Economie Portugal groeit, maar recessie ligt op de loer

Door de revolutie in Egypte zouden we bijna vergeten dat Portugal hoogst waarschijnlijk een bailout van het Europese noodfonds tegemoet kan zien. Maandag kwamen er cijfers over de Portugese economische groei naar buiten. Het bruto binnenlands product daalde in de laatste drie maanden van 2010 met 0,3% ten opzichte van de derde kwartaal. Dit komt voornamelijk door de bezuinigingen van de overheid en de verhoging van de belastingen. De huidige bezuinigingen in Portugal zijn de grootste in de afgelopen 30 jaar. Iets waar de EU, in het bijzonder de Duitse bondskanselier Merkel, bij de Portugezen op aandrong in het begin van 2011. Op jaarbasis nam het bbp wel met 1,4% toe. Dat is een lichte daling ten opzichte van de economische groei op jaarbasis in het derde kwartaal toen de economie op jaarbasis met 1,3% groeide. In 2009 kromp de Portugese economie met 2,6%. Dit blijkt uit cijfers van Instituto Nacional de Estratísticá.

Begin van het jaar kwam Banco de Portugal, de centrale bank van Portugal, met de mededeling dat de Portugese economie in 2011 met 1,3% kan gaan krimpen door de voorgenomen bezuinigingen van de overheid. De Portugese overheid gaat er trouwens zelf vanuit dat de economie in 2011 met 0,2% zal groeien.

De inflatie in Portugal steeg in januari naar 3,6% ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Op maandbasis steeg de inflatie met 0,6%. Dit is het hoogste inflatiepercentage sinds 2006. In de afgelopen anderhalf jaar is het inflatiepercentage op jaarbasis van -1,6% naar 3,6% gestegen. Een zware tegenvaller voor Portugal, want de huishoudens kunnen hierdoor minder besteden. Aangezien ook het werkloosheidpercentage in de lift zit, zal dit een negatief effect hebben op de Portugese economie. Momenteel is bijna 11% van de Portugese beroepsbevolking werkloos.

Ook de Portugese staatsobligaties laten een niet al te rooskleurig beeld zien. De rente op een 10-jarige staatsobligatie stond een jaar geleden nog rond de 4%. De huidige rente over de 10 jarige obligatie bedraagd in het overzicht van Bloomberg 7,4%. De spread tussen de Portugese en Duitse staatsobligatie van tien jaar steeg naar 404 basispunten op valentijnsdag.

Dit niveau ligt nog wel onder het record van november. Toen bedroeg het verschil tussen het schuldpapier van de beide landen 484 basispunten. Als de volumegroei van het bruto binneland product verder inzakt door de spending cut van de overheid ligt een nieuwe recessie (een daling van het bbp gedurende twee kwartalen) op de loer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.