Prijzen vliegen de pan uit: vertrouwen in Rutte 4 naar dieptepunt

Als ik ’s ochtend met een bakkie leut op m’n bureau online de nieuwsberichten check, dan kom ik er niet om heen. De alarmerende berichten over stijgende prijzen die onze koopkracht vernietigen. Inflatie giert de pan uit.

Vlam in de pan

De snel oplopende prijsontwaarding valt het “nieuwe kabinet” rouw op het dak. Als er na de onvrede over het beteugelende coronabeleid ook nog eens onrust uitbreekt over de exploderende prijsstijging van vrijwel alles wat we nodig hebben voor onze dagelijkse levensbehoeften dan is er weinig voor nodig om de vlam in de pan te laten slaan. Dat wordt dubbele ‘panne’ voor de wankele coalitie van Rutte 4. Inflatie giert de pan uit en de vlam slaat er in. Bij sommigen was de pan toch al half leeg. De prijzen van aardappelen, rijst, vlees en groenten stijgen wekelijks met de inflatie mee. Niet het weerpraatje maar de prijsstijgingen zijn het gesprek van de dag. Wanneer zal de inflatie afremmen of gaan we  van de ene crisis naar de volgende. Of wordt het een opeenstapeling van crises. De coronacrisis vertoeft in z’n nadagen maar de naweeën beginnen zich nu te openbaren.

Dure energie

Door (corona)verstoringen in productielijnen en transport is er een tekort aan grondstoffen en spullen in de winkels. Door langere levertijden lopen de prijzen op, alsof dat nog niet genoeg is lopen ook de olieprijzen verder op. Olieprijzen stijgen al geruime tijd en komen op het verkeerde moment op een gevaarlijk niveau. Hierdoor verkrappen de winstmarges bij bedrijven die vanwege de concurrentie niet als eerste de prijsstijging van grondstoffen willen doorberekenen. Uiteindelijk ontkomen ze er niet aan als prijsstijgingen aanhouden. Tegelijk worden bedrijven en hun afnemers(consumenten) ook getroffen door flink hogere gasprijzen waardoor de energietarieven ook de pan uitrijzen. In nieuwe contracten van de energiebedrijven worden prijsverhogingen doorgevoerd van soms 100 procent of meer.

Gas uit de VS?

De optelsom van ellende is nog niet klaar. Er is sprake van oplopende spanning aan de grens van Oekraïne met Rusland. Dat zien we terug in de hoge gasprijs. De gastoevoer uit Rusland naar Europa begint te sputteren omdat de NAVO en de VS dreigen Oekraïne te steunen als de Russische troepenopbouw aan de grens blijft doorgaan. Joe Biden heeft toegezegd Europa van Amerikaans gas te voorzien als president Putin de levering van gas uit Rusland inzet als drukmiddel. Het Amerikaanse gas dat met tankers, die veel CO2 uitstoten, aangevoerd moet worden zal duurder zijn dan het gas van Putin dat door de Nordstream pijplijn goedkoper kan worden vervoerd. Door de stijgende prijs van brandstoffen worden ook voedsel en handelswaren veel duurder. Hoe we dat gaan opvangen is voorlopig een raadsel omdat overheden hun enorme begrotingstekorten verder zien oplopen door de tientallen miljarden aan (corona)steunmaatregelen die worden uitbetaald aan het bedrijfsleven en zelfstandig ondernemers.

ECB staat achter

Monetaire experts kijken nerveus naar de centrale banken, de ECB en de FED. Met hun monetaire acties door goedkoop geld te injecteren in de economie met renteverlaging en opkoop van schuldpapier staan de centrale rentetarieven van de ECB nu op nul. Hiermee is het instrument om inflatie te bestrijden weg genomen. Bedrijven en consumenten zijn gewend aan spotgoedkoop krediet. Monetaire experts hebben regelmatig gewaarschuwd voor het tijdvak waarin geld (bijna) gratis is. Centrale banken hebben hun kruit verschoten en lopen achter de feiten aan nu de inflatie al een enorme voorsprong heeft genomen op een eventuele renteverhoging. Wat is een leger zonder munitie. Hoe begin je een oorlog tegen inflatie als die al rond de 6,4 procent beweegt in de verwachting nog verder te stijgen door hogere grondstofprijzen en haperende aanvoer. De ECB staat 0 tegen 6 achter.

ECB is de Titanic

Alleen een fikse rentestijging kan de inflatie afremmen maar die gaat al vol gas. Een renteverhoging van een kwart of half procentpunt zal weinig uitrichten, terwijl bij een verhoging van 1 procent of meer de kredietuitgifte flink zal afremmen. Broodnodige investeringen zullen uitblijven en de economie zal haperen. Centrale bankiers staan voor een dilemma. Hoe ga je met een Fiatje een Porsche inhalen op een circuit met gevaarlijke bochten. Ik zie een dramatische crash naderen waarbij Christine Lagarde van het merk ECB zwaar gekneusd wordt afgevoerd. Misschien lacht ze stiekem in haar ziekenhuisbed als iemand anders het roer moet overnemen van de financiële Titanic. Met de enorme schuldenberg in de EU gaan we met ons allen het schip in. Ik zoek mijn reddingsvest vast op.

GW

15 reacties

 1. DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is bereid te kijken wat gedaan kan worden om de koopkracht van huishoudens niet te laten wegzakken. Maar minister-president Mark Rutte wil eerst meer duidelijkheid van het Centraal Planbureau (CPB) over welke kant het opgaat met de inflatie. En hij waarschuwt alvast dat de mogelijkheden “heel beperkt” zijn om stappen te zetten die nog in 2022 soelaas bieden.

  Maar wel miljarden pompen in de klimaatproblematiek en stikstofproblematiek!

  Een vuile corrupte bende is het daar in Den Haag en in Brussel!

  1. Klimaat en stikstof zijn belangrijker dan financiën. Zonder dat gaan we niet overleven. We moeten langzaam consuminderen, minder kilometers maken, minder vliegreizen, minder vlees eten, enzovoort. Het is maar wat we er voor over hebben. Uitzonderingen gelden alleen voor politici en globalisten van WEF, VN, IMF, EU, enzovoort
   Wie het nu nog niet snapt…

   1. Onze voor-/voorouders ‘snapten’ het al en hadden een mooi gezegde over een ‘dubbeltje’ en een ‘kwartje’.
    Ondanks de uiterlijke schijnvertoning van ‘welvaart voor iedereen’ is daarin niets veranderd. Het enige verschil NU is dat degenen die veel bezitten ook aan de beurt komen en veel zullen verliezen.
    Een totale nivellering schijnt voor de deur te staan en het is te hopen dat de bedreigde superklasse uiteindelijk niet ook weer met bommen gaat gooien.

    1. Goed gezien Sacha, een kat in het nauw enz.
     Het Zogenaamde democratische Westen is financieel en politiek failliet. Alleen een grote afleidingsmanoeuvre kan het volk nog van de hooivork afhouden. En dat is er wat er nu gebeurd met het gedonder in de Oekraïne.
     Zolang het gehersenspoelde volk dat nog slikt, dan gaat alles naar de wensen van Schwab en co.

     1. Goed, dat de onvolprezen ‘nieuwe’ Staatsmannen Rutte en Hoekstra binnenkort –in het voetspoor van de Amerikanen, uiteraard- een steunbezoek brengen aan Kiev. Zal Poetin schrikken en onmiddellijk zijn troepen bij de
      grens met Oekraïne terugtrekken.
      Herinnert een beetje aan H. v.d. Broek, die –namens de EU- in een veel te grote broek, maar niet gehinderd door enige kennis van zaken, de genocide in voormalig Joegoslavië wist te laten escaleren.

      Dat er nu vele potjes op het vuur tegelijk het kookpunt bereiken is duidelijk. Net zo goed kan de dreiging in Oost-Europa het voorspel zijn van een veel grotere clash in en vanuit Zuidoost Azië.
      Een ‘betere wereld’ moet toch ergens beginnen?

  2. Ja, een meerderheid stemt bij een volgende verkiezing weer op Rutzooi, tenminste als hij er weer bij is.

   Dus wat een geklaag als hij steevast “democratisch” wordt gekozen door klaagrijk Nedrigland?

   Prutsers volk, O nee het buitenland ziet het als een handelsvolk, een volk met een mening, o zo direct en we polderen in dat Poldermodel waar overigens nooit één burger beter van is geworden, maar waar de GEHELE wereld naar uit zou kijken.

   Het lachertje van de Brusselse ongekozen puinbak rest U!

 2. Misschien dat t tijd wordt dat er geen cent meer naar dat koningshuis gaat en naar asielzoekers en vluchtelingen. Dat geld kunnen we aan t volk geven, en dan metname aan de beroepsbevolking.

 3. Heb nou maar medelijden met de Derde Wereldlanden !

  Daar gaven ze toch al minstens de helft van hun verdiende geld aan dagelijks eten uit.

  Daarbij vergeleken zijn wij als westerlingen altijd Gruwelijke Mazzelaars geweest.

  Tot nogtoe dan …

  1. Wij kunnen niet de helft van ons inkomen besteden aan eten de helft is al bij de staat en wordt door het roode leger opgevreten.

 4. Zal de inflatie binnen enkele maanden wel meer dan 20% gaan bedragen, of dat er zelfs hyperinflatie uitbreekt? Hoe dan ook, verwacht ik in heel Europa door toedoen van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne veel meer sociale onrust, massale rellen, volksopstanden en zelfs een revolutie. Waardoor zittende neoliberale regeringen omvallen en vervangen worden door regeringen die uit (rechts)populistische partijen bestaan.

 5. rutte is loopjonge van klaus schawb world econumie forum en puur slecht en heel foute !

  ben je braaf dan je een slaaf ! liever een wappie geen digitale wereld zonder Qr-codes coronapas , iedereen is misleid !!! klaus is geen god , maar duivel .

 6. rutte is loopjonge van klaus schawb world econumie forum en puur slecht en heel foute !

  ben je braaf dan je een slaaf ! liever een wappie geen digitale wereld zonder Qr-codes coronapas , iedereen is misleid !!! klaus is geen god , maar duivel .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: