‘Regeringen bestaan uit excentrieke combinaties van ideeënclubjes’

Ingezonden artikel door Lars Boelen | Als je er als burger van overtuigd bent dat het anders moet met onze samenleving, dan heb je tegenwoordig elke twee jaar de kans om een volksvertegenwoordiger te kiezen die jouw droom uit mag gaan werken. Probleem is dat een volksvertegenwoordiger in zijn eentje in de praktijk niet zoveel voor je kan beteken en (uitzonderingen daargelaten) op zijn minst kans moet zien om met zijn of haar politieke groepering in de coalitie te komen om daadwerkelijk aan de touwtjes te kunnen gaan trekken.

De regeringen bestaan echter allengs uit excentriekere combinaties van ideeënclubjes, en van echt nieuw elan is al jaren geen sprake meer. De regering die we nu hebben is zelfs van een bizarheid dat het met geen pen te beschrijven is : liberalen die niks liever willen dan marktregulatie (namelijk speciale energietransporttarieven voor speciale gebruikers), en een Socialistiese Partij die denkt dat je met nivelleren van inkomens tussen 2 en 4x modaal de sociale heilstaat creëert. Dat daarvoor honderdduizenden mensen hun dromen maar moeten opgeven omdat ze baan, huis en sociale zekerheid kwijtraken is geen probleem, want er is immers genivelleerd.

Als je door zoveel Haags onbenul tot de conclusie komt dat je ze daar maar in hun sop moet gaar laten koken en dat je als burger dan maar zelf het heft in handen moet nemen, loop je tegen een enorme muur van bureaucratie aan. Ik verwijs naar blogs als deze en deze, geschreven door een blogger met heel concrete bruisende en volgens mij super kansrijke ideeën voor een nieuwe participatiesamenleving, maar die door het establishment (de ambtenaar achter het loket en de wethouder die hij vertegenwoordigt) worden tegengewerkt.

Deze combinatie van maatschappelijke functies staat niet in ons bestemmingsplan” Waaaaaaaaaaaaaaah

Hallo!!! We moeten tussen nu en 2030 onze samenleving ombouwen naar fossielvrij en ons land ligt op zijn gat. Joehoe! Wethouders van ruimtelijke ordening, als een jonge ondernemer, bruisend van energie en ideeën komt vragen om een leegstaand kantoor omdat hij zonder overhead zijn ideeën wil concretiseren : MEEWERKEN!!! Baat het niet dan schaadt het niet. Dat kantoor staat al 8 jaar leeg, zal nooit meer commercieel gebruikt worden, en de kans bestaat dat er een nieuwe Apple gevormd wordt, IN JOUW GEMEENTE!

Banken geven alleen maar geld als je een kantoor huurt van een makelaar in de stad, en een leaseauto regelt bij de lokale garage en een krediet afsluit van 1,5 miljoen. Dat is funest voor elk initiatief. Zelfs platzak kan je het beste idee van de wereld hebben, maar zonder plek om er op te broeden gebeurt er niks mee. Nee dus! Jullie, wethouders, handhavers, beleidsmakers en raadsfracties moeten broeikassen faciliteren. Elke steuntrekker met een half idee geef je gratis 100 vierkante meter in die leegstaande fabriekshallen of kantoren, en je stelt verder geen eisen. Moet je kijken wat er gebeurt!

Van de 100 gaan er twee een weetplantage beginnen, maar de andere gaan fietsen recyclen, schilderen, auto’s oplappen, computerdingetjes frutselen, en andere creatieve dingen bedenken. Dat is waarde creëeren, dat is investeren in je gemeenschap. Ik ga daar als verse GroenLinkser in mijn gemeente werk van maken. Groen, omdat het lokaal is, Links omdat je dure spullen die niet gebruikt worden en staan te verstoffen teruggeeft aan de gemeenschap, HEERLIJK!

En ja, daarvoor zullen de eigenaren van die panden mee moeten gaan werken, want die panden staan voor virtuele bedragen in de boekhoudingen van bedrijf en bank. Dát is de rol van de overheid! Om Die partijen te overtuigen dat ze nu om moeten! Overheid, onroerendgoedeigenaren en banken hebben maatschappelijk goud in handen. Tijd om het ter beschikking te stellen aan de creatieve initiatiefnemers die waarde gaan creëeren in hun lokale gemeenschappen! De gemeente verdient geld doordat uitkeringstrekkers in hun eigen onderhoud gaan voorzien, en misschien zelfs extra personeel aan gaan trekken. Onroerendgoedeigenaars kunnen paginagroot hun maatschappelijke betrokkenheid laten zien en faciliterende diensten verkopen aan de gebruikers van hun panden (internet, stroom, verwarming, schoonmaak, ruimteindeling, catering, be creative!!). Banken kunnen cherrypicken, panden vol met startups, trek je jas aan en zet je kennersblik op en kies de goudhaantjes die je gaat ondersteunen, eindelijk weer economische expansie, jullie snakken daar vast naar. Voorwaarts kameraden!

@LarsBoelen blogt op Stormglas.wordpress.com

38 reacties

 1. Een prachtig artikel, geschreven vanuit de maakbare samenlevingsgedachte. Het is uitgerekende deze gedachte waardoor onze handel en daarmee onze welvaart tot stil staand komt.
  Eerst een uitgebreide uitleg over het disfunctioneren van de overheid, om daarna de overheid als oplossing aan te bieden om de markt van innovatie vlot te trekken. Ik vind het een giller.
  Wat hier gepresenteerd wordt, is het denken wat gegroeid is in dit land.
  – de overheid functioneert niet, en toch houden wij het in stand
  – de politiek vertrouwen wij niet, en toch stemmen wij erop
  – bedrijven zijn slecht, maar wij verwachten dat zij welvaart bieden
  – wij willen minder wetten, terwijl wij op partijen stemmen die alles via wetten willen reguleren
  – de politiek vertrouwt de bedrijven niet, maar accepteert wel hun belastinggeld
  – bedrijven creëren welvaart, dat begrijpen wij nog, maar wij reguleren hun kapot.
  Ik kan nog wel even doorgaan, maar met het huidige bewustzijn in de hoofdjes van burgers in dit land, gaan wij het niet redden.

 2. Bizarre column….net zo vreemd als het ontkenningsgedrag van onze schaterlachende premier die het continu heeft over “dit fantastische land”….uitkeringstrekkers willen nauwelijks iets anders dan de hand ophouden…mensen met elan met ideeen hebben nooit een uitkering gehad en zullen er nooit een willen….idioot wensdenk verhaal….

  1. Dat Nederland is een soort kliniek vol neuroten geworden.
   Wat dat betreft gaat het steeds meer lijken op die u-naait-ons-steeds…
   Afijn, ik zit nu met het probleem dat ik al die trossen bananen niet uit mijn plantage krijg. Een als ik een trap tegen de palmen aan zet dan buigen die krengen door nog afgezien dat de ladder weg kan glijden. Zucht, dit is pas een probleem man!
   Ik dacht dat die bomen wel stevig waren maar het is meer bamboe dan boom…
   Iemand opperde al om een lasso om de bananen te gooien en dan trekken maar. Ik moet opschieten want de apen eten ze anders op. Nu zijn ze nog groen.
   Dit is een fucking serieus probleem.
   Afijn, tips zijn welkom!

   1. Zet er twee trappen tegenaan met een touwtje vast aan de boom en er met zijn tweeen omhoog. a. de boom kan niet meer doorbuigen. en b. kan niet wegglijden. Maak aub een filmpje op you tube, zal me rot lachen hahaha.

    Succes met de oogst.

    Harold

    1. hahaha, priceless!!!
     Er staat tegen de laatste officiële betonnen paal van de electra altijd een lange ladder. Want als er weer wat mis gaat met de illegaal afgetapte energie moeten wij die draadjes weer even vastmaken.
     Afijn, twee ladders en dan de caseiro (soort inwonende tuinman) van de achterburen vragen.
     Die is toch nergens bang voor en mist al een oog.
     Ik zal mijn buurjongen, die van de vis (zie andere reactie afgelopen week) wel vragen een filmpje te maken.
     Ik garandeer je niks want ik wil geen flikker met google te maken hebben maar wie weet!

     Je moet de politiek in man.
     Harold Fortuyn…
     Geen gezeik, OPLOSSINGEN en een lekker sausje, spekjes erbij ofzoiets hahaha

     PS
     Ik kreeg net een volkomen autistische email uit HOL-land.
     Van een vroeger maatje, nu succesvol zakenman, crisis bestaat niet, zoiets. Ik moet nog iets opzeggen bij zijn bedrijfje maar dat moet op papier en met krabbel naar die polder. Want dat moet van de OPTA.
     Man man man, denkt ie dat ie XS4ALL is ofzo?
     Natte dromen van KPN???
     Verder wil ie geen kletspraat van me zien. Dus dat ik in Brazilië woon en zo HAHAHAAA
     Wat hebben ze toch met jullie gedaan man?
     Is het fluoride of chemtrails???
     Ik begin helemaal tropisch te worden hier…
     Ik snap het niet meer…

     1. Het lijkt er op dat jij de zgn. ellende van anderen, of slechts die fantasie, erg nodig hebt om jezelf gelukkig te voelen. Erg zwakke positie, zowel mentaal als sociaal.

     2. Ga maar een tijdje ergens onthaasten.
      Dan bedoel ik ver weg van die beschaving hè.
      Praten wij na enkele maanden verder.
      Dabbedoelik!

     3. Heb je misschien last van projectie? Lastig psychisch fenomeen, dat zeker.

      Sommige mensen hebben het echter nodig om een kwakkelend zelfbeeld met de moed der wanhoop in stand te kunnen houden.

     4. Blijven proberen Rob, wellicht krijg je op een dag nog je gelijk. Maarre, moet je niet gauw naar NuJij? Is veel leuker joh of wat dacht je van xandernieuws en boinnk.

     5. Heb je misschien last van projectie? Lastig psychisch fenomeen, dat zeker.

      Sommige mensen hebben het echter nodig om een kwakkelend zelfbeeld met de moed der wanhoop in stand te kunnen houden.

     6. Blijven proberen Rob, wellicht krijg je op een dag nog je gelijk. Maarre, moet je niet gauw naar NuJij? Is veel leuker joh of wat dacht je van xandernieuws en boinnk.

     7. Ik snap ook helemaal niet wat die trossen bananen hier te zoeken hebben op deze site.. Zit je gelukkig te zijn in brasil en nog ben je maar bezig met dat domme verschrikkelijke HOLland achter je scherm in die fantastische jungle. Zittend op een luie stoel terwijl je de plaatselijke gehandicapten het vuile werk voor je opknappen.
      Sorry , maar ik zou echt niet met je willen ruilen als ik je zo hoor.
      Ik ben blij dat je het helemaal geweldig vind daar maar denk alsjeblieft niet dat je op die manier het paradijs als enige gevonden hebt.

     8. Bas, wat zit je te raaskallen man.
      Blijkbaar wind jij je telkens nogal op over mij.
      Ben ik zo belangrijk voor je dan?

     9. Ha ha , Als ik zo je reacties lees dan loopt er maar een te raaskallen en zich zelf op te winden.
      Ik ben gewoon kritisch naar je slappe bananen reacties maar dat kan je niet hebben blijkbaar.

      Lees zelf eens terug wat je allemaal schrijft , pure onzin over helemaal niets.
      Haal je alsjeblieft niet de waanzin in je hoofd dat je zoiezo belangrijk bent , blijf gewoon inhoudelijk daar kom je een stuk verder mee.

     10. Je neemt mij veel te zwaar en serieus Bas maar blijkbaar waren die steken onder water voor jou bedoeld. :-p
      Ik zou zeggen, pak er een teiltje bij en cheer up jongen.
      Want ik zit hier al jaren en heb inmiddels heel wat vrienden erbij dankzij dit forum dus zou ik opeens stoppen vanwege ene Bas? Als het echt zo erg is gesteld met mijn reacties kom ik niet door de moderatie maar biedt je aan voor de snoeischaar zou ik zeggen 😉
      Overigens kreeg ik achter de coulissen (maar dat zag je natuurlijk niet) leuke reacties en tips. Wat die bananen betreft hè.
      Maar serieus, jullie maken je druk over trivialiteiten terwijl wij ons druk zouden moeten maken over onze maaltijd. Als het natje en droogje er is dan is de rest bijzaak. Dat klote geld, die kut politiek, etcetera. Neuroten dus! Dat is hier in het oerwoud dus bijzaak. Got it? Maar dat haal je blijkbaar niet uit mijn sarcasme. Sarcasme Bas. Nou, Bas, als echte opportunist moet () jij weer… Als je maar lang genoeg doorgaat krijg je vanzelf het laatste woord, hè Bas?

     11. ” Want ik zit hier al jaren en heb inmiddels heel wat vrienden erbij dankzij dit forum dus zou ik opeens stoppen vanwege ene Bas ? ”
      Dit bedoel ik nou…Je haalt echt rare dingen in je hoofd en leest dingen in mijn reacties die er niet staan. Zo haal je alles uit zijn verband en is dus een normale discussie niet mogelijk.. Jammer , ik dacht dat dat juist de bedoeling was maar enig kritiek op een reactie van jou en je bent heel duidelijk geirriteerd en voel je al aangevallen.
      Je opmerking over het “laatste woord ” geeft aan dat jij zelf er een strijd van maakt.. Maar als jij er op die manier in staat laat ik je verder met rust hoor , Nogmaals jammer

     12. Ha ha , Als ik zo je reacties lees dan loopt er maar een te raaskallen en zich zelf op te winden.
      Ik ben gewoon kritisch naar je slappe bananen reacties maar dat kan je niet hebben blijkbaar.

      Lees zelf eens terug wat je allemaal schrijft , pure onzin over helemaal niets.
      Haal je alsjeblieft niet de waanzin in je hoofd dat je zoiezo belangrijk bent , blijf gewoon inhoudelijk daar kom je een stuk verder mee.

     13. Je neemt mij veel te zwaar en serieus Bas maar blijkbaar waren die steken onder water voor jou bedoeld. :-p
      Ik zou zeggen, pak er een teiltje bij en cheer up jongen.
      Want ik zit hier al jaren en heb inmiddels heel wat vrienden erbij dankzij dit forum dus zou ik opeens stoppen vanwege ene Bas? Als het echt zo erg is gesteld met mijn reacties kom ik niet door de moderatie maar biedt je aan voor de snoeischaar zou ik zeggen 😉
      Overigens kreeg ik achter de coulissen (maar dat zag je natuurlijk niet) leuke reacties en tips. Wat die bananen betreft hè.
      Maar serieus, jullie maken je druk over trivialiteiten terwijl wij ons druk zouden moeten maken over onze maaltijd. Als het natje en droogje er is dan is de rest bijzaak. Dat klote geld, die kut politiek, etcetera. Neuroten dus! Dat is hier in het oerwoud dus bijzaak. Got it? Maar dat haal je blijkbaar niet uit mijn sarcasme. Sarcasme Bas. Nou, Bas, als echte opportunist moet () jij weer… Als je maar lang genoeg doorgaat krijg je vanzelf het laatste woord, hè Bas?

     14. ” Want ik zit hier al jaren en heb inmiddels heel wat vrienden erbij dankzij dit forum dus zou ik opeens stoppen vanwege ene Bas ? ”
      Dit bedoel ik nou…Je haalt echt rare dingen in je hoofd en leest dingen in mijn reacties die er niet staan. Zo haal je alles uit zijn verband en is dus een normale discussie niet mogelijk.. Jammer , ik dacht dat dat juist de bedoeling was maar enig kritiek op een reactie van jou en je bent heel duidelijk geirriteerd en voel je al aangevallen.
      Je opmerking over het “laatste woord ” geeft aan dat jij zelf er een strijd van maakt.. Maar als jij er op die manier in staat laat ik je verder met rust hoor , Nogmaals jammer

     15. Ik snap de ophef hier tegen moerstaal niet zo goed. Lees het artikel nog eens. Waar gaat het artikel over ? Irritatie over de bureaucratie. Niet lullen maar doen ! Handen uit de mouwen en weg met die stomme regeltjes ! Dan is die ‘bananen-reactie’ nog helemaal niet zo gek. Moerstaal zit met een praktisch probleem en wil aangeven waar het in het leven echt om gaat. Hij wil met deze reactie waarschijnlijk aangeven dat ie ook niet op bureaucratie zit te wachten. Echte problemen vragen om echte oplossingen. En ook dat is waar het artikel (deels) over gaat. Elders schrijft Lars -de schrijver van het artikel- in een reactie dat het ook weer een idealistisch artikel is maar dat is een ander punt.

      Nee, dan dat gelul over een of andere geloofsovertuiging… Dat is on topic.

      En Bas, -wellicht een andere Bas toen- maar een paar jaar geleden heeft ‘een Bas’ zich ook uitgelaten op biflatie.nl over -de kunst van het jagen- en zelfredzaamheid. En die een ‘niet lullen maar doen Bas’ uitstraling had. Maar goed, wellicht een andere Bas.

      Biflatie.nl is zelf akkoord gegaan door bureaucratie, niet lullen maar doen en regelgeving te betrekken tot de economie.

     16. Het lijkt wel alsof je mij beter begrijpt dan ikzelf 😉
      Dat is het beste R.

      Oh ja, ik schreef gister de afloop nog maar dat kwam blijkbaar niet door de moderatie…
      Boom omgezaagd… nou hing ie ook flink over op andermans terrein en dat zijn ze aan het schoonmaken dus tsja… Was netjes geweest als ze het ff hadden gemeld. Maar meneer één oog spreek ik nog wel aan. Mag ie de andere bananen rooien maar daar krijgt ie niks van hehehe.

      Per email kreeg ik nog hele praktische oplossing van KTM. Eentje welke ik overweeg. Moet je wel voor lassen natuurlijk. Lange stang met mes eraan, wel schuin naar beneden. Haken en trekken maar. KTM 4 president!!! hehehe.

      Oh, Bas en Rob,
      Mannen, ik wist niet dat ik zo glom.
      Maar bedankt voor alle openbaringen Bas en Rob…
      hihihi

     17. Ik snap de ophef hier tegen moerstaal niet zo goed. Lees het artikel nog eens. Waar gaat het artikel over ? Irritatie over de bureaucratie. Niet lullen maar doen ! Handen uit de mouwen en weg met die stomme regeltjes ! Dan is die ‘bananen-reactie’ nog helemaal niet zo gek.

      Beste R , ik ben DE Bas die je voor je hebt ook wel Money as Debt destijds bij Tissen RtlZ

      Aangezien ik juist van aanpakken ben vind ik het tenenkrommend om te lezen hoe “iemand” mensen vele kilometers verder nodig hebt om zijn of haar bananen te plukken.. Kom toch op zeg ! Diegene kan zelf niet verzinnen om een trap in een A stand te zetten..? Of ook de Goede tip van KTM…
      Een simpel stokkie met een mes eraan !!!! En dan vind jij zo’n verhaal het voorbeeld van zelfredzaamheid ?? Hoeveel bureaucratie is er nodig om je bananen van een boom te halen ?? Ook gaat meneer niet zelf de trap op.. Nee dat mag de blinde buurman doen.. De GRANIETEN stenen voor een meter dikke muur werden ook al gehakt…? door de dorpsmalloot die kennelijk armoedig en gehandicapt genoeg is om dat te willen doen.. Jaa , echt aanpakken hoor !
      Als ik zoiemand meekrijg om te WERKEN dan mag die na een paar uur al met de trein naar huis .

      Als ook zijn laatste reactie niet door de snoeischaar kwam zeg het voor mij alweer genoeg .
      Ik hoop dat je het een beetje begrijpt want ik hou er nu echt verder over op.
      Misschien moet je mijn reactie is lezen bij Topic “laatste boerenstal “van vorige week dan snap je denk ik wel waar ik vandaan kom en daarom van aanpakken weet. Mensen die te lui zijn om zelf wat te doen of te verzinnen hoeven we hier niet waar ik vandaan kom.
      ( dat was een hele dikke punt !!)

     18. @moerstaal, @Bas,
      Reacties gelezen en het is nu prima zo wat mij betreft.

      @Bas,
      Je ‘laatste boerenstal-reactie’ had ik al eens gelezen en heb ‘m nog eens herlezen. Zo ken ik je weer. Prima ! Is een plusje waard overigens.
      Maar ja… Nog even geen plusjes mogelijk…

     19. WOEHAHAHA,
      Bas, ik heb weer hartelijk gelachen, je mag blijven.

     20. @moerstaal, @Bas,
      Reacties gelezen en het is nu prima zo wat mij betreft.

      @Bas,
      Je ‘laatste boerenstal-reactie’ had ik al eens gelezen en heb ‘m nog eens herlezen. Zo ken ik je weer. Prima ! Is een plusje waard overigens.
      Maar ja… Nog even geen plusjes mogelijk…

 3. ‘…combinaties van ideeënclubjes”? Terwijl de auteur betoogt dat regeringen GEEN idee hebben. Ook geen verstand van besturen, blijkbaar, en van crisismanagement, en van vernieuwen. Zelfs niet van op de juiste manier bezuinigen (met name op het overheidsapparaat). Wat ze wél hebben? (Eigen) belangen, die niet stroken met de belangen van het land en de burgers. Regeringen EN politieke partijen zijn dus belangenclubs die hun oren laten hangen naar de regisseurs in Brussel, de financiële sector en de multinationals. Het land, de economie en de mensen hebben duidelijk andere prioriteiten als het aankomt op ‘systeemrelevantie’. Wat te denken van de woningmarkt?

 4. Wat de beste schrijver vergeet is een stukje werkelijkheid in deze wereld. De grote internetbedrijven zijn begonnen in een garage of op een zolderkamertje. Om te groeien na je idee uitgebroed te hebben, zul je toch eneige financien moeten hebben. Niet alleen zijn private investeerders in Nederland moeilijk te vinden, de banken zijn een drama.

  Uiteindelijk zal zijn plan uitmonden dat via wat leuke constructies er gratis onderdak gecreeerd is voor Roemenen, Bulgaren en Polen.

 5. Nee, zonder dollen… Hoewel dit artikel een leuke is (leuk?, het is maar hoe je het beschouwd), is het een aanrader om ook de linkjes in dit artikel eens te lezen. Hilarisch en tegelijk om te huilen. Het zal door velen als herkenbaar maar eigenlijk ook als niet te bevatten worden beschouwd. En het erge is, is dat dit soort k-ambtenaren door het volk worden betaald !

  Mijn zus, die van origine altijd voor commerciële bedrijven gewerkt heeft, heeft ooit de ommekeer gemaakt om voor een gemeente te gaan werken.
  Ergernis alom ! Zo ontdekte ze een fout in een arbeidscontracten-constructie voor de ambtenaren van het gemeentehuis. Nml. dat reisonkosten onbeperkt zouden gelden. Maw. Als je in Groningen zou wonen en zou werken in deze gemeente dat dan alle kilometers vergoed zouden worden tegen een veel te gunstige vergoeding.

  Dit ‘foutje’ werd gewoon doodgezwegen want sommige ‘belangrijkere en belanghebbende ambtenaren’ hadden daar gewoon baat bij.

 6. Hallo allemaal, zie nu pas dat er flink gereageerd is op dit artikeltje van mij. Beetje idealistisch, maar zo was hij ook bedoeld.

  – Hart : wat is dan je alternatief? marktwerking bleek feilbaar! extreme overheidsbemoeienis heeft de vastgoedmarkt vernietigd. Ik roep op voor een nieuw elan, een nieuwe rol : om private partijen zover te krijgen dat ze hun verliezen slikken en het vastgoed dat ze hebben maatschappelijk gaan inzetten, met aan het eind van de tunnel misschien zelfs winst.

  – Peter, bedankt voor je compliment, hoog tijd voor gepassioneerde politiek. Liever mijn wensdenken dan nog meer VVD-PvdA dealtjes

  – Joost, ik zeg toch dat de bankier z’n jas aan moet doen en gaan kijken in die broeikas? Platzak ga het waarschijnlijk idd niet redden, maar met een paar duizend euro wel, en dat is beter te bij elkaar te crowdsourcen dan een startkrediet van een grootbank van een miljoen of meer, dat was mijn punt

  R – mijn stukje geschreven naar aanleiding van de links… Dus ja.

  Bedankt voor de discussie allemaal! deze idealist gaat als Don Quichotte op lege fabrieken rooftocht in zijn gemeente, jullie horen er nog van!

 7. Ik heb een alternatief. De vrije markt.
  Wat houdt een vrije markt in? Dit is een markt waar kopers en verkopers vrij contracten kunnen afsluiten onder eigen bedongen condities. Een belangrijk kenmerk van een vrije markt is: sluiten van overeenkomsten op vrijwillige basis, eigendomsrechten gaan over en weer, en de partijen doen dit als beide er voordeel van hebben. De drijfveer van de markt is de behoefte. Als je niet voldoet aan een behoefte in de markt, ga je failliet.
  Bestaat er de mogelijkheid op fouten en risico’s? Ja, maar dat is een risico dat bij onderhandelen en contract afsluiten hoort. Je leert ervan, en je maakt deze fouten daarna niet meer.
  Kan het gebeuren dat iemand een gebouw teveel neerzet, ja, dat kan, maar de markt zal dit gedrag afstraffen. Ga je door met je dom gedrag, ga je failliet.
  Het voordeel van dit systeem is, dat mensen vrij zijn om hun wensen en ideeën uit te voeren. Dit zal een enorme innovatie en creativiteit bewerkstelligen. In een systeem als deze zul je een hele kleine overheid hebben, waardoor de collectieve lasten heel laag zullen zijn. Dus ook mensen met een beperkte capaciteiten en talenten kunnen zich een eigen inkomen verdienen waar zij van kunnen leven.
  Het mooie is dat je geen uitgebreide wetgeving nodig hebt, en je hoeft niet alles met een diepgang te plannen wat wij nu hebben. Producten en diensten die niet voldoen aan een behoefte zullen verdwijnen, en systemen die wel werken, gaan vanzelf groeien. Daar hoef je niets voor te doen.
  De markt is feilbaar, ja, als je gaat ingrijpen in de markt. Mensen hebben in hun leven vaak verkeerde besluiten genomen, en dat komt omdat de markten zwaar beïnvloed zijn geworden o.b.v. politieke ideologieën en het was ook nog goed bedoeld ook. Onze huizen zijn te duur, de auto’s zijn te duur etc. Is dat omdat de kopers en verkopers dat willen, nee, het komt door overheidsingrijpen in de markt.
  En de befaamde VOC mentaliteit, daar kotst ik op. Dit heeft niets met kapitalisme of vrije markt. De VOC was eigendom/verlengstuk van de Raad van State, de overheid in die tijd. Daarom mocht het VOC ook wapens aan boord hebben en landen overvallen. Volgens de Raad van State mocht dat.
  Is de vrije markt sociaal, ja, wat je handelt op vrijwillige basis, zonder dwang of geweld.

 8. “Ik heb een alternatief. De vrije markt.”

  ’n Vrije markt is totale onzin. Altijd is er een bepaalde regulering. Het is even onzinnig als het andere extreme: totale staatsregulatie, de rare fantasie van communisten.

  Het is momenteel materieel gezien gewoon een grote puinhoop.

  Gelukkig gaan we mi naar een grotere war-cycle. Dat zal mensen hopelijk wakker schudden.

  1. Een vrije markt houdt in dat partijen keuzevrijheid hebben in de wijze van handelen. De rechten en plichten van partijen wordt dan contractueel vastgelegd. Dit is een vorm van regulering, in tegenstelling tot nu, is dit echter wel vrijwillig overeengekomen.
   Dit is geen extreem iets. Dit is gewoon 2 mensen die een contract sluiten op vrijwillige basis.
   De grote regulatie die wij nu kennen, leidt tot verkeerde besluitvorming bij mensen en bedrijven. Besluiten die zij niet zullen maken onder normale marktomstandigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.