Problemen SNS Reaal breiden zich uit

75

Uit een bericht van Bloomberg blijkt dat de problemen bij SNS Reaal zich verder uitbreiden. De financiële instelling moet nog minimaal €1,8 miljard afschrijven op Property Finance en het noodplan voor SNS wordt geblokkeerd door Brussel. Het plan was dat verschillende Nederlandse banken en de overheid aandeelhouder zouden worden van een ‘bad bank‘. Deze bad bank zou (onder andere) bestaan uit de vastgoedtak van SNS, Property Finance. De vastgoeddivisie van SNS Bank verkeert in grote moeilijkheden. Nu vanuit de EU duidelijk is geworden dat de ING en de ABN AMRO niet mogen participeren, omdat deze staatssteun hebben gekregen, moet SNS Reaal op zoek naar een andere oplossing. De kans blijft aanwezig dat de Nederlandse overheid wederom over de brug zal moeten komen met en bailout. SNS Reaal heeft in 2008 ook al een kapitaalinjectie gekregen van €750 miljoen, waarvan overigens het grootste deel nog niet is terugbetaald.

koers sns reaal

Crisisbesprekingen met Europese Commissie

Volgens Brussel mag de noodhulp aan SNS Reaal niet doorgaan, omdat de ING een bailout van €10 miljard heeft gekregen van de Nederlandse overheid en de ABN Amro in 2008 werd genationaliseerd. De laatstgenoemde bank is nog altijd in handen van de overheid. Nu blijkt dat ING en ABN niet mee mogen doen aan de redding van SNS, heeft de Rabobank, die nooit staatssteun heeft ontvangen, laten weten niet meer betrokken te willen zijn in de bad bank van SNS Reaal. De Europese Commissie is inmiddels in gesprek met de Nederlandse staat over de penibele situatie van de verzekeraar en bank SNS Reaal / SNS Bank.. Het gaat vooralsnog om een ‘informeel contact op technisch niveau‘, maar iedereen weet dat dit gewoonweg crisisbesprekingen zijn, want SNS heeft op korte termijn kapitaal nodig.

Aandeel SNS Reaal wederom fors lager

Dinsdag 15 januari werd het aandeel SNS Reaal al gedumpt op de beurs. Woensdagochtend daalde de waarde van een aandeel SNS Reaal even naar €0,85 cent per aandeel. Een daling van -11% ten opzichte van een dag eerder. De koers van SNS Reaal staat op moment van schrijven nog zo’n 7% in de min en is €0,88 waard. Om half 4 zijn er op het Damrak zo’n 7 miljoen stukken verhandeld. Dit aantal is zo’n 80% hoger dan het gemiddelde aantal stukken op een ‘normale’ handelsdag.

Verwatering en hedgefondsen

Sommig beleggers verkopen SNS, omdat de kans op verwatering van het aandeel toeneemt, nu duidelijk is geworden dat noodhulp van andere Nederlandse banken door de EU wordt tegengehouden. Het verschijnsel ‘verwatering’ houdt in dat een aandeel minder waard wordt, omdat er meer aandelen op de markt komen, zonder dat het vermogen van SNS Reaal zelf groeit. Ook is inmiddels bekend dat de fondsen TT International, Blackrock en GLG Partners LP speculeren op een verdere daling van SNS Reaal. Door short SNS te gaan hopen de fondsen dat het aandeel SNS verder zal dalen zodat ze later de aandelen voor een lagere koers weer terug kunnen kopen.

Gebruik uw gezond verstand

Biflatie.nl heeft al meerdere e-mails binnengekregen van mensen met vragen over SNS Reaal. We begrijpen dat mensen die geld onder beheer van SNS Bank hebben, zenuwachtig worden van onze berichtgeving over SNS. Echter vinden we het belangrijk om u op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen. Biflatie.nl geeft geen advies over het al dan niet weghalen van gelden bij SNS Bank. Wel willen we iedereen meegeven het eigen gezonde verstand te gebruiken. Op 15 november 2012 (de laatste beschikbare cijfers) had SNS Real nog  32,5 miljard euro aan spaargeld en deposito’s van consumenten onder beheer.

De marktkapitalisatie van SNS Reaal is inmiddels gedaald naar €273 miljoen.