connectedDe Belgische cyberfilosoof Michel Bauwens stond vorig jaar als enige Belg in de Post Growth Institute-lijst van de 100 meest inspirerende persoonlijkheden voor een duurzame toekomst.  Hij richtte de Foundation for Peer-to-peer Alternatives op en is internationaal gekend omwille van zijn gedachtengoed over de samenwerkingseconomie.

Peer-to-peer

In zijn nieuwste boek “De Wereld Redden” stelt hij dat de komst van het internet de derde productiviteitsrevolutie inluidt.  “Zoals de slavernij groeide uit het stammensysteem, en het kapitalisme uit het feodale systeem. Met de komst van het internet komen er immers voor het eerst democratische tendensen het productieproces binnen.  Internet faciliteert de productie door gelijken (‘peers’) doordat het een ruimte creëert voor horizontale contacten, buiten hiërarchische structuren om. Zo is belangrijke open source-software als Linux niet ontwikkeld in één machtig ICT-bedrijf, maar door een grote groep van geëngageerde vrijwilligers die wereldwijd via het net samenwerken.  Dit peer-to-peermodel is aan een sterke opmars bezig, samen met andere initiatieven die berusten op open source. Denk daarbij aan microfabrieken, 3D-printers, crowdsourcing en stadslandbouw. Fenomenen die volgens Bauwens het fundament leggen voor een postkapitalistische samenleving”.

Naar een nieuw model

“Michel Bauwens gelooft dat de mens sterk aangewezen is op technologie en dat deze technologie onze socialiteit mee bepaalt. Wat tot uiting komt in onze manier van omgaan met de natuur, onze medemens, ons denken en onze psyche. Een nieuwe technologie vindt steeds zijn oorsprong in een bepaalde context, die onverwachte mogelijkheden blijkt te scheppen.  De filosoof illustreert dit aan de hand van de uitvinding van de drukpers. Voor het bestaan van de drukpers had de katholieke kerk een monopolie op kennis. Na de introductie ervan kon kennis aan een sneller tempo verspreid en geproduceerd worden; dit bracht grote maatschappelijke veranderingen met zich mee.  Bauwens ziet de geschiedenis van de mensheid dan ook als een opeenvolging van technologische schokken. Volgens hem draagt peer-productie de mogelijkheid in zich om een nieuw post-kapitalistisch tijdperk te ontketenen”.

Is vooruitgang ook verbetering?

Nieuwe technieken, technologieën komen altijd van mensen uit.  Soms of zelfs vaak vernietigt zo’n nieuwe uitvinding of technologie in eerste instantie arbeidsplaatsen.  Maar daarna komen er altijd nieuwe, veelal ook betere jobs voor in de plaats.  Dus moeten we dit omarmen, ’t is de vooruitgang, zoals onze grootouders al zeiden.  Maar…is dergelijke vooruitgang ook altijd verbetering? Is vooruitgang soms ook niet achteruitgang op bepaalde menselijke vlakken? Stof tot discussie dunkt ons en misschien wel voeding voor een nieuw artikel…

6 reacties

  1. Hoezo “de wereld redden”? Het enige dat je kunt te doen is je eigen bewustzijn vrij krijgen van allerlei illusies. Dan zie je, met je ogen, dat alles perfect is.

    Wereldlijke welzijnswerkers willen altijd graag “de wereld redden” terwijl alles perfect geregeld is. Raar volkje, materialisten.

    1. Waar de nieuwe technologieen zich vooral op moeten concentreren is degelijk wetenschappelijk onderwijs, zodat onze cognitieve gereedschapskist beter bestand is tegen de corporate en zieltjesvangende grootmachten.

      Zolang men in hemel, hel, astrology, spoken, engelen, karma en wedergeboorte gelooft of dat het universum begon na de domesticatie van de hond hebben we nog een lange weg te gaan. De effectieviteit van het anti-wetenschappelijke deel der mensheid is byzonder groot.

      We kunnen beginnen met dubieuze religieuze randverschijnselen hun pseudo wetenschappelijke aanspraken voor eens en altijd naar het land der fabelen te verwijzen met degelijk onderwijs en echte wetenschap. Dat scheelt al een slok op een borrel.

      Met een echt en serieus wetenschappelijk onderwijs kunnen we de grote corporaties beter te lijf omdat zij zich altijd bedreigd voelen (ergo minder winst) als men beter is geinformeerd.

      1. Bijna al het sociale lesmateriaal op basis, middelbare en voortgezette onderwijs, is ontworpen door de elite en wordt nog steeds volledig door hen gecontroleerd.
        Sommigen zijn jong al van nature bewust, maar een % van de rest zal dit vaak op latere leeftijd ontdekken.

  2. Dat een filosoof iets zegt, wil niet automatisch impliceren dat deze de ultieme waarheid verkondigd.
    De slavernij komt voor uit het idee dat sommige mensen denken rechten te hebben over andere mensen. En dit met geweld afdwingen. Dit zie je heel sterk bij overheden of overheidsbedrijven. Ten tijde van het VOC tijdperk was dit ook het geval. De Raad van State de eigenaar van het VOC, vond dat zij het recht hadden om andere landen, volkeren te bestelen onder de noemer van handel.
    Het kapitalisme heeft niets te maken met het Feodale stelsel. De koningen bepalen wie wat mocht verhandelen en legden straffen op aan degene die zich er niet aan hielden.
    Kapitalisme is vrije handel zonder dwang van overheden waarbij eigenaren een vrijwillige overdracht hebben van goederen en diensten en geld omdat beide partijen er beter van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: