René Tissen: De klap komt eraan

35

René Tissen, RTLZ | In Portugal is de politieke onmacht om aan het enorme verval van het land het hoofd te kunnen bieden ogenschijnlijk bezworen en meteen duiken weer de berichten op dat de Europese crisis onder controle is. In Spanje lijkt premier Rajoy de corruptie affaire van zich af te schudden. Blijft hij in functie door bluf of kennis van zaken? Feit is dat ook hij van geen crisis meer wil weten. In Frankrijk is er al sinds zijn benoeming geen enkele steun voor president Hollande en beginnen de sociale straatprotesten wederom op te laaien, maar zit zijn regering nog altijd stevig in het zadel en sprak president Hollande zich op de 14de juli zelfs krachtig uit over het einde van de crisis. L’Etat c’est moi.

Die niemand meer vertrouwt

In Italië is weliswaar sprake van een snel terugkerende politieke puinhoop als oud-premier Berlusconi in hoger beroep daadwerkelijk voor belastingfraude wordt veroordeeld, maar dat is al vaak geroepen en het wordt door de man zelf krachtig tegen gesproken. Dit laatste moet als een veeg teken voor de Europese crisis worden beschouwd. Niettemin is de regering Letta nog altijd in functie en blijft dat waarschijnlijk zo.

Ook in Nederland niet

In Nederland verliest het kabinet Rutte 2 steeds meer aanhang en draagt de regering inmiddels het karakter van een splintercoalitie. Er is bij burgers geen begrip voor het beleid van dit kabinet. Mijn bewering is echter dat dit het huidige kabinet niet mag worden aangerekend. Er wordt hard en integer gewerkt. Maar niemand weet meer waaraan. De crisis blijkt in hoge mate beleidsbestendig te zijn.

De klap komt eraan

Mijn bewering gaat verder. Geen enkel kabinet, van geen enkele parlementaire kleur of samenstelling, weet hoe Nederland ( en Europa) de dans van de bestaande en komende ellende kan ontspringen. Zou Roemer het beter doen? Nee. Pechtold misschien? Ook niet. Haersma Buma? Geen schijn van kans. Mijn bewering is dat Nederland binnenkort een enorme welvaartsklap gaat krijgen. Zoals het nu gaat kan het gewoon niet langer. Lees hier het hele artikel van René Tissen.