QE wordt QEI wegens te laag IQ

2

We leggen deze wat cryptische titel even uit, maar wie de monetaire constellatie een beetje volgt herkent vast wel bovenstaande afkortingen. Quantitative Easing vanwege de Federal Reserve wordt vanaf 2019 Quantitative Easing Infinite. Dollars bij creëren tot in het oneindige dus. Wat niet erg verstandig is, vooral vanuit een economisch standpunt. Vandaar dus genoemd te lage Intelligentie Quociënt. In simpeler bewoordingen luidt het dan: ‘eindeloos geld bijdrukken is dom.’

Het is Quantitative Easing…maar we mogen het zo vooral niét noemen, daar komt het op neer? Toch wanneer we Fed Voorzitter Powell goed begrijpen:

“Zoals we in onze verklaring van maart over de normalisering van de balans hebben aangegeven, zullen we op een gegeven moment beginnen met het verhogen van onze effectenportefeuille om een passend niveau van reserves te behouden. Dat moment is nu aangebroken. Ik wil benadrukken dat de groei van onze balans ten behoeve van reservebeheer op geen enkele manier moet worden verward met de grootschalige aankoopprogramma’s voor activa die we na de financiële crisis hebben ingezet. Noch de recente technische problemen, noch de aankopen van staatsobligaties die we overwegen om deze problemen op te lossen, zullen een wezenlijke invloed hebben op de houding van het monetaire beleid.”

Geotrendlines.nl

Een man zonder plan

Interessant en opvallend is wel het volgende. Zogauw Voorzitter Powell zijn plan dat geen plan is lanceerde van QE dat géén QE is (vanaf november 2019 15 miljard dollar per maand tot…), de Amerikaanse aandelenmarkten corrigeerden. En fel ook. Waren ze voorheen, jarenlang, dol, verrukt op al dat gratis geld dat naar hen zou toevloeien… Op 8 oktober 2019 dan toch ineens niet. Alsof er ergens, bij velen dan wel, een lichtje ging branden. Ging knipperen dan nog en zelfs heel fel. Een plotse gedachte, een aha erlebniss misschien? In de zin van: ‘hoe erg is het met onze economie gesteld dat die opnieuw zo’n massale ondersteuning behoeft?’

Wat mot, mot

We waren er niet bij, maar kunnen het ons wel voorstellen. Wat u? Maar ach, laat ons niet met tomaten gooien naar arme Jerome. De man doet wat hij moet doen. Wat mot, mot. Van Donald Trump. Of voor Jerome Powell is er binnen tien minuten wel iemand anders gevonden als executive. Vertaling van executive: uitvoerder.