Principeakkoord Brexit is rond maar…

De onderhandelaars van de EU en premier May hebben een voorlopig akkoord gesloten. Het leek of lijkt wel een never ending story. Want rond is de scheiding technisch nog zeker niet.De grootste hordes volgen misschien zelfs nog. Om 15:00 op woensdag 14 november moet zij het plan voorleggen aan haar ministers. Wat nog geen makkie zal zijn. En dan volgt ‘in principe’ het slot van deze hele saga. Of een soort van slot, hmm. Namelijk de stemming erover in het Britse Lagerhuis. In Groot-Brittannië zal waarschijnlijk voortaan tien keer nagedacht worden, vooraleer nog eens een volksraadpleging te houden?

CC0 Creative Commons Pixabay

Stap voor stap?

Het probleem van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland is, nou ja, ongeveer opgelost. Voorlopig toch. Want na de afscheiding van het VK van de Europese Unie, blijft Ierland wel lid, maar Noord-Ierland niet. Om de dan noodzakelijke controles van mensen en goederen aan die grens te vermijden, zou het VK voorlopig lid blijven van de Europese douane unie. (Kunt u nog volgen?!) Voorlopig! Jawel, want àls de hele constructie als een kaartenhuis in mekaar gezet al lukt, moeten nog meer onderhandelingen volgen. Die stellen we dan wel uit tot later. U begrijpt. ‘De BBC zegt dat het akoord zowat 500 bladzijden telt met zware juridische teksten.’ Laat ons die er al eerst eens proberen door te krijgen, lijken de onderhandelaars te denken.

‘Onacceptabel’

Ach, het is nog geen 15:00 en de eerste breuk of scheur toont zich al. Nu.nl:

‘Noord-Ierse gedoogpartij noemt Brexit-overeenkomst “onacceptabel”…’

De echte problemen ondertussen…

Alzo blijven hordes duurbetaalde politici aan beide kanten van het Kanaal met gans hun aanhang, administratie, met dit alles onledig. Drukdrukdruk! Moeilijkmoeilijkmoeilijk! Maar blijven ook de grote, echte problemen waarmee het eiland kampt natuurlijk liggen. Een snel verarmende onderlaag van de bevolking. Het hoogst denkbare aantal tienerzwangerschappen. Onbetaalbaar geworden woningen. Een klasse van multimiljonairs en miljardairs – Russen en Indiërs vooral – die Londen en omstreken op stelten zet. De hoofdstad stilaan als hun privé eigendom aan ’t beschouwen zijn. (Wat vroeg of laat nog realiteit kan worden ook, gezien het tempo waarin deze Nieuwe Rijken alles wat los en vast zit opkopen.) Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.