René Tissen: Grijpt het volk in?

5

rene tissenRené Tissen, RTLZ | Zal Europa het lef hebben om radicaal van koers te veranderen? In dat geval schuwt Europa de schuldsanering niet. De onhoudbaar slechte situatie waarin Italië zich bevindt is inmiddels overal bekend, al is het alleen maar omdat burgers in vrijwel alle Europese lidstaten zich herkennen in het lot dat Italiaanse burgers momenteel treft. De situatie is dramatisch en moet ook via de media doorverteld worden om Europa tot ander beleid aan te zetten. Het roer moet om. Italië moet in een begeleid faillissement worden gebracht.

Hopeloze situatie

Uit recente cijfers van de Italiaanse Centrale Bank blijkt dat 65% van de Italiaanse huishoudens niet langer met hun geld rond kunnen komen. De stille armoede neemt schrikbarende vormen aan. Staan we dat als Europa toe? Kennelijk. Met de Italiaanse bedrijven is het net zo slecht gesteld. Ruim een derde blijkt onvoldoende geld te hebben om de rekeningen te kunnen betalen.

De vinger in de dijk

In de week van de Italiaanse verkiezingen pompte de Amerikaanse Federal Reserve bijna 100 miljard dollar in de Europese banken om hen in staat te stellen de schokgolf van Italië op te kunnen vangen, op dat moment een absoluut recordbedrag. De ECB stond als vanouds paraat om Italië rechtstreekse liquiditeitssteun te geven. In ruil voor echt geld verhuisde heel wat vaag onderpand (nep geld) naar deze centrale bank.

Diep menselijk leed

In de afgelopen week stortte het hoofd communicatie van de bank Monte dei Paschi di Siena zich van het dak van het kantoor waar hij werkzaam was. Hij was niet op slag dood en moet vreselijk geleden hebben. Het lot dat hem en zijn gezin getroffen heeft is onvoorstelbaar en exemplarisch voor de slechte staat waarin de Italiaanse financiële sector zich bevindt. Ik krijg het beeld van deze stuiptrekkende man maar niet uit mijn hoofd. Lees verder op RTLZ.