Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft de raming voor de wereldwijde vraag naar olie in 2010 verhoogd, met name vanwege de sterke economische activiteit in China, de op een na grootste olieconsument ter wereld, en in India.

Het IEA verwacht nu dat de wereldwijde olievraag in 2010 zal uitkomen op 86,3 miljoen vaten per dag, ofwel 130.000 vaten per dag meer dan de vorige raming van het IEA in november. Ten opzichte van 2009 wordt daarmee een groei voorzien 1,7% of 1,5 miljoen vaten per dag.

De nieuwe prognose van het IEA is optimistischer dan de voorspellingen van andere energie-organen. In de Verenigde Staten stelde de Energie Informatie Administratie (EIA) eerder deze week nog haar raming voor de wereldwijde olievraag in 2010 licht neerwaarts bij, terwijl de OPEC slechts een consumptiegroei voorziet die de helft lager ligt dan de raming van het IEA.

Voor 2009 liet het IEA de prognose voor de wereldwijde olievraag nagenoeg onveranderd op 84,9 miljoen vaten per dag, een daling van 1,6% ten opzichte van 2008. Het agentschap gaf in het maandelijkse rapport ook een update van de middellangetermijnverwachting. In de periode 2009-2014 wordt nu een olievraag voorzien die 1,9 miljoen vaten per dag hoger ligt dan de eerdere prognose in juni. Het IEA voorziet nu een groei per jaar van 1,2 miljoen vaten per dag tot een daggemiddelde van 90,9 miljoen vaten in 2014.

Het agentschap verwacht dat de groei gedreven blijft worden door de niet-OESO landen, met name in Azie en het Midden-Oosten. De vooruitzichten van de OESO-landen laten volgens het IEA echter wel enige verbetering zien, met name in de regio Pacific

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: