René Tissen: Slecht nieuws uit Europa

27

René Tissen, RTLZ | Door de tijdelijke redding van Griekenland van het onmiddellijke faillissement lijkt de eurocrisis even zijn acute karakter te hebben verloren. Maar onderhuids ettert de schuldenproblematiek gewoon door en wel overal. Het slechte nieuws over Europa blijft maar komen en dat is slecht nieuws. De ene dag is het Spanje dat moet melden dat er op alle fronten tegenvallers zijn, de andere dag is het roversnest Cyprus aan de beurt om een greep in de Europese kas te willen doen. Om van Griekenland maar niet te spreken. Daar is geen enkel probleem opgelost en dat komt omdat het beleid van schuld op schuld stapelen van Europa met behulp van ongedekte cheques niet werkt. Maar het is wel officieel beleid.

Ooit was er de ‘firewall’

Nog slechts anderhalf jaar geleden wilde Europa een financiële brandgang van enorme lengte en hoogte rondom Griekenland aanleggen om zodoende te voorkomen dat Spanje en Italië besmet zouden raken. Nu is zelfs Frankrijk besmet, alleen duurt het nog even voordat de schuldenkwestie ook daar niet meer in de hand te houden is en president Hollande open kaart zal moeten spelen. Uiteindelijk zal hij met de billen bloot moeten over de verhouding tussen de werkelijke -in plaats van de gerapporteerde- schulden van zijn land en het echte –in plaats van gedroomde- vermogen van Frankrijk om die schulden terug te kunnen betalen, of tenminste te kunnen blijven herfinancieren. Het beleid van de lidstaten -alle lidstaten- is niet gericht op het eerlijk representeren van de staatshuishouding. Zoveel mogelijk schulden wegpoetsen en wel net zo lang totdat het niet meer gaat. Lees meer op RTLZ.

27 REACTIES

 1. Jaja het systeem gaat sowieso op de helling. Reden: geld wordt schaars gehouden in een wereld zonder schaarste. Dus: we moeten weg van goud, en geld enkel nog zien als ruilmiddel! Geld ten dienste van de economie in plaats van economie ten dienste van geld. Hier Ad Broere met dezelfde gedachte:

  http://www.wanttoknow.nl/economie/de-destructieve-invloed-van-rente/

  Geld moet geen waarde an sich meer hebben. Dus: niet koppelen aan schaarse edelmetalen, en geen rente. Zie de quote van Thomas van Aquino:

  ‘Rente vragen voor geleend geld is onrechtvaardig,
  omdat daarmee iets wordt verkocht dat niet bestaat,
  en dit leidt zonder twijfel tot ongelijkheid, hetgeen in strijd is met gerechtigheid.

  Geld is bedoeld om als ruilmiddel te dienen.
  Daarom is het onwettig om geld te vragen voor het gebruik van geleend geld,
  dat bekend staat als rente.’

  Maar dit is wrsch weer tegen dovemansoortjes op dit goud-forum (goud = angst = slechte adviseur…)

 2. @1
  Een ruilmiddel moet waarde hebben. Nog belangrijker, een ruilmiddel moet waarde behouden. Geld moet fundament hebben waardoor het vertrouwen geniet en dus blijvend als ruilmiddel kan worden gebruikt. Iets moet waarde hebben en houden, het huidige fiat geld wordt in rap tempo minder waard omdat de hele wereld is gefinancialiseerd en opgepompt.

  http://zilverpaul.nl/?p=446

  Zodra de geldhoeveelheid exponentieel sneller stijgt dan de groei van de economie ontstaat, naast rente, een tweede vorm van diefstal. Ontneem de besmette overheden hun instrument om grenzeloos te kunnen spenderen om zodoende uiteindelijk argumenten denken te hebben om de democratie af te breken.

  Een goudstandaard, niet DE, er zijn variaties, zorgt voor een rem op “eeuwige” groei. Niet omdat het glimt, maar omdat het niet kan worden gemanipuleerd. Uiteraard praten we hier niet over leasegoud oid…..

 3. @Rene: het probleem van Europa is onder meer dat de zuidelijke lidstaten, inclusief Frankrijk, veel te weinig exporteren. Dat komt vooral door gebrek aan (talen)kennis en slagvaardigheid. Het systeem gaat hierdoor op zichzelf parasiteren en vreet zichzelf op den duur op. De noordelijke staten exporteren veel meer maar bij lange na niet genoeg om de tekorten uit het zuiden te compenseren zodat een val in het schuldenravijn onvermijdelijk zal zijn. Met of zonder Euro.

 4. Laten we voorop stellen, dat we het allemaal onbewust wel weten hoe het eigenlijk zit.

  Nu ziiten we zgn in een democratie waar we mogen kiezen .
  stelt men.En hier begint het al fout te gaan en voor de rest hoeven we alleen maar op te letten..
  Wat er gebeurt.

  Fortuin zei ooit eens tegen KOK de vakbondsvoorzitter .
  Dat hij de grootste volksverlakker aller tijden was. En zie eens wat een mooi baantje die nu heeft..

  Is dit nu democratie.?

 5. Wim Kok was wel degene, die samen met Nout Wellink, Gerrit Zalm en Willem Vermeend de Nederlandse soevereiniteit aan Europa heeft verkwanseld door middel van de Tweede Bankwet van 1998.

  All is futile, hereafter….

 6. @dave, in de islamitische wereld gaat dat al op! Rente vragen op een lening is verboden per sharia-wetgeving.

  Maar zeg nou eerlijk: als jij de rijkste en machtigste bankier zou zijn, bv van een Goldman Sachs…zou jij dan geld af willen schaffen? Afstand doen van je macht?

  Citaat1:
  “Dus: we moeten weg van goud, en geld enkel nog zien als ruilmiddel!”

  Citaat2:
  “Geld moet geen waarde an sich meer hebben. “

  Als geld geen waarde vertegenwoordigd, wie wil het dan nog hebben? Dan ga je barteren, spullen ruilen tegen spullen, immers…ik wil jouw waardeloos papier niet hebben.
  Wie wel?

  Het valt me op dat je blijft hangen in het ‘schaarste’ verhaal. Laat ik dat dan eens over jouw idee van waardeloos geld heen leggen.

  Stel jij fabriceert knopen. Je verkoopt je knopen voor andere items, kan zijn schoenveters, elastiekjes, noem maar wat.
  Maar op de één of andere manier weet jij hele speciale knopen te vervaardigen.
  Eerst is er 1 iemand die het wil kopen en die persoon pronkt ermee en zegt tegen zijn kennis, “Gekocht bij Dave voor 5 knikkers.” En zo gaat het vuurtje door het hele dorp, maar alas…jouw toeleverancier die ‘het geheime stofje’ maakt waardoor jouw knopen zo speciaal zijn kan amper nog leveren…. hoe ga jij dit noemen?
  Ik weet wel hoe ik dit zal noemen: schaarste.

  Je leverancier heeft ook andere afnemers en die bieden ineens meer voor dezelfde stof…en jij zal dus mee moeten. Je verhoogt dan maar de prijs, want anders raak je blut. Je vraagt dus meer knikkers van jouw afnemers. Maar alas….het glas voor de knikkers raakt op…
  Hoe noem je dit dan?

  Kortom, er zal altijd schaarste zijn. Ten eerste omdat er VRAAG is. En als vraag doorzet, zal er altijd schaarste zijn.
  Als er ergens ‘een teveel’ aan is (mensen die auto rijden) zal er ooit een olieschaarste zijn. Zouden de dino’s het voor het zeggen hebben op deze aardkloot, laten we dan de vegetariërs onder hen nemen, dan zouden de bomen geen blad meer hebben.

  Ergo, als er iets is dat iets anders verbruikt en de vraag hoopt zich op…is er schaarste.

  Dit is trouwens ook een interessant verhaaltje. Silver is going dark…
  http://www.silverdoctors.com/wp-content/uploads/2012/11/CheviotLetter-11-29-2012.png

 7. @Dave en Gaengphed: edelmetalen zoals zilver en goud behouden altijd hun waarde en zullen in moeilijke economische tijden zoals nu en met de aanstormende hyperinflatie onmisbaar zijn, al was het alleen maar om het gehele geldverkeer te kunnen dekken. Als we de media mogen geloven is het meeste goud weg uit Nederland en andere Europese landen dus zijn we overgeleverd aan een flinterdun laagje vertrouwen. Als dat vertrouwen op welke manier dan ook wegvalt kan het financiele systeem ineens snel omvallen. Je moet maar niet over Target-2 gaan nadenken. We staan al met onze rug tegen de muur en schuifelen nu langzaam naar de hoek toe en dan kunnen we helemaal geen kant meer op.

 8. Frankrijk recent afgewaardeerd, net als het ESM. Spanje is een veel grotere puinhoop dan het land zelf aangeeft. Het gevaar schuilt erin dat de Brusselse technocraten zullen proberen om een fiscale unie te forceren om de ponzi te rekken. Uit de politiek niets dan leugens, zodra Merkel zegt: het loopt fout in Europa kunnen we morgen niet meer pinnen, zo simpel is dat. Vergeet nooit de quote van Juncker: ‘when things get serious, you have to lie’.

  De VS en Japan staan er wellicht nog slechter voor. Het wereldwijde monetaire systeem staat onder grote druk en ik ben van mening dat de politiek en centrale banken de wanhoop nabij zijn. Er zijn voorstellen om staatspapier uit te geven zonder einddatum (in GB). Er is geen andere optie om staatsschuld te monetariseren, wat overigens al op grote schaal gebeurt.

  Gratis geld, waartoe leidt dat? Voorbij het point of no return, de grenzen van economisch evenwicht zij overschreden. Niemand weet wat er staat te gebeuren, maar we gaan m.i. hele rare dingen meemaken. Het kaartenhuis sneuvelt.

  Totale schuld bbp verhoudingen (overheden, bedrijven en particulieren) per land: http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/07/Total%20Debt%20Consolidated.jpg

  Gaat echt niet goed komen hoor. En Olli Rehn moeten ze opsluiten. Net als de rest van die idioten.

 9. Er zal de komende jaren [b]ALLEEN MAAR SLECHT NIEUWS[/b] uit Europa ( en Amerika) komen.
  Logisch, want de Westerse cultuur gaat langzaam uitsterven[b] (EIGEN SCHULD)[/b].

  [b]Europa bloed dood, waarbij de wonden die nu gelikt worden door Europa ( en Amerika) zelf zijn veroorzaakt.
  Deze wonden worden steeds zwaarder, de patiënt zal uiteindelijk overlijden door ” EIGEN SCHULD” .[/b]

  Hoe zit het ook al weer…..hebben we niet alle productie bedrijven (en dus de echte economische kracht) naar Azië (met namen China) verplaatst, omdat dat goedkoper was!
  Men noemt dit wel een korte termijn visie. Dient alleen de huidige generatie.

  Het aantal bedrijven dat sluit en in Azië opstart houdt maar niet op. Inmiddels is China het grootste productie land van deze aarde.
  [b]EN DAN TE BEDENKEN DAT AL DE KENNIS EN TECHNOLOGIE GRATIS IS WEGGEGEVEN![/b] Wat zullen die Chinezen lachen. Straks kan de westerse wereld geen eens een fiets meer maken of chemicaliën Ook hoogwaardige technologie komt straks alleen nog uit China. Hahahahahaha , hoe naïef en dom kunnen we zijn! Of gelooft er nog iemand in sprookjes, dat de vriendelijke “hard werkende” vluchtelingen ons straks uit de stront trekken. DREAM ON!

  Ondertussen is 25% werkloos geworden in de westerse wereld. Dit oplossen door allemaal ambtenaar te worden gaat niet lukken, omdat een ambtenaar NIET PRODUCTIEF is en alleen maar belastinggeld kost. Daarom is het met Griekenland ook nooit iets geworden (allemaal ambtenaren).

  Gelukkig zit er nog wat in de pot en kan de ” huidige grijzen golf” deze pot/ruif leeg vreten….jammer voor de jongeren, hadden ze maar eerder moeten worden geboren, de losers.

  Eind goed ,al goed en vooral niet te veel of hard werken dat zal zwaar worden gestraft (goed zo Rutte, omhoog die belasting). Alles afpakken van diegenen die nog iets hebben.[b]..lang leven de DEMOCRATIE ![/b]

 10. Zoals René perfect aangeeft, er is geen ding opgelost in Europa.
  De problemen zijn ook niet simpel en hoe langer het duurt des te definitiever is de knoop om de hals.
  Kees de Kort maakt het vandaag weer duidelijk dat het er misschien allemaal niet zo dramatisch uit ziet, maar dat lijkt maar zo.

  @1
  Proest, nou Dave je blijft in ieder geval consequent.
  Voor een goudforum is het hier naartoe:

  http://www.freegoldforum.com/

  Overigens, ook al is dit geen goudforum, voor diegene die er wel waarde aan hechten:
  In de hooijmijt vind je regelmatig goede reacties.

 11. In Europa gaart het steeds alsmaar slechter en de armoede neemt exponentieel toe. Gevolg is dan grpote chaos en juist vanuit Europa zal de Nieuwe Wereld Orde tot stand komen.

 12. @15 Bob
  Als aanvulling. Of ga rechtstreeks naar buitenhof uitzending:
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1310049

  Eerst wordt er uitgelegd waarom EU en Euro niet werkt door John Gray. Vervolgens komt Zalm aan tafel (Hoeft overigens helemaal geen verantwoording af te leggen over de EU/Euro ellende) maar krijgt de gelegenheid zijn ‘wijsheid’ te geven over Griekenland en de banken en de banken in Nederland. Ha ha ha !!!

  Wat ik ook uit de video kan opmaken is dat Zalm vier maal Balkenende norm verdient en verderop vertelt ie dat ie zuinig is.
  Kortom, die zit dus op een enorme berg geld ???

 13. @13 Martin K. Mooi betoog dat op mijn instemming kan rekenen.
  Maar hoe voorkom je in een vrij land met een in hoge mate vrije markteconomie dat bedrijven hun productie verplaatsen naar landen waar de productie om welke reden ook lucratiever is.

  Wat is jouw oplossing?

  Kijk, een antwoord op die vraag maat de discussie interessant!!!

  Moeten we minimum loon afschaffen?
  Sociale zekerheid nog verder afschaffen?

  Of over een andere boeg : kunnen we bedrijven verhinderen hun productie te verplaatsen naar lageloonlanden, danwel dit heel sterk ontmoedigen??

  Doe eens een schot voor de boeg.

 14. SUPER-doc over de nefaste invloed van de (mens-gecreëerde) frekwenties (mobieltjes etc) op levende organismen, zowel mens als dier ; niet alleen op financieel gebied is de mens bezig tegen een zèlf gemaakte betonnen muur op te rennen :

  http://www.forbiddenknowledgetv.com/videos/cancer/resonance-beings-of-frequency.html

  Begrijpt u meteen waarom we steeds minder vogels om ons heen zien, en de bij (het beestje) in rap tempo aan het verdwijnen is , alsook de (verzwegen) schadelijke gevolgen voor het menselijk brein / en de gezondheid.
  Save de link anders voor later als je wel tijd hebt.

  Wat zijn we met z’n allen toch ‘lekker’ auto-destructief bezig, niet te geloven gewoon-gn-gnn …

  wèl off topic … ahum …

 15. gelezen op The Money Crises,Game Over,
  Totale schuld Credit defauld swaps $700.000 Miljard en echt geld wat er tegenover staat $ 2.800 Miljard, misschien voor
  de biflaten om te kijken of dit de werkelijkheid is,
  Want als dit waar is, dan is het echt game over.

 16. @Harrienak : ik heb zelf een aantal keren 1.200 miljard gelezen, serieus.

  En ‘game over’ is het zowieso, ook zonder die vervloekte derivaten ; of je nou met 130 of met 300 km/u tegen een brugpijler rijdt ; vanaf 130 zijn de (negatieve) G-krachten zo groot dat de helft van je organen intern gaan bloeden – game over –

  Vraag maar aan Diana …sorry …

 17. #19,VB.
  Helaas kan ook ik niet meer een oplossing bedenken, daarvoor is het te laat. (Ondergang is 100% zeker, alleen wanneer is niet te voorspellen)

  Ik kan alleen met een andere visie naar de toekomst kijken en leren omgaan met de feiten, namelijk een achteruitgaan van ruim 30% (koopkracht of welvaart, whats a name). Het zal dus gewoon veel minder worden, zeg maar terug naar de jaren 60!
  Ook toen was het nog niet zo slecht. Alleen is het verstandig om zelf niet het kind van de rekening te worden. Hoe kan je toch beter worden van de achteruitgang?

  Simpel gezegd zullen de belastingen en heffingen steeds verder oplopen, dat is het gevolg van meer werklozen, meer schulden, meer Europa. Omdat ik wel belasting wil betalen, maar niet voor iedereen lijkt dan de beste oplossing om VEEL MINDER TE GAAN WERKEN. Immers voor de onderkant gaat niets omhoog, goedkope zorgverzekering (zorgtoeslag, huursubsidie) etc. Ik ga dus geen 5 dagen meer werken en 52% of meer afdragen, maar 3 of 2!
  Voordeel is, dat ik sociaal ben en een ander dus ook meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt (werk eerlijk delen, zodat er geen werklozen meer zijn). Mensen die dit weigeren ,lekker 70% belasting laten betalen, dan past men zich wel aan! (In slechte tijden, winnen de linkse partijen, dat is democratie).

  Kortom minder hoeft niet altijd slecht te zijn. Minder geld betekend immers minder werk, simpel maar gelukkig.
  Misschien is het U niet opgevallen, maar door al die reorganisaties werkt de gemiddelde Nederlander nu 2 maal zo hard, als in de jaren 60.

  In mijn eerste baan kon alles rustig aan, geen haast of stress. Op tijd aan de koffie, een snipperdag kon altijd.

  Nu 30 jaar later kan niets meer, mensen zijn loonslaven geworden, door de reorganisaties.

  Voorbeeld Fabriek A, werken 20 mensen, er worden er 10 ontslagen…..rararara, de overige 10, die blij mogen zijn met hun baan, moeten 2 maal zo hard werken!

  Daarom korter werken is veel beter en eerlijker. Dan is ook doorwerken tot 68 jaar geen probleem. Waar blijft de politiek om dit te realiseren als eindoplossing!

 18. @Martin K
  Ik lees je reacties altijd met belangstelling. Minder werken zoals jij dat vaker voorstelt kan alleen als je een goed betaalde baan hebt. De huur of hypotheek en de zorgpremie en verdere vaste lasten, zorgen er voor dat er een minimale hoeveelheid aan geld moet binnen komen. Ik zeg altijd dat de overheid ons bij de ballen heeft als gevolg van de woonlasten en dat is altijd een behoorlijke vaste lasten post voor de laag en middelbaar betaalde arbeider gebleken.

 19. @R
  Je hebt volkomen gelijk. De jongeren generatie zit in het schip en zal moeten bloeden voor de verspilzucht, die in Europa woedt.

  De “ouderen grijze golf” , waartoe ik mijzelf reken heeft geluk gehad om in het verleden gebruik te maken van allerlei subsidies, zoals premiekoopwoning (bedankt) of particulieren ziektekosten verzekering (bedankt, alles werd betaald) en niet te vergeten een “harde Nederlandse gulden” (bedankt). Een zak aardappelen koste 0,25 gulden! (Nu 2,5 Euro = maal 20!)

  Dan praat ik niet eens over zeer riante sociale voorzieningen, zoals WAO (levenslang 80%), WW (5 jaar), Wachtgeldregeling (oneindig), kinderbijslag (Dat was ook oneindig, bij 6 of meer kon je stoppen met werken!). Weduwe en wezen pensioen (Nu krijg je niets meer!)

  [b]Nederland was een paradijs, zo goed als ieder hier kon leven. Na de Europese eenwording is dat snel achteruit gegaan![/b]

  Deze “oude generatie” heeft de politieke macht, zij bepalen wat er aan veranderingen gaan plaatsvinden, dat noemt men democratie. Je zult begrijpen dat de laatste restjes uit de pot door hen verteerd zullen worden. Alleen al omdat ze niet beter weten en nog in het oude sprookje geloven, dat Nederland superieur en rijk is. Dat is dus inmiddels een broodje aap verhaal, omdat Azië veel verder is als ons. In Azië staan de nieuwste en modernste fabrieken. Op Duitsland na is Europa een vergaarbak van nostalgie. Wij zullen nooit tegen Azië kunnen concurreren, dat is 100% zeker.

  If You can’t beat them, join them. Neem anders genoegen met minder (minder betekend ook minder inspanning).
  Europa moet zich in zijn nieuwe rol gaan schikken en accepteren dat wij gewoon veel minder belangrijk zijn geworden voor de wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.