Prijzen grondstoffen stijgen flink

Via Lukas Daalder en Bond Vigilantes de Charts of the Day. De prijzen van ‘zachte grondstoffen’ zijn de afgelopen paar maanden fors gestegen. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de de prijs van mais, tarwe en soyabonen. Door droogte is een groot deel van de oogsten mislukt, waardoor het aanbod is gedaald.

Tevens laat Bond Vigilante in onderstaand overzicht zien hoeveel invloed de stijgende grondstofprijzen zullen hebben op de ontwikkeling van de inflatie. In de berekening van de Nederlandse inflatie hebben de voedselprijzen een weging van ongeveer 12,5%. In Roemenië en Turkije is deze weging echter respectievelijk 29.7% en 24.3%. De inflatie in Europa wordt volgens het zogenaamde HICP, een geharmoniseerde methode, berekend. Gemiddeld hebben de grondstoffen een weging van 13,9%. In de Verenigde Staten is dit percentage 14,2%.

Eén reactie

  1. Met hoeveel Euro resp. met hoeveel % zullen onze dagelijkse boodschappen per maand moeten stijgen, gezien de sterke stijging van deze grondstoffenprijzen t.g.v. de extreme droogte in de V.S.? Er van uit gaande dat we in de supermarkt de gangbare goedkopere producten kopen en geen luxe producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: