Problemen in Argentinië: Grote valutacrisis

8

Op GoudPortal een interessante macro-ecnomische update. Er wordt onder andere ingegaan op de situatie in Argentinië. Het land heeft niet voor het eerst in de geschiedenis te maken met een valutacrisis. Momenteel wordt er op de zwarte markt 10 peso voor één Amerikaanse dollar betaald. Volgens Instituto Nacional de Estadista, het Argentijnse Bureau voor de Statistiek, bedroeg de inflatie in Argentinië in maart 2013 bijna 11%, maar volgens veel economen is de echte inflatie meer dan het dubbele. | Enkele Argentijnen die ik het laatste halfjaar heb leren kennen investeren hun geld in geweren en veel munitie. Patronen kun je als ruilmiddel gebruiken. Tevens kun je jezelf ermee verdedigen. In Argentinië hebben ze ervaring met economische problemen.

argentijnse peso 2

Valuta regulatie

In Argentinië hebben ze nu al maandenlang de prijzen bevroren. Sinds eind februari 2013 mogen de supermarkten hun prijzen niet meer verhogen. Alles is vreselijk duur. Ik moest er de proviand kopen voor 50 man voor 3 maanden. De prijzen zijn er 2 a 3 x zo hoog als in Europa. Het probleem is dat je voor je dollars met de officiële wisselkoers veel te weinig peso’s krijgt. Als je dan inkoopt met die officieel ingewisselde peso’s ben je duur uit. Zie ook deze grafiek.

Devaluatie noodzakelijk

Argentinië moet de peso devalueren om weer normale prijzen te krijgen – maar dat gebeurt niet. Als degelijke buitenlandse firma kun je dollars niet omwisselen op de zwarte markt. Als daar aan begint kom je al gauw in de illegaliteit terecht met alle problemen van dien. Dus je bent verplicht via de officiële kanalen geld te wisselen. Alle Argentijnse producten zijn op deze manier ontzettend duur. Dit heeft een negatief effect op de Argentijnse export.

Politici en bankiers mogen meer

De gelddrukpers draait al jaren op volle toeren. Zelfs sneller als die bij ons in Europa. Een salarisverhoging van 25% jaarlijks is normaal. Dat moet ook wel want de prijzen stijgen harder. Prijzen bevriezen is de klassieke “oplossing” tegen prijsinflatie. Wederom symptomen bestrijden, niet de oorzaken. Als je Peso’s hebt kun je die niet omwisselen bij een bank voor buitenlandse valuta. Alleen met speciale toestemming, die je vanzelfsprekend normaal gesproken nooit krijgt. Zo proberen ze te voorkomen dat iedereen zijn Peso’s snel omwisselt voor een andere fiat currency. Op deze manier word je gedwongen om alleen de Peso’s te gebruiken. Tenminste, dat geld voor het overgrote deel van de bevolking. Voor de politici en hun vrienden van onder andere de banken gelden andere regels. Die hebben wél toegang tot de dollars en worden steeds rijker. Dat alles onder het gedachtegoed van het Peronisme. Iedereen is gelijk, je kent het wel…. Meer op Goud-Portal.

Lees ook: Argentina offers tax amnesty for undeclared dollars as pressure on economy grows