goudRené Tissen, RTLZ | Nu proberen alle centrale banken om het goud dat zij ooit hadden terug te krijgen, maar komen zij bedrogen uit. De Duitse Bundesbank heeft in 2013 de magere hoeveelheid van 37 ton fysiek goud naar eigen land teruggehaald, als onderdeel van het beleid om tot 2020 zo’n 700 ton goud te repatriëren op een totaal van 3400 ton aan goudstaven dat in het buitenland is. Van deze 37 ton kwam 32 ton uit Frankrijk en een schamele 5 ton uit de kluizen van de Federal Reserve in New York. Deze -overigens te koop staande- kluizen zijn eigendom van en bevinden zich in de kelders van het JPMorgan gebouw, een bank die de hoofdrol lijkt te gaan spelen in een mogelijk goudschandaal dat naar verwachting nog erger zal zijn dan de Libor kwestie, die onder andere Rabobank bijna fataal werd. De waarschijnlijkheid van een nieuwe financiële aardbeving komt overigens niet uit mijn koker maar uit die van de Duitse toezichthouder op de financiële markten. Staat een nieuwe crisis voor de deur?

Het blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te zijn om goud terug te halen. De Bundesbank maakt melding van de omsmelting van een deel van het in Amerika aanwezige goud als voorzorgsmaatregel, namelijk om er zeker van te kunnen zijn dat het om echt goud van de hoogste kwaliteit gaat en niet om vervalsingen, het zogenaamde Tüngsten goud. Als de Bundesbank deze mogelijkheid wil uitsluiten, laadt het zich raden dat er mogelijk een groot probleem is. Wanneer er immers sprake is van goudrot, dan tast dat het vertrouwen in goud aan.

Een nieuw financieel schandaal?

Een nog groter probleem is dat de banken met de verkoop van fysiek goud aan de haal zijn gegaan, op een schaal en wijze die vergelijkbaar zijn met de handel in opgeknipte en doorverkochte Amerikaanse sub-prime hypotheken. Die bracht de wereld aan de rand van de afgrond en zorgt tot de dag van vandaag voor veel ellende in de reële economie.

In Duitsland wordt zelfs openlijk het vermoeden uitgesproken dat er door 5 banken, waaronder JPMorgan en Deutsche Bank, jarenlang zodanig met goud is gemanipuleerd dat deze banken de prijs geheel naar hun eigen hand konden zetten, in het belang van hun eigen verdienvermogen. Mogelijk waren deze banken ook nog eens gevoelig voor opdrachten -informele suggesties- van de Amerikaanse Federal Reserve, namelijk om de prijs op geselecteerde momenten te drukken en zodoende het crisisgevoel bij de wereldbevolking te sussen. Goud is een mondiale graadmeter voor goed of slecht. Lees meer op RTLZ.

8 reacties

    1. na de link gelezen te hebben weet je zeker, Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein gaat een gouden toekomst tegemoet bij de regering en de EU.
      Eigenlijk moeten we dit ook doen, tegen een royaal salaris enkel pro regering en pro EU getinte stukken/reacties schrijven. dan hebben we geen last meer van de inflatie/stijgende zorgkosten/ zorgen om de toekomst e.d.

      Het is een wonder dat het stuk van Tissen gepubliceerd mag worden, Het daadwerkelijk zeggen dat de goudprijs niet deugd, want RTLZ is toch een behoorlijk gezaghebbende nieuwsbron die onder de reguliere nieuws bronnnen valt. de meeste internetwebsites (zoals biflatie/ twitter middelkoop e.d.)hebben mijns inziens wel gelijk maar worden niet als gezaghebbend voor de gewone burger beschouwt

  1. Het is duidelijk dat goud na dit financiële stelsel geploft is hoogst waarschijnlijk weer een rol gaat spelen en daarom proberen de meeste landen hun goudvoorraden weer terug te krijgen of gaan ze die kopen (China).

    Wat met de goudvoorraden van Duitsland is gebeurt is infeite niets anders dan de oervorm van Fractional Reserved Banking. Dit door de goudvoorraden (toentertijd nog geld) meerdere keren uit te lenen als mensen goud/geld nodig hadden. Sofar nothing has changed en de banken zijn voor geen meter te vertrouwen en zeker de Goldman Sachs en de JP Morgans niet.

    @Yoep.
    Als ze hem willen lozen, dan doet men dat wel op een achterbakse manier en zeker niet openlijk. Als men openlijk tegen de vrijheid van meningsuiting keert dan heb je de poppen echt aan het dansen en ik denk dat het eerste gerechtshof dit ook gaat terug draaien. Of er moet een EU wijde dictatuur komen, wat opsich niet uit te sluiten is als de crisis compleet mocht zijn.

  2. List en bedrog is in de financiele wereld algemeen aanvaart. Kijk maar naar de opgeknipte hypotheken (sub prime). Niemand heeft een probleem met het feit dat als je zo’n pakket in je bezit hebt er geen eigendom tegenover staat. Ja, U leest het goed de opgeknipte hypotheken geven geen recht op stenen en ramen of grond. Je hebt dus feitenlijk niets. Ook wel een ongedekt systeem genoemd. Zo’n systeem is gebaseert op vertrouwen.

    Dat gaat voor edelmetaal ook op. Dus je ETF aandelen zijn feitenlijk ongedekt. Ja, U leest het goed ,er staat niets (nou heel weinig) ,geen goud tegenover. Nee, het is vertrouwen dat de prijzen zijn gekoppeld aan de goudmarkt. De waarde fluctueert mee met de goudprijs.
    Geld (papieren dollars) wordt uitgekeerd bij het verzilveren. Natuurlijk zijn er grote partijen “lees China” die meer recht hebben en fysiek goud krijgen. Dit is echter aan de nodige afbreuk onderhevig. Is de kluis leeg, dan worden alleen nog dollars uitgekeerd.

    Goud is een edelmetaal waarvan de waarde wordt bepaald door de omstandigheden in de wereld. Gaat alles goed en is er vrede, dan heb je weinig aan fysiek goud. Misschien kan je je vriendin er gelukkig mee maken, door een mooi gouden sieraad te schenken!
    Vraag en aanbod blijven in evenwicht, omdat er ruim voldoende goud voor sieraden wordt geproduceert. Als er oorlog (zeker een wereldoorlog) of onrust op de kapitaalmarkten uitbreekt gaat het goud een belangrijke rol spelen, dat van garantie op koopkrachtbehoud. Het goud funtioneert als verzekering tegen het kwaad. De vraag naar goud neemt dan toe. Is die vraag meer als de productiebedrijven kunnen ophoesten dan zal de prijs stijgen. Een oplopende prijs zorgt voor meer aanbod uit de recycle markt (zeg maar, tweede hands sieraden die worden aangeboden aan de smelters). Hierdoor wordt de prijsstijging gedempt. Ook zullen goudbezitters (de grote jongens, zoals banken) goud gaan verkopen om op papier winst te boeken. Ook dit dempt prijsstijgingen.

    De markt manipuleren is alleen mogelijk als dit proces moedwillig wordt onderbroken en laat dat nu het geval zijn. Normaliter gaat niemand zijn goud verpatsen voor zo’n een lage prijs, maar de banken kunnen papieren goud creeren uit het niets en onbeperkt papieren goud dumpen. Het aanbod is zo groot dat de vraag wordt overstegen en de prijs daalt. Dit proces van dumpen op de papierenmarkt is al een jaar gaande en loopt nu tegen zijn eind.

    Het eind komt voort uit een natuurlijk gevolg, namelijk een toenemende vraag, vanwege de lage prijzen. De fysieke voorraden zijn uitgeput. De productie is veel te laag en ook de banken hebben alles moeten uitleveren om de prijs kunstmatig laag te houden.

    Er is geen goud meer in de kluizen van de westerse banken en de producenten (mijnbouwers) houden de enorme vraag niet bij.
    Nu de buffers op zijn kan er maar een ding gebeuren. De prijs moet wel stijgen, zodat de vraag afneemt.

    OK, maar dan de leugens en het bedrog wat al jaren de goudmarkt regeert. Als het publiek de waarheid krijgt te horen en de keizer blijkt geen kleren te hebben zal paniek uitbreken. China houdt zich op de vlakte en probeert de laatste kruimels weg te pikken.

    Dit moet wel slecht eindigen……………..

    Ik zie Rutte al op TV aankondigen, dat U als particulier al U goud aan de staat moet overhandigen voor een kleine vergoeding. Dit omdat de US (en banken) onze 700 ton goud heeft verkwanselt. Logisch dat U (burgers) dat moet betalen, zo werkt dat in een democratie.

    O….en diegene, die hun gouden ring niet wil inleveren zal zwaar gestraft worden…..10 jaar gevangenis , dat zal je leren de staat te bestelen.

    Eind goed, al goed , leven de staat.

    1. Martin K. “Nu de buffers op zijn kan er maar een ding gebeuren. De prijs moet wel stijgen, zodat de vraag afneemt.” Als de buffers op zijn blijft de papieren handel bestaan, als de papieren handel in paniek hun claim op fysiek goud wil effectueren, dan breekt er pas chaos uit met een door de overheid uitgeroepen noodtoestand als gevolg.

      De prijs blijft door papier laag, totdat goud niet meer verhandeld mag worden.

  3. Al eerder is in de geschiedenis het bezit van goud voor particulieren aan banden gelegd, Dit kan heel goed nogmaals gebeuren.

    Als zelfs in de telegraaf en RTL nu wordt verteld dat de goudprijs wordt gemanipuleerd, weet je dat er actie op gaat volgen. De biflatielezer weet allang dat de fysieke en papieren prijs niet overeenstemmen, stel je voor dat het grote krantenpubliek dit gaat beseffen.

    Binnenkort Europese verkiezingen, het is afwachten welke voor de burger belastende beslissingen worden genomen na de verkiezingen.
    (de korte periode voor de verkiezingen is het natuurlijk hosanna voor de burgers)

    in tijden van devaluatie van de munt weet je zeker dat de overheid het niet leuk vindt als de burger goud bezit, de gouden standaard is in de jaren dertig afgeschaft en ter illustratie er werden geen gouden tientjes meer geslagen.

    Wat ook leuk is om uit te rekenen is wat de afgelopen paar eeuwen de goudvoorraad van Nederland is geweest, vooral als je het uitrekent naar het aantal gram per inwoner, het was 100 jaar terug tegen de 200 gram per inwoner, daar is dus nu niets van overgebleven.

    China is een interessante situatie, het keizerrijk heeft duizenden jaren bestaan en moet een enorme goudvoorraad hebben gehad, dit goud is samen met tjang kai sjek naar taiwan en de vs verdwenen, het handelsgoud van Japan (eeuwenoud keizerrijk) is ook naar de vs verdwenen,niet gek dat China zijn goud terug wil hebben. Het is voor een groot deel hun goud.

  4. Tüngsten? Tungsten is engels voor Wolfram; het metaal dat nagenoeg dezelfde dichtheid heeft als goud.

    Tot zo ver deze mini cursus natuurkunde 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: