‘Problemen in Europa zijn niet voorbij’

Het is tijd om je euro’s om te wisselen in dollars. Dat zegt FX Concepts, een hefboomfonds dat 8 miljard dollar in portefeuile heeft en dat begin juni, toen de euro onder de 1,20 dollar noteerde, massaal euro’s begon aan te kopen. Dat bleek een goede zet want de eenheidsmunt is ondertussen een kleine 10% in waarde gestegen.

Toch is het nu ongeveer tijd om die euro’s opnieuw van de hand te doen. De eerste gevolgen van de massale besparingsplannen in de verschillende Europese landen zullen snel merkbaar worden en op de economische groei gaan wegen.

Zo daalde het Spaanse consumentenvertrouwen vorige maand tot het laagste niveau dit jaar en beginnen banken de kredietvoorwaarden te verstrengen. Dezelfde fiscale maatregelen die het vertrouwen in de eurozone hielpen herstellen, zullen nu waarschijnlijk de opmars van de euro torpederen. Uit onderzoek van Ried Thunberg ICAP blijkt dat driekwart van 21 ondervraagde valutamanagers de eenheidsmunt de volgende drie maanden zien verzwakken.

‘Besparingsplannen ondermijnen de groei,’ zegt Jonathan Clark, die vice-president is bij FX concepts in New York. ‘In de VS wordt enkel op het niveau van de staten bespaard en pompt Obama nog eens 34 miljard dollar vers geld in een verlenging van de werkloosheidsuitkeringen. In Europa daarentegen wordt op alle niveaus gewoon minder geld uitgegeven om de tekorten aan te zuiveren. In een negatief scenario, komt de euro opnieuw onder druk. Hoewel de Amerikaanse economie trager groeit dan verwacht, blijft de groei groter dan in Europa.’

Volgens Clark zal de euro om en bij de 1,33 dollar waard zijn, vooraleer hij net als de aandelenmarkten zal beginnen dalen. 39 door Bloomberg ondervraagde valutaspecialisten zien de dollar tegen eind dit jaar afglijden tot 1,21 dollar.

Ook ‘s werelds meest accurate valutaspecialist ziet de euro verder afglijden tegenover de dollar nu de Europese Centrale Bank immer meer staatsobligaties aankoopt om de economie van de regio te ondersteunen. Volgens Shaun Osborne, chief currency strategist bij TD Securities Inc. in Toronto, is de euro in het derde kwartaal nog 1,13 dollar waard en 1,08 dollar tegen eind 2010. Volgend jaar komt de euro dan in de buurt van de pariteit met de dollar, waarna de eenheidsmunt opnieuw gaat stijgen.

Gary Shilling, voorzitter van het economisch onderzoeksbureau A. Gary Shilling & Co. in Springfield, New Jersey, treedt die voorspelling bij en voorziet ook dat er pariteit komt tussen beide munten. De 13 investeringsadviezen die hij sinds begin 2008 afgaf, bleken alle correct.

‘De crisis in Europa is niet voorbij. We zitten gewoon tussen twee stormen in. De kans dat Griekenland en waarschijnlijk ook Spanje en Portugal hun schulden niet zullen kunnen betalen blijven hoog. Dat betekent niet dat Europa ze niet ter hulp zal komen, maar de ongerustheid die zo’n situatie op de markten zal veroorzaken zal op de euro wegen.’

Via: Express.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.