Primeur: Cryptomunten nu ook wettelijk geld!

7

Inderdaad: de staat Wyoming, VS, heeft in een wet vastgelegd dat cryptomunten als ‘gewoon’ geld moeten worden beschouwd. Het is de eerste maal dat een wetgever dit niet alleen officieel verklaart, maar ook nog eens tot wet maakt! Het betekent een niet te onderschatten stempel van goedkeuring voor de cryptowereld. Cryptomunten zijn gelijk aan ‘gewoon’ geld. En er is meer: de wetgever zet de banken meteen aan tot actie.

Geen DDay maar C(rypto)Day

Cryptomunten worden dus alvast in Wyoming gelijkgesteld met ‘gewoon’ geld. (Iedere cryptofan weet natuurlijk dat ze béter zijn dan ‘gewoon’ geld maar dit terzijde.) Het is de krant Wyoming Tribune Eagle die ‘reveals that Wyoming is now the first US state to officially declare digital currency as legal property.’ De krant stuurt het bericht ook als tweet uit. Deze wet gaat in op 1 maart 2019. We schreven hier reeds dat de kleine Amerikaanse staat een voortrekkersrol neemt in deze.

In no time van voorstel tot wet

‘Het hoogtepunt van de bill is wel dat de cryptomunten dezelfde status zouden krijgen als geld (‘money’). Ze worden dan verdeeld in Currencies, Securities, and Digital Assets (Utility Tokens).’ Zo schreven we ook op 22 januari 2019. Toen het wetsvoorstel nog op tafel lag. Geen twee weken later is het al zo ver, zo supersnel werkt men in Wyoming. De plaatselijke banken worden ook aangemaand alles in gereedheid te brengen om cryptomunten te accomoderen. ‘Banks should provide custodial services for digital assets consistent with this section upon providing sixty (60) days written a notice to the commissioner.’

Consequenties

Het wordt nu heel interessant om te kijken hoe de federale overheid hier naar zal kijken. Welke gevolgen de nieuwe wet van goedkeuring van cryptomunten nationaal zal hebben. Welke staten zullen Wyomings voorbeeld volgen? Hoe zal de bankenwereld buiten de staat reageren? Het is momenteel nog niet mogelijk deze consequenties te overzien. Maar binnen amper een maand is het zo ver. 1 Maart 2019, een datum die een mijlpaal kan of zal betekenen in de monetaire geschiedenis…?