René Tissen, RTLZ | De inlichtingendiensten hebben in de afgelopen jaren zoveel informatie over ons verzameld dat hun datasets (“Big Data”) uitstekend ingezet kunnen worden voor economische doeleinden.

Machteloos

Na diep te zijn vernederd in een speciaal daarvoor bijeengeroepen vergadering van het Noord-Koreaanse politbureau en na in de handboeien te zijn geslagen en afgevoerd, is afgelopen donderdag de oom en mentor van de jeugdige dictator Kim Jung Un, de illustere Chang Song Taek, ter dood gebracht wegens misdaden tegen het regime. Hij was bepaald geen lieverdje, maar om nu in het zwaard van je eigen leerling te moeten vallen is cynisch te noemen.

Ik realiseerde mij op slag maar weer eens hoezeer ik macht verafschuw en al helemaal een broertje dood heb aan machtsmisbruik. Het tonen van zijn almachtigheid, zoals Kim Jung Un nu heeft gedaan is brutaal, maar niet ongekend brutaal. Overal in de wereld komen momenteel machthebbers naar boven, velen met behulp van het jasje van de democratie en gedreven door persoonlijke ambitie en eerzucht. Zo slecht als de situatie voor de beide wereldoorlogen van de vorige eeuw was, is het gelukkig nog lang niet, maar als de wereldwijde financieel-economische crisis zich alsnog uitbreidt tot een sociaal-maatschappelijke crisis van het westen, vrees ik niet veel goeds voor de toekomst van de democratie. Ook in Europa zijn er lidstaten waarin machthebbers dreigen op te staan, maar dat fenomeen beperkt zich nu nog tot enigszins seniele oud-militairen.

Europa op het randje

In Spanje dreigen deze groeperingen actief te worden als bijvoorbeeld de deelstaat Catalonië voor onafhankelijkheid gaat. Het houden van een referendum schijnt al voldoende te zijn om uit de schuilplaatsen te komen. Deze week maakte de regering Rajoy onder luid protest bekend dat het referendum voor november 2014 zal worden gehouden. In Griekenland is de revolutie in de kiem gesmoord door het verbieden en vervolgen van de Gouden Dageraad partij. Niettemin blijft het de vraag hoelang de democratisch gekozen regering van premier Samaras nog in het zadel zal kunnen blijven, nu de bevolking steeds dieper in de armoede wordt gedrukt. Lees verder op RTLZ.

2 reacties

  1. Die Tissen leert het toch ook nooit. Nou ja, wellicht in een volgend lichaam wel, dat zou natuurlijk kunnen.

    Iedereen met meer dan twee hersencellen weet dat democratie volksverlakkerij is. En bijzonder onvolledig als samenwerkingsvorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: