Prijsdaling op de huizenmarkt zet door

0


De prijs van Nederlandse huizen is verder gedaald. De prijs van een gemiddelde Nederlandse koopwoning daalde in december met 0,8% op jaarbasis. De maanden daarvoor daalde de huizenprijzen nog met 1,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twee jaar elke maand in waarde gedaald. Zoals meestal het geval was daalden vrijstaande woningen het meest in prijs. Voor een vrijstaand huis werd 1,3% minder betaald. Ook appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen werden goedkoper. Alleen de twee-onder-een-kap woningen stegen licht in prijs.

Uit een recent rapport van de OESO blijkt dat de huizenmarkt in Nederland helemaal niet goed werkt. Nergens ter wereld is de subsidie op hypotheken zo hoog als in Nederland. Bijna nergens werkt de huizenmarkt zo beroerd, alleen Tjechië scoort nog slechter. Een reden voor hoge en volatiele prijzen is de hypotheekrenteaftrek. Vooral in combinatie met een slecht werkende huizenmarkt en deregulering van hypotheekmarkt, vormt die aftrek een explosieve mix. Duidelijk taal van de OESO dus.

In bijna alle Nederlandse provincies daalden de prijzen, alleen in Noord-Holland lagen de prijzen ietsjes hoger. Limburg kende met 2,7% de grootste prijsdaling. Op maandbasis daalden de huizenprijzen met 0,2%. Daarmee is deze daling ten opzichte van de vorige maand een fractie kleiner dan de dalingen op maandbasis in november. Er werden in december in totaal 14.000 huizen verkocht. In totaal wisselden 126.000 woningen van eigenaar in 2010. De cijfers over de huizenprijzen zijn gepubliceerd door het Centraal bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Onze Zuiderburen doen het overigens een stuk beter. De Belgische huizenprijzen stegen in 2010 met 4,5%. De prijs van Nederlandse huizen dalen echter nog niet zo snel als in Ierland of Spanje. Daar daalde de prijs van een gemiddelde woning met respectievelijk 25% en 13%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.