René Tissen: Waar gaat het heen met Europa?

René Tissen, RTLZ |  Er is een weg voorwaarts. Europa kan grote schoonmaak houden, maar ook een dergelijke saneringsoperatie zal niet werken. In de machtige achterkamertjes van regerend Europa is al maanden een felle strijd gaande over het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een strijd die niet tot nauwelijks in de openbaarheid komt, maar waarvan de uitkomsten daadwerkelijk tot de val van de euro kunnen leiden en naar mijn mening zelfs moeten leiden. Zal er dan toch een dag komen dat de euro valt omdat deze van nul en generlei waarde is geworden?

Ierland en Spanje hebben hard geld nodig

Naar nu blijkt willen Ierland en Spanje –als eersten- de rechtstreekse staatsteun die zij in het verleden aan hun banken hebben gegeven verhalen op het ESM en wel om één reden. De beide landen hebben hard geld nodig, heel hard. Eerst moesten namelijk alleen de eigen banken overeind gehouden worden. Nu moet ook de eigen staat overeind gehouden worden, zelfs nadat deze door felle bezuinigingen ‘schoongemaakt’ is, echter daardoor juist zieker in plaats van beter is geworden.

Hoezo gezond?

Pikant is dat Ierland zich met hulp van Europa al een tijdje profileert als gezonde lidstaat, namelijk als eentje die de financiële crisis goed heeft doorstaan en op weg is naar duurzaam economisch herstel. In tegenstelling tot IJsland liet Ierland haar banken niet failliet gaan, maar nationaliseerde en fuseerde het een aantal banken en richtte het land een gigantisch verliesgevende ‘bad bank’ op. Tot op heden is door Ierland zo’n 63 miljard euro in de banken gestopt en nu blijken beiden –de Ierse banken én de Ierse staat- noodlijdend te zijn geworden.

De tijger is een slang geworden

Met gemak kan zelfs worden vastgesteld dat Ierland failliet is. Want met een kleine 5 miljoen inwoners kan het land nooit de torenhoge schulden die het is aangegaan in stand houden, laat staan terugbetalen, althans niet in de structureel neergaande economie waarin Ierland op twee manieren terecht is gekomen. Ten eerste vanwege het drukkende effect van het harde bezuinigingsbeleid in eigen land. Ten tweede vanwege de krimpende Europese economie. Kort gezegd, de Ierse tijger is een slang geworden die zichzelf in de staart heeft gebeten. Ierland wil geld terug, van het ESM. Lees het hele artikel op RTLZ.

16 reacties

 1. Gelukkig staat nederland maar voor 40 miljard garant . Dus niets aan de hand de domme Nederlander betaald wel mee. Dit domme volk wil graag betalen denk ik, dit gezien de laatste verkiezingsuitslag. Arm volk . Als men elkaar maar niet in de haren vliegt want de maffiosi zetten iedereen al tegen elkaar op. Jong tegen oud. werknemer tegen werkgever. Arm tegen rijk. En vooral slim tegen dom en die hebben we veel in dit land. Dus de problemen op laten lossen door degene die ze veroorzaakt hebben valt bij mij onder erg dom. Domme bevolking en nog armere kinderen.

 2. De heer Tissen maakt een uitstekende analyse van de problemen in Europa en de daaruit voortvloeiende ellende.

  De conclusie is ook heel eenvoudig. Er is geen weg terug, we gaan gewoon naar de kloten om het maar gelijk te zeggen.

  Er zal de komende decenia onderling worden gevochten, wie de laatste restjes mag opeten. Ik geef de ouderen (grijze massa) het meest kans om de pot leeg te vreten. Deze groep heeft een meerderheid en wil absoluut niet de realiteit inzien.
  Men zal de jongeren generatie achterlaten met een berg aan schuld en ellende. Inflatie zal langzaam maar zeker de koopkracht aantasten, daar komen de enorme belastingverhogingen nog overheen!
  De pensioenfondsen zullen rond 2020 failliet zijn en zelfs geen geld meer hebben om personeel te betalen.
  De enige die nog goed wegkomen zijn de mensen die nu al pensioen en AOW genieten. Misschien zijn ze al voor hun 60e gestopt met werken…WW, FUT, vervroegd pensioen ,AOW op 65 en aanvulling voor de partner…ga zo maar door, dat was de laatste generatie, die een goed bestaan heeft gehad. De komende bejaarden zullen het veel slechter krijgen, maar altijd nog beter dan de jongeren ,die zullen het land zien afzakken naar een derde wereld land. De Euro zal in rook opgaan, a la Zimbabwe!
  Men noemt dit geschiedenis en dit is niet nieuw dus. Het is maar dat U het weet!

 3. De volgende twee ontwikkelingen zullen naar mijn mening het lot van de euro bezegelen.
  1. De financiële situatie in de de probleemlanden en de sociale gevolgen daarvan.
  2. De bereidheid van de rijkere EU landen om de gaten te dichten voor de probleemlanden.
  Beide punten worden negatief beinvloed door de economische situatie in de EU, en aangezien de recessie zich steeds verder verdiept, al veel langer duurt dan voorspeld, en nog veel langer zal duren, is het duidelijk dat de euro spoedig in een kritieke fase zal belanden.
  De gevolgen voor zeer veel burgers in m.n. Spanje en Griekenland zijn nu al zodanig dat er niet veel meer hoeft te gebeuren of een aanzienelijk deel van de bevolking komt onder de armoedegrens. Nu al een werkloosheid die, volgens mij, in Europa in geen veertig jaar meer is voorgekomen. De jeugdwerkloosheid is gestegen tot ver boven het bevattingsvermogen ( bijna 6 van de 10 jongeren!!!!). De jeugd heeft de toekomst, toch? Nou niet dus. Alleen dat gegeven al doet je gruwelen als je aan de toekomst denkt voor die landen. De concurrentieslag met de rijkere landen is voor de komende generaties al verloren. Het lijkt me dat het nauwelijks betoog behoeft om uit te leggen wat de gevolgen zullen zijn als er nog meer tekorten zullen komen in deze landen als gevolg van nog verdere krimp door opgelegde bezuinigingen, en de zich steeds verder verdiepende depressie.
  De dreigende massale revolte kan dan alleen nog voorkomen worden door steeds omvangrijkere steun van de rijkere landen in de vorm van nog meer kwijtscheldingen en nieuwe hulppaketten.
  En DAT is het grote knelpunt. De situatie in de rijkere landen is inmiddels ook verre van rooskleurig. Ook hier snoeiharde bezuinigingen, in de AWBZ, WW enz. Vooral die in de AWBZ vind zeer hardvochtig. Verder toenemende baanonzekerheid en daar bovenop ook nog eens versoepeling van het ontslagrecht. Met andere woorden het moment dat de mensen het hier niet meer gaan pikken is heel dichtbij. En dat betekent dat de tekorten in de probleem-landen niet meer gedicht zullen worden, en, je snapt het al, de financiële markte zullen ‘de klus’ meedogenloos afmaken. De rente op de staatsleningen in Spanje en Griekenland gaan zeker stijgen tot boven de acht procent. Einde oefening, en uiteindelijk ook voor de euro.
  Voordeel is dan weer dat einde euro ook betekent dat er een streep komt door de plannen van een Europese superstaat omdat verdere politieke integratie niet meer noodzakelijk is. Dat was immers het excuus om de euro te redden.
  Elk nadeel heeft weer zijn eigen voordeel.

 4. De bijdrage van Spanje en Italie aan het ESM bedraagt 30% van het totaal. Heheh, Europa is insolvabel, ondemocratisch en met fascistische trekjes. Systeempooiers zijn het, daar in Brussel. Niets dan leugens en arrogante koppen. Koppen die gaan rollen.

  1. Europa is nagenoeg grondstoffenvrij. De zaak leegroven aan de andere kant van de wereld is ook al weer zo’n 60 jaar afgeschaft. Bleef over de industrie en de innovatie waarin Europa grote verdiensten heeft weten te verwerven. Maar helaas, kennis pleegt nou eenmaal met één enkele druk op de knop te (kunnen) verdwijnen, ondanks allerlei internationale verdragen Bleef over de productie en banen in de private sector, maar ook die zijn inmiddels voor 70-80% naar lagelonenlanden verscheept. Bleef over een gigantisch ambtenarenapparaat en een verzorgingsmaatschappij, beide gefinancierd door de overgebleven private partijen, zodat al zo’n 20 jaar de staatsschulden exponentioneel toenamen, vanzelfsprekend resulterend in een totààl uitgeholde munteenheid.

   ‘Bravo’ aan alle politici en honderden denktanks !!!

   Het IS dat ik weet dat jullie in wèrkelijkheid worden aangestuurd door een mondiale (bank-)elite die vanachter de gordijnen aan alle touwtjes trekt, maar toch blijven politici visie-ontberende randdebielen in mijn ogen, die er weinig belang bij DENKEN te hebben om langer vooruit te kijken dan hun verkiezingstermijn.

   1. Heeeelemaal juist ktm. Het circus verhuist naar Azie om daar hetzelfde spel te spelen. Ons in zowel economisch, financieel als in demografisch opzicht uitgewoond achter te laten. De mensen achter de gordijnen pakken we niet, hun narcistische lakeien echter…

    Recent is in de VS een gloednieuwe hypermoderne BMW fabriek in bedrijf gesteld, als wederdienst voor steun vanuit de FED via achterdeurtjes. We will never learn.

    Regionaal produceren en consumeren is het antwoord. Hoe groter het speelveld voor de elite, hoe nadeliger voor de burger.

    Totaal uitgewoond ktm. Ik kan door m’n kringspier de maan zien opkomen.

    1. Je zegt : ” Ons in zowel economisch, financieel als in demografisch opzicht uitgewoond achter te laten”

     Demografisch komt het allemaal best ‘goed’ met Nederland ; daar zorgen de kinderrijke moslims wel voor hihi
     Binnen een paar jaar krijg je dan ‘sharia-wijken’, net zoals reeds in Londen en Stockholm het geval is. Dan droppen we Nout er vastgebonden en wel, en met een verbrande Koran in z’n binnenzak, in één van die wijken.
     Opgelost 😉

     Maar goed, waar was ik ?
     O ja, de ‘vruchten’ van massa-immigratie.
     Wéér zo’n met succes toegepast middel van de haute finance om het Oude Europa definitief te transformeren en qua identiteit te doen oplossen…immers, het Christendom moest kapot, hè ?

 5. En m’n complimentjes voor de ‘duimpjes’, een hele verbetering, maar eigenlijk mis ik het meeste de mogelijkheid de reaktie naderhand te kunnen corrigeren en/of te verwijderen.

  Geef DEZE reactie een plusje om de redactie van Biflatie van de wenselijkheid ervan te overtuigen AUB !

  20 of méér plusjes zal Koen & Co beslist doen overtuien dunkt me …

  😉

  1. Als alle munten trachten te devalueren t.o.v. elkaar zal de euro/neuro/zeuro moeten volgen, anders stort de export van het land in. En staat Duitsland er over 6 jaar net zo voor als Spanje, wellicht eerder.

   Currency wars, beste Wortel.

 6. Global Research, 22 januari 2013

  Brussel Esm ECB Eu VS: Eerst verdoven dan beroven
  Verdoven liegen manipuleren.

  De Central Intelligence Agency (CIA) heeft de grootste rol gespeeld in de effectieve omvorming tot een negatieve gevoelswaarde van de term samenzweringsdenker.

  Sinds de jaren 1960 is de term “complot denken” uitgegroeid tot een effectief middel om eerlijk publiek debat direct de grond in te boren.

  Serieuze politici en journalisten willen niet met het woord in een zin genoemd worden. Legitieme vragen stellen over dubieuze officiële verklaringen (bestemd om de publieke opinie te vormen en daarmee de openbare orde te bewaren) moet worden voorkomen.

  http://www.argusoog.org/term-samenzweringsdenken-door-cia-als-wapen-ingezet.

  Klasse website.

  Laat zien hoe gemakkelijk het is om een volk te doen laten stemmen op Eu- Esm vvd- cda -pvda- brussel -esm- ecb- trix- koningshuis.

  Neem waar hoe vaccinaties en medicijnen o.a de z.g. antidepressieva mensen versuffen en lam maken.
  Daarbij suiker- toevoegingen- aspartaam-een gen tech product- patat -vlees e.a.
  Een dag per week vlees en de resterende dagen peulvruchten vis is niet alleen goedkoper doch veel gezonder.
  Gezond is taboo want het brengt niet op.

  Regionaal gaan -produceren en consumeren- is het antwoord.
  Hoe groter het speelveld voor de elite, hoe nadeliger voor de burger.

  Zie boven houtskool hoe juist.
  Haal je geld van de bank alleen dat voor lopende zaken laten

  Wij bestellen/eten nu vlokken in grote verpakking zo van de molen welke deze pletten.
  Laat medicijnen en vaccins staan gebruik alleen bij noodzaak.

  Veel en overal en alles waar een Bank of multinational tussen zit is stille doch langzame ( zelf) moord -armoede -ziekte kanker.
  Weet dat aan ziektes nu na de derivaten het meest verdient wordt netto.
  Leg de data maar eens naast elkaar . De pharmaceutische industrie gen tech Monsanto GSk Pfizer e.a.
  Denk na over wat en waarmee je je inlaat spuiten – eet – ook over dat en hoe je denkt en voelt en feiten de realiteit ziet.

  Door slecht eten- vaccinaties -pillen -Banken -Overheid -Brussel in feiten een mondiale overheid Globaal Governance-complotten van die overheid Brussel hebben velen geen verweer en zijn gezien.

  Rtlz is als Wilfred Genee lege dozen programma’ s. Mensen verdoven, zich vol laten stoppen met.

  Voor hem welke zich zich niet wil laten verdoven; Brussel eerst verdoven dan beroven daar is goed over nagedacht.

  Je kan een nadenkende Nederlander niet zo beroven zonder hem eerst eens flink te verdoven en manipuleren in zijn bovenkamer. Om hem te verdoven hebben ze meerdere opties.

  Wees je bewust van hun opties.
  Wat gaan ze doen om te voorkomen dat het verdoven stopt:
  het inzetten van trollen. Nujij zit er vol mee.Velen welke er reageren met correcte berichtgeving worden opeens toegang geweigerd.
  Hopelijk blijft Koen/Biflatie ervan bespaart doch ze zullen het proberen .

  Beter een Trollenschaar ipv een Snoeischaar. ( Misschien iets voor KTm om de schouders onder te zetten, zie zijn uitstekende reacties.)

  Verdoven daar valt ook onder manipuleren -Misleiding. Zonder manipulatie geen Fraude van Banken Esm ECB EU.
  Het begint met Liegen dan volgt Manipulatie dan met verdere Verdoving beroven.

  Eenvoudig toch. ‘ Een Khazarenkind kan de was doen’ .

 7. Tijd dat er in heel Europa een hele grote revolutie gaat beginnen, de Eropese Lente, waarbij de elite keihard afgestraft wordt en het volk weer voor het zeggen krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.