In juli 2010 zijn er in de Verenigde Staten 3,83 miljoen bestaanden woningen verkocht. Dit is een daling van ruim 27% ten opzichte van juni. Op jaarbasis was de daling iets lager, namelijk 25,5%. In juli 2009 werden er nog 5,14 miljoen huizen verkocht in de VS. Het aantal verkochte huizen is sinds mei 1995 niet zo laag geweest. Dit blijkt uit cijfers van de National Association of Realtors (NAR).

Nu de kredieten van Obama opdrogen blijkt dat de huizenmarkt in Amerika er nog steeds belabberd voor staat en dat de opleving puur gebaseerd was op de belastingvoordelen die de Amerikaanse regering in het leven had geroepen om de aankoop van woningen te stimuleren. Sinds mei kunnen Amerikanen geen beroep meer doen op de ‘home buyer tax credit’.

Analisten van Reuters hielden vooraf rekening met een daling van zo’n 12% tot 4,7 miljoen verkopen. Dit aantal bleek dus fors lager te liggen. Ondanks dat de hypotheekrente in de VS is gedaald naar de 4,5% ligt het aantal gedwongen verkopen zo’n 10 keer hoger in vergelijking met voor de kredietcrisis. Ook de Amerikaanse huizenprijzen dalen weer. De gemiddelde huizenprijs daalde met $1.100,-, van $183.700,- in juni naar $182.600 in juli 2010. Op jaarbasis steeg de gemiddelde huizenprijs nog licht met 0,7%.

In het westen van Amerika daalden het aantal huizenverkopen het meest. Er werden daar op maandbasis 35% minder huizen verkocht en op jaarbasis 33,3% minder. De gemiddelde prijs van een woning daalde 2,8% ten opzichte van juli 2009. In het Noord-Oosten vielen het aantal verkopen met zo’n 30% terug, maar stegen de huizenprijzen wel met bijna 5% op jaarbasis. In het Zuiden daalde de verkoop van bestaande woningen met 22,6% op jaarbasis en met 19,8% in vergelijking met vorige maand. In het zuiden moesten Amerikanen gemiddeld 3,3% minder betalen voor een huis.

Het is mogelijk dat de huizenmarkt in de VS, die nu weer op eigen benen staat, in de komende maanden verder terugzakt. Naar verwachting zal het aantal huizenverkopen nog wel even blijven dalen en ook de huizenprijzen zullen niet snel stijgen. Het is zoals Aaron Zapata, een Amerikaanse makelaar uit de US zegt op CNBC: ‘It really is a self-fulfilling prophecy, If all buyers perceive that home prices are coming down, then they will stop making offers — and home prices will come down.’

De AEX-index, die de hele dag al in het rood stond, reageerde negatief op het nieuws. Even na vieren viel de AEX terug naar 310 punten, zo’n 2,5% in de min. Op moment van schrijven noteert de aex rond de 313 punten. De goudprijs heeft flink geprofiteerd van de slechte huizencijfers. Sinds de Amerikaanse beurzen open zijn is de goudprijs al met zo’n $25,- gestegen. Momenteel is een troy ounce goud zo’n $1230,- waard.

Eén reactie

  1. VS begint nu toch wel sterk op het deflatie-Japan te lijken, vanaf 1990.
    Al moet je toch beseffen dat Japan niet helemaal te vergelijken valt. Enkele econonische parameters staan beslist anders. Maar toch, aan de Winter ontkomt men in de VS niet aan. Ondanks de grote kennis van Kondratieff van Bernanke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: