Primeur: bitcoin als onderpand voor vastgoed Amsterdam

1

Voor de eerste maal neemt een klant van Nexo, de cryptolener, een lening om een woning te kopen. De Amerikaanse acteur Brock Pierce (‘Mighty Ducks’) deponeerde voor bijna $3 miljoen tegenwaarde aan bitcoin. Dit om een indrukwekkend, gerenoveerd pand te kopen in Amsterdam. Ter waarde van $1,2 miljoen. Nexo is ’s werelds eerste en ook grootste online crypto asset backed lening platform. In mensentaal: het bedrijf biedt leningen aan in fiatmunten tegen deponering van cryptomunten. Het is wel voor het eerst dat een van hun klanten (zo’n 170.000) vastgoed koopt met bitcoin als onderpand. Waarmee Nexo meteen voor de eerste keer hypotheekhouder wordt.

Brock Pierce: een believer

Nexo is een spin-off van Credissimo, die in mei 2018 haar token sale startte. Credissimo is een leidende Europese Tech groep. U hoeft uw digitale munten niet meer te verkopen om een bepaalde aankoop te doen. Want de markt kan net tegen zitten zodat u met verlies zou moeten verkopen. Tevens kan het in belasting-technisch opzicht interessant zijn je cryptomunten nog niet te verkopen. Brock Pierce wilde in ieder geval nog geen afscheid nemen van zijn bitcoins. De acteur zegt 95 procent van zijn kapitaal in de munt geïnvesteerd te hebben.

Fannie Mae

Het is nog niet gangbaar, cryptomunten deponeren als onderpand voor vastgoedaankopen. Maar de acteur-die-ondernemer-werd ziet er een grote toekomst in. Het Amerikaanse Fannie Mae, als gigant in de business, reageerde aanvankelijk heel voorzichtig. Toen haar in 2018 gevraagd werd naar haar standpunt. (‘Fannie Mae, een acroniem voor Federal National Mortgage Association of afgekort als FNMA, is een bedrijf uit de Verenigde Staten dat voornamelijk financiële diensten levert aan hypotheeknemers. Het is na Citigroup de grootste financiële instelling van het land’) Maar stelde in oktober 2018 eindelijk toch haar beleid duidelijk.

Documentatie

Ze is in principe wel bereid om bitcoin aan te nemen als onderpand voor een vastgoedlening. Maar alleen wanneer er een duidelijk papieren bewijs is van herkomst. ‘If you plan to use your cryptocurrency holdings to secure a mortgage loan, you should first make sure you have all the paperwork to back up your claims and your investment. In order to qualify for a Bitcoin-backed mortgage, you will need documentation showing the original purchase, as well as documented proof of the sale.’

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.