René Tissen: Cyprus is en blijft failliet

René Tissen, RTLZ | Over elkaar voor de gek houden gesproken. Nu is het weer Cyprus dat een complete herstructurering eist van het eerder overeengekomen reddingpakket van EU/IMF en ECB, de zogenaamde Trojka. Het komt allemaal op het oude liedje neer. Cyprus was failliet, is failliet en blijft -door Europa- failliet. Het huidige reddingpakket van 10 miljard euro blijkt ook nog eens onvoldoende te zijn. Er moet meer geld bij. Het zwarte gat van de bankensector is nog veel dieper dan eerder werd aangenomen, ondanks de dagelijkse steunoperaties van de ECB in het kader van de opkoopregeling (OMT) van deze bank. Alle hens aan dek. Het bluswater is echter op.

Besmetting heeft plaatsgevonden

Ook Griekenland heeft met eigen reddingsgeld Cyprus geholpen om de financiële bal niet teruggespeeld te krijgen. Men heeft een paar bankfilialen van Cyprus overgenomen om kruisbestuiving van de problemen tegen te gaan. Het heeft allemaal niet geholpen. Sterker nog, Griekenland is zeer binnenkort zover dat het ook weer een geldinjectie van Europa nodig heeft, bovenop de bestaande steun. Al was het alleen maar om een nieuw gat in de begroting voor de uitvoering van de gezondheidszorg van tenminste 1,2 miljard euro te kunnen dekken.

Van de regen in de drup

Het grote geld, of liever gezegd het grote gebrek aan geld en nog beter gezegd de kenmerkende vraag van failliete lidstaten naar méér en nóg groter geld, vliegt Europa ineens weer om de oren. Wat nu te doen? Het IMF heeft bedankt voor de eer. De ECB houdt het zaakje al te lang drijvend. Alleen het EFSF/ESM kan wederom in stelling worden gebracht. Maar dat fonds levert slechts nieuwe kredieten en dat is schuld op schuld stapelen. Cyprus maakt nu aan den lijve mee dat je dan van de regen in de drup komt. Lees hier verder.

Eén reactie

  1. Het bluswater is niet op. Burgers beschikken – naast schulden – ook over een gigantisch (spaar-) vermogen. Dat wordt nu – als ‘gedwongen solidariteit ‘- in stelling gebracht. Cyprus was een voorproefje..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.