Prijzen grondstoffen stijgen flink

1

Via Lukas Daalder en Bond Vigilantes de Charts of the Day. De prijzen van ‘zachte grondstoffen’ zijn de afgelopen paar maanden fors gestegen. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de de prijs van mais, tarwe en soyabonen. Door droogte is een groot deel van de oogsten mislukt, waardoor het aanbod is gedaald.

Tevens laat Bond Vigilante in onderstaand overzicht zien hoeveel invloed de stijgende grondstofprijzen zullen hebben op de ontwikkeling van de inflatie. In de berekening van de Nederlandse inflatie hebben de voedselprijzen een weging van ongeveer 12,5%. In Roemenië en Turkije is deze weging echter respectievelijk 29.7% en 24.3%. De inflatie in Europa wordt volgens het zogenaamde HICP, een geharmoniseerde methode, berekend. Gemiddeld hebben de grondstoffen een weging van 13,9%. In de Verenigde Staten is dit percentage 14,2%.

1 REACTIE

  1. Met hoeveel Euro resp. met hoeveel % zullen onze dagelijkse boodschappen per maand moeten stijgen, gezien de sterke stijging van deze grondstoffenprijzen t.g.v. de extreme droogte in de V.S.? Er van uit gaande dat we in de supermarkt de gangbare goedkopere producten kopen en geen luxe producten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.