Rel geboren: Argentinië nationaliseert YPF

4

Op maandag 16 april kwam het nieuws naar buiten dat de Argentijnse regering plannen heeft om de grootste olieproducent van het land, genaamd YPF, te nationaliseren. Dit zorgde meteen voor een Spaanse reactie, doordat moedermaatschappij Repsol als gevolg van deze actie zijn aandelenkoers zag kelderen. Door het nieuws daalde het aandeel YPF met zo’n 20% op Wall Street. De consequenties kunnen wel eens grote problemen veroorzaken.

Het nieuws werd door de Argentijnen met gejuich onthaald. In internationaal verband wordt er echter met bedreigende toon gesproken over de hernationalisatie. Voornamelijk Spanje is boos. Dat komt omdat de Spaanse oliemaatschappij Repsol grootaandeelhouder is van YPF en dus de waarde van de onderneming scherp zag dalen na het nieuws van de Argentijnen. Antonio Brufau, baas bij Repsol heeft al laten weten dat er mogelijk importbeperkingen zullen worden ogpelegd en tevens wordt er een klacht neergelegd bij de G20.

De Spaanse minister van industrie Soria zei het volgende: “Met deze houding zullen er consequenties volgen de komende dagen. In zowel het diplomatieke veld, het industriële veld als op energieniveau.” De Spaanse minister van Buitenlandse zaken Margallo voegde daar nog eens aan toe dat de “Argentijnen zichzelf in de voet schieten” met deze actie. Buiten deze woorden moet men wel stellen dat Spanje weinig macht heeft op dit gebied. Aanstaande vrijdag, 20 april, zal bekend worden of de maatregel, die de Argentijnse regering 51% van de aandelen zou geven, doorgang zal vinden.

Daarnaast heeft het land al een historie in het nationaliseren van bedrijven, waaronder de nationale luchtvaartmaatschappij. Ook de rel over de Falkland eilanden met de Britten geeft aan dat men zich niet zomaar zal overgeven, wat de Europeanen ook zullen proberen. Autoriteiten in Argentinië hebben al langer kritiek op de energiegigant die niet genoeg zouden investeren in olievelden.

Argentinië heeft één van de grootste schaalolie en gasreserves in de wereld en staat op plaats 3, achter China en de VS, als het gaat om hernieuwbare energiebronnen. Het is dan ook geen toeval dat er mogelijk al een nieuwe partner (bijvoorbeeld China Petrochemical Corp) in de rij staat om de Argentijnen verder te helpen. De nationalisatie van YPF kan de grooste overname in de natural resources industry zijn sinds de Russische overheid Yukos overnam in het begin van 2000.

Door het nieuws werden ook de kredietbeoodelaars wakker. Moody’s verlaagde de rating van het Argentijne oliebedrijf na het niews van de nationalisatie. De rating werd naar beneden bijgesteld van Ba3 naar B3. Ook de kredietbeoordelaar Fitch paste de kredietstatus aan van B+ naar B. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

– Update: Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk laten weten dat ze achter Spanje staan.

– Meer: Argentina rejects Repsol’s $10.5 billion claim for YPF

Ruben van der Gun & Koen Dil