Hervormen is het sleutelwoord voor de Democraten. Van hervormingen wordt de economie sterker, is daar de gedachte. Toch mag de lastendruk niet te hoog oplopen. Tja, dat wil iederen wel. Er moet volgens Pechtold worden geïnvesteerd in onderwijs en onderzoek. Sinds de kredietcrisis is D66 de banken zat en gaat ook achter ze aan. Toezicht moet worden versterkt en perverse beloningen moeten middels een ‘terugvorderoptie’ bij de staat belanden.

GroenLinks bezuinigingen:

Het idee van GroenLinks is om het financieringstekort met 10 miljard terug te brengen in de komende kabinetsperiode. Desalweltteplus is het credo van GL: ‘De economie niet kapot bezuinigen, maar ook niet extra stimuleren’. Verder bezuinigen op meer wegen, de JSF schrappen en de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afbouwen.

CU bezuinigingen:

In april van dit jaar was te lezen dat de ChristenUnie van alle politieke partijen het meest wilde bezuinigen. De CU wilde in drie jaar tijd 44,6 miljard euro bezuinigen. Want het is een barre tijd alsdus de christenen. Stevige bezuinigingen zijn noodzakelijk. De schulden nu aanpakken, anders worden de nieuwe baby’s al met een rekening in de wieg geboren, aldus Slob.

SGP bezuinigingen:

Overheidsfinanciën moeten zo snel mogelijk weer op orde worden gebracht. Verder belastingstelsel kritisch onder de loep nemen. Belasting op consumptie omhoog en belasting op arbeid omlaag.

PvdD bezuinigingen:

Niet meer uitgeven dan dat we hebben, niet meer consumeren dan dat er is. Niet op natuur, onderwijs en zorg bezuinigen. Wel graag een vleestax, aldus Thieme Het programma van de PvdD werd door het CPB niet doorberekend.

50plus bezuinigingen:

De economische standpunten zijn een beetje rommelig en moeilijk te vinden. In ieder geval zal er op de kunst en de natuur een beperkte bijdrage komen. Tevens meldt de ouderenpartij dat er in deze moeilijke economische situatie geen ruimte is om de benzineaccijns te verlagen.

Iedereen die nog een toevoeging heeft wat betreft economsiche standpunten van de partijen en ook van de kleinere politieke partijen, zoals de Liberatrische Partij, de Piratenpartij, SOPN, etc, kunnen hieronder bondig vertellen over hoe de partijen denken over de staatsschuld en de bezuinigingen.

5 reacties

  1. Grappig het zal allemaal wel neer komen op lastenverzwaring voor de Nederlander. Hogere zorg (die overigens verplicht is), btw verhoging en minder aftrekposten. Ik verwacht overigens niet dat de HRA eraan gaat. Bijna alle politici wonen nml zelf in koophuizen.

  2. Al met al zijn de bezuinigingen van de PVV wellicht het beste voor ons land en ons volk.
    Maar ja, wie durft er nu te stemmen op een partij die niet “politiek correct” is?

  3. Er zijn naar mijn mening te weinig concrete berichten als deze poging, die duidelijk vertellen wat partijen nu eigenlijk van plan zijn wanneer ze het voor het zeggen zouden hebben. Nee.. liever wordt er in de media verteld wie bovenaan in de peiling staat.. of is het wie ze graag bovenaan in de peiling zouden willen zien? Ik krijg er in ieder geval het idee van dat het niet meer uitmaakt op wie ik stem.. de beslissing is namelijk al gevallen.. ene de Hond bepaalt namelijk voor ons allen. We worden geleefd.. In wiens opdracht? Democratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: