President Hollande wil Europa misbruiken

François Hollande had het zo mooi bedacht. Als een echte staatsman de geschiedenis in gaan, de beste Franse president ooit. Tal van hervormingen die zijn glorie zouden uitstralen, die La douce France weer op de wereldkaart zouden zetten. Al op de eerste dag van zijn ambt lieten de weergoden hem in de steek, werd hij doornat en werd zijn blik op de werkelijkheid meer dan wazig.

hollande frankrijk

Aanpak rijken en voorkomen werkloosheid

Het begon qua taal allemaal krachtig. De rijken moesten fors gaan betalen. De op sterven na dode Franse autofabrieken mochten geen werknemers ontslaan en de economie zou flink worden aangezwengeld. Van dit alles is niets terecht gekomen. De belastingwet werd naar de prullenbak verwezen. Duizenden werknemers werden er ontslagen en de economie kwam in de krimp terecht. Het begrotingstekort werd snel meer in plaats van minder.

Au, Kritiek uit Duitsland

De verhoudingen tussen Frankrijk en Duitsland hebben altijd op gespannen voet gestaan. De trotse Fransen versus de gründliche Duitsers. Toen er eind april een Duits rapport uitlekte waarin werd aangegeven dat Frankrijk een grote kans had om de zieke man van Europa te worden, waren de rapen gaar. De loonkosten zouden onder President Hollande de pan uitvliegen, bedrijven uitwijken naar het buitenland en de concurrentiekracht zou zienderogen teruglopen.

Hollande: De vlucht naar voren – op naar méér Europa

Toen Frankrijks grootse president ook nog eens te horen kreeg dat er eigenlijk geen enkel voorstel uit Frankrijk kwam werd het geheel nog pijnlijker, zeker omdat de problemen alleen maar toe lijken te nemen. Ter gelegenheid van het éénjarige ambtsjubileum van Hollande werd daarom, in  een prachtige en koninklijke entourage, door le président,  hét reddingsplan voor Europa gepresenteerd .

Op naar meer Europa door:

 1. Een gezamenlijke economische euro-regering;
 2. Een gezamenlijke euro-president;
 3. Een gezamenlijke euro-begroting;
 4. De gezamenlijke uitgifte van euro-obligaties (eurobonds).

De schulden zijn dan van ons allemaal

Door dit prachtige plan zouden de schulden van Frankrijk en de andere zuidelijke landen ineens de schulden van ons allemaal worden. Ook kan er samen geld geleend worden, prachtig toch. Altijd een volle portemonnee. In Frankrijk zal men ook vast wel een president klaar hebben staan die leiding kan gaan geven aan het euro-Europa van de zeventien. Eind goed al goed.

Op naar echte oplossingen?

Wie de media volgt en luistert naar wat politici zeggen die komt daarin steeds weer het begrip economische groei tegen. Als de economie maar weer aantrekt, als de consumenten maar weer gaan kopen, als er maar weer optimisme komt. Weg met het doemdenken. Verenigd in de stichting Wereldland Nederland willen  bedrijven mensen het vertrouwen teruggeven. Het gaat helemaal niet slecht met ons land is het credo. We scoren hoog in vergelijk met anderen etc. etc.

Volgens mij gaat het niet helpen. Ook mijn mening is namelijk dat we het op heel wat vlakken nog best goed doen. We doen dat echter vanuit oud denken. “Als er maar weer groei komt, dan kunnen we verder op de wijze zoals het de laatste 50 jaar is gegaan”. Deze aanname is volgens velen nu juist helemaal foutief. We zijn in Europa over de top gegaan van dit model, dat vele jaren groei, inflatie, lastenverhoging, loonsverhoging en toenemende overheidsbemoeienis heeft gebracht.

Opnieuw beginnen

We zullen opnieuw moeten beginnen, vorm moeten geven aan een design dat past bij de komende vijftig jaar. Rekening houden met demografie, opkomst en opbloei van de vele landen in het oosten. Rekening houden met de mogelijkheden van onze informatisering, communicatie, virtualisatie, robotisering en vooral onze sterfelijkheid. Onze miljarden lichaamscellen weken allen in en voor één geheel, hamsteren niet, offeren zich als het nodig is direct op. Elke cel die zijn eigen weg gaat, verstoort het immuunsysteem of gaat als tumor op weg naar vernietiging van het lichaam waarvan hij deel uitmaakt.

De aarde als geheel is één gezamenlijke pulserende levende werkelijkheid. Ieder van ons fungeert als het ware als een cel. We kunnen kiezen of we willen leven en werken voor het geheel of dat we als een egocel ons eigen korte leven gaan zonder rekening te houden met wat er daarna komt.

17 reacties

 1. La Hollande denkt aan linkse oplossingen om uit de depressie te komen, terwijl de pVVDa denkt aan neoliberale oplossingen met een kleinere overheid.

 2. “De aarde als geheel is één gezamenlijke pulserende levende werkelijkheid. Ieder van ons fungeert als het ware als een cel. We kunnen kiezen of we willen leven en werken voor het geheel of dat we als een egocel ons eigen korte leven gaan zonder rekening te houden met wat er daarna komt.”

  Zie daar, de kant waarop wij gaan. Alle Menschen werden Bruder. Sterker, Sind Bruder. En dat alles zal gaan gebeuren onder 1 vlag, 1 wereldnatie en 1 munt. Dat is het resultaat van het economische schaakspel. Kwestie van de schaakstellingen van het moment even doorrekenen.

  Richt de energie op een goede en rechtvaardige invulling van dat eindresultaat: eenheid en verscheidenheid ipv eenheid en controle. Met NL vlaggen gaan zwaaien en roepen om uit de EU te treden is een achterhoedegevecht. Zonde van de energie…

 3. Eenheidsstaat Europa zal er nooit komen. En daarom is dit Europees / internationaal socialisme van Hollande volstrekt misplaats. Laten we in eigen land maar beginnen met een rechtvaardige verdeling van de welvaart. Het is zo misplaats de welvaartsstaat dat welvaartsstaat Nederland ( nog wel ) op de schop moet ten faveure van landen die er een puinhoop van gemaakt hebben. Bovendien was dat ook ooit de belofte, maar daar hoor je die eurofiele gluiperts niet meer over. Stelletje hypocriete opportunisten. Nee geef mij dan maar een soort nationaal socialisme in plaats van het van bovenaf opgedrongen Europees socialisme!

  1. “Het is zo misplaats de welvaartsstaat dat welvaartsstaat Nederland ( nog wel ) op de schop moet ten faveure van landen die er een puinhoop van gemaakt hebben. ”

   Je bedoelt wat Halbe Zijlstra aan het rondbazuinen is. Ik keek naar de laatste uitzending van Buitenhof op http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-19-mei-halbe-zijlstra—ian-buruma.html. Daarin was hij aan het woord. Halbe zei dat de VVD geen Amerikaanse toestanden wil, maar dat de verzorgingsstaat blijft bestaan voor diegenen die het echt nodig hebben en dat de burger onderling veel meer elkaar gaan helpen.

   1. Dat zeggen de Amerikanen ook. Maar dat is allemaal holle retoriek. In Amerika hebben leven veel mensen onder de armoedegrens, ook werkenden, en zijn vaak onverzekerd. Uiteraard vallen er dan slachtoffers. We zeggen steeds dat wij niet houden van ‘Amerikaanse toestanden’ maar we schuiven steeds meer op naar Amerika.
    SLOWLY BUT SURELY.

    1. Hoe komt het dat we steeds meer naar het Angelsaksische model van de de V.S. opschuiven en niet naar het Scandinavische model?

  1. Neemt niet weg dat de vraag naar fysiek erg hoog is natuurlijk, maar ik neem allees wel met een korrel zout, ook van de zilveren dokters.

   Altijd kritisch blijven biflaten.

  2. Dat kan morgen dan wel eens spannend worden.
   In feite zou het natuurlijk een default zijn, want het contract wordt niet gehonoreerd. Maar daar hebben ze dus de cash settlement, tegen hun voorwaarden, op gevonden. Maar dat er dan een aantal mensen de pottebak opgaan is wel duidelijk.
   Ik ben benieuwd of dit bericht waar is en wat de eventuele gevolgen zullen zijn.

  3. Nr. 2 na Abn Amro. Proefballonnetjes. Soon the precious metals window will close. Tochtproblemen.

   Heheh, biflaten.

   Japan zit zooooo diep in de shit, wil je niet weten… Het loopt volledig uit de hand.

 4. beste KTM , toch zilver kan ik gewoon nog steeds nu geleverd krijgen in Hong Kong dus de schaarste valt wel mee, natuurlijk grote orders
  zullen denk ik wel erg problematisch zijn, hopelijk hebben de meeste biflaten de grote orders in het verleden al geplaatst. Zeker nu de Eu
  op de communistische tour gaat. Enkel goed gemeend advies zorg dat je het meeste geld uit het EU banken systeem haalt en onder eigen controle bij voorkeur goud en zilver natuurlijk.

 5. Don’t ask what Europe can do for you, ask what Europe can do TO you.

  Knoop nooit alles aan elkaar; 1 kip ziek, alle kippen ziek. En laat gvd het klootjesvolk zich eens uitspreken in referenda i.p.v. het volgen van de financieel fascistische kleptocratenagenda.

 6. 73 jaar geleden schoten Duitsers Fransen neer. Schoten Engelsen Duitsers neer. Zaten Nederlanders in het verzet tegen de Duitsers. Italianen collaboreerde met Duitsers tegen de rest van Europa. En zo waren er nog meer Europese landen tegen elkaar. Het duurde zo’n 5 jaar.

  Er zijn anno nu, landen die Angela Merkel vergelijken met Hitler.

  Om een verschil tussen de VS en Europa aan te geven:
  Voor zover ik weet bestaat er in de VS NIET een nationaal evenement in de sport in de zin van: wie is de beste staat (in honkbal/basketbal/american football) binnen de VS. In Europa kennen we WEL een EK (Europees Kampioenschap) voetbal: Wie is het beste land in Europa betreffende voetbal ? Als er een Wereld Kampioenschap voetbal is worden de Europese landen versnipperd als landen op zich. In de VS kunnen ze niet voetballen maar mochten ze zich toch weten te kwalificeren dan wordt de VS in 1 zucht de VS genoemd.

  De beste grap tot nu toe van Europa. Op het Euro-songfestival was het motto:

  “We are one”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.