Primeur! Harvard University heeft de smaak van cryptobeleggen te pakken…

0

Het endowment fund (giftenfonds) van de prestigieuze Harvard University heeft een cryptomunt gekocht. Of om preciezer te zijn: een token. Dat is groot nieuws voor de crypto- en blockchain wereld. Het is bij ons weten een primeur dat een institutioneel rechtstreeks in een (andersoortige) digitale munt stapt. We berichtten eerder op Biflatie reeds over twee Amerikaanse pensioenfondsen, ‘een’ universiteitsfonds en een verzekeringsmaatschappij. Een hospitaalsysteem-voorziener en ook een privé stichting. Een endowment fund is een fonds dat bestaat uit giften van bedrijven en private personen, veelal oud-studenten.

Giftenfondsen tientallen miljarden groot

Nog andere giftenfondsen zijn eerder aangewend voor cryptoinvesteringen. Zij het dan via gespecialiseerde crypto investeringsfondsen en nog niet rechtstreeks. ‘The endowments of Harvard University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University, Dartmouth College, and the University of North Carolina (UNC) are making crypto investments.’ Dat was insider information van oktober 2018. Zij wensten dit niet aan de grote klok te hangen. Maar in april 2019 is Harvards nieuwe investering wel openbaar. Dergelijke fondsen hebben een immense omvang, wat ook voor ons een verrassing is, eerlijk gezegd. Zo heeft Harvard beschikking over 39,2 miljard dollar! Yale bezit ‘meer dan 29’ miljard om te investeren. Daarvan ging vorig jaar dus een deeltje naar het ‘$300 million Andreessen Horowitz crypto fund and a new fund called Paradigm, which is being launched by Coinbase co-founder Fred Ehrsam and former Sequoia Partner Matt Huang.’

Harvard gaat nog stapje verder

Tezamen met nog twee andere institutionelen investeert Harvard University 11,5 miljoen dollar in de token verkoop van Blockstack Inc., dat 50 miljoen dollar wil ophalen. We vatten kort even samen het verschil tussen een token en een cryptomunt. Een token is een deelbewijs of eigendomsbewijs, intern gebruikt binnen een blockchain. Dit in tegenstelling tot een cryptomunt die wel ‘overal’ gebruikt kan worden. Een token is daarmee wel digitaal zoals de cryptomunt bitcoin (BTC), maar niet alle digitale munten zijn tokens. Een voorbeeld van een token is de Binance Coin (BNB), die intern gebruikt wordt op de Binance cryptobeurs.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.