Nadat in de afgelopen week de tweede bailout van Griekenland van 130 miljard euro soepel door het Europese labyrint van onderlinge meningsverschillen, wisselende opvattingen en harde, maar niet spijkerharde standpunten was geloodst, trad er enige publicitaire rust op rondom het onvermijdelijke faillissement van deze naar adem happende en in doodsnood verkerende lidstaat.

Sinds de slechte uitkomsten van de bijeenkomst in Mexico is de optie van het EFSF en het ESM weer met een klap op de Europese tafel terechtgekomen. Nu wordt gedacht om de beide fondsen in elkaar te laten overgaan en het geheel op te hogen tot 750 miljard euro. Het is aannemelijk dat dit bedrag te laag is. Want de financiële markten eisen meer zekerheden. Die zijn pas tevreden als er een bedrag van twee tot drie drie biljoen euro op tafel komt. En waarschijnlijk zelfs dan niet. Elk weldenkend mens vraagt zich momenteel af wanneer aan deze waanzin een einde komt. Maar niet de Europese politiek. Er wordt zelfs weer gesproken over de noodzaak om het nieuwe fonds een banklicentie te geven. Want dan kan het spelletje met de banken verder gespeeld worden. Is hier sprake van collectieve waanzin? Ja. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.

5 reacties

  1. [quote name=”jantje”]Ze ontkomen er niet aan om de drukpers aan te zetten. Alleen een goede inflatie kan landen nog uit de schulden helpen.[/quote]
    Kan landen gedeeltelijk uit de schulden helpen doordat de koopkracht daalt (dus ook schulden worden minder waard), maar dan moeten de regeringen niet nog meer leningen aangaan om de andere leningen of zelfs de rente op hun andere leningen te betalen. En dat gebeurt nu wel.

    ECB geeft leningen uit van uit lucht gecreëerd kapitaal aan banken voor een vaste lage rente. Deze banken lenen het weer uit aan regeringen in de vorm van obligaties. Uiteindelijk verdienen de banken eraan door de rente die ze erop krijgen (ECB & de gewone banken verdienen dus geld aan rente op uit het niets gecreëerd kapitaal) en uiteindelijk moeten de regeringen dus gewoon nóg meer terugbetalen, dus ze komen alleen maar dieper in de schuld. Enige gunstige van dit beleid is dat de banken niet zomaar failliet kunnen gaan omdat ze gewoon onbeperkt kunnen bijlenen voor weinig rente, dus we houden ons spaargeld, maar door de inflatie verliezen we wel koopkracht. Maar dit heeft de gemiddelde burger (nog) niet door. Krijgen ze dit wel door, dan volgt er een bankrun en vallen banken alsnog.

  2. De conclusie is heel duidelijk: sinds de kerdietcrisis ’08 is het huidige financieel-economische systeem eigenlijk kapot en wordt het kunstmatig nog in leven gehouden, totdat het helemaal uit elkaar spat en er grote sociale onrust optreedt.

  3. Ben meestal erg blij met Tissen, maar alle schulden wegstrepen???? Dan bestraf je de mensen die netjes gespaard hebben zwaar. Op de pof leven belonen? Geen goede oplossing. Het wegstrepen van alle schulden is wel een beetje te makkelijk en onrechtvaardig. Inflatie lijkt de enige uitweg. Ook oneerlijk trouwens.

  4. business as usual is weer het motto en Jan Kees de Jager gaat het halen bij diegene die het absoluut niet kunnen missen , Griekenland is het afvoerputje geworden van het laten wegvloeien van honderden miljarden en de balans word aangepast door de belastingbetaler , banken spelen weer mooi piramide spel en hebben de ontegenzeggelijke steun van hun regeringen gekregen om niet om te vallen en de grafiek van schulden gaat Sky hy , wanneer knapt een keer die ballon en zijn wij verlost van dit leugenachtige spel van bureaucraten die met de minuut ongeloofwaardiger gaan klinken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: