René Tissen: Waar gaat het heen met Europa?

16

René Tissen, RTLZ |  Er is een weg voorwaarts. Europa kan grote schoonmaak houden, maar ook een dergelijke saneringsoperatie zal niet werken. In de machtige achterkamertjes van regerend Europa is al maanden een felle strijd gaande over het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een strijd die niet tot nauwelijks in de openbaarheid komt, maar waarvan de uitkomsten daadwerkelijk tot de val van de euro kunnen leiden en naar mijn mening zelfs moeten leiden. Zal er dan toch een dag komen dat de euro valt omdat deze van nul en generlei waarde is geworden?

Ierland en Spanje hebben hard geld nodig

Naar nu blijkt willen Ierland en Spanje –als eersten- de rechtstreekse staatsteun die zij in het verleden aan hun banken hebben gegeven verhalen op het ESM en wel om één reden. De beide landen hebben hard geld nodig, heel hard. Eerst moesten namelijk alleen de eigen banken overeind gehouden worden. Nu moet ook de eigen staat overeind gehouden worden, zelfs nadat deze door felle bezuinigingen ‘schoongemaakt’ is, echter daardoor juist zieker in plaats van beter is geworden.

Hoezo gezond?

Pikant is dat Ierland zich met hulp van Europa al een tijdje profileert als gezonde lidstaat, namelijk als eentje die de financiële crisis goed heeft doorstaan en op weg is naar duurzaam economisch herstel. In tegenstelling tot IJsland liet Ierland haar banken niet failliet gaan, maar nationaliseerde en fuseerde het een aantal banken en richtte het land een gigantisch verliesgevende ‘bad bank’ op. Tot op heden is door Ierland zo’n 63 miljard euro in de banken gestopt en nu blijken beiden –de Ierse banken én de Ierse staat- noodlijdend te zijn geworden.

De tijger is een slang geworden

Met gemak kan zelfs worden vastgesteld dat Ierland failliet is. Want met een kleine 5 miljoen inwoners kan het land nooit de torenhoge schulden die het is aangegaan in stand houden, laat staan terugbetalen, althans niet in de structureel neergaande economie waarin Ierland op twee manieren terecht is gekomen. Ten eerste vanwege het drukkende effect van het harde bezuinigingsbeleid in eigen land. Ten tweede vanwege de krimpende Europese economie. Kort gezegd, de Ierse tijger is een slang geworden die zichzelf in de staart heeft gebeten. Ierland wil geld terug, van het ESM. Lees het hele artikel op RTLZ.

Over de auteur

Berichten van externe websites en andere bronnen.