Goud in euro’s naar record

2

Nadat goud eind vorig jaar kortstondig boven de 1200 dollar noteerde, viel de prijs van het gele edelmetaal terug naar zo’n $1060,-. Totdat er problemen in Griekenland ontstonden. Hierdoor begonnen tevens de speculaties over de schuldenproblemen van de ander ‘PIIGS’ en de ‘val van de euro’.

De dollar steeg flink ten opzichte van de euro, zelfs naar het hoogste punt in de afgelopen maanden. Ook steeg goud weer boven de $1100,-. Vorige jaar piekte de prijs van goud in dollars, maar niet in euro’s. De goudprijs in euro’s kwam begin december heel even boven de €800,-, maar viel al snel weer terug naar €760,-. Momenteel zet de goudprijs in euro’s nieuwe records neer.

1 gram goud is momenteel €26,50 waard. Dit houdt in dat een troy ounce (31,103 gram) of gold nu €824,23 waard is. In de afgelopen jaren kwam een stijging van de dollar normaliter overeen met een daling van de goudprijs. Momenteel worden beiden als veilige haven gezien.

Zilver blijft qua prijs momenteel iets achter. Momenteel kost een gram zilver 38 eurocent. De waarde van een ounce zilver komt uit op zo’n €12,- ofwel $16,38. Eind 2009 stond de prijs van zilver echter nog even kort boven de 19 dollar. De gold-silver ratio staat momenteel door de stijging van het goud, maar tegelijkertijd door de stijging van de dollar op 1:69. Dit houdt in dat je met 1 troy ounce gold, 69 troy ounce zilver kunt kopen.