In Europa is onmiskenbaar sprake van een situatie van zware crisismoeheid, vergelijkbaar met een vliegtuig dat ernstig last heeft van metaalmoeheid, maar er aan de buitenkant niets van wil of kan zien. Het voorjaar is aangebroken en die geeft de moed om te denken dat Europa het zwaarste achter de rug heeft. Tegelijkertijd stapelen de problemen zich verder op.

Ten eerste werd donderdag bekend dat de redding van Griekenland in tweede termijn van zo’n 130 miljard euro, vrijwel geheel voor rekening van Europa komt met uitzondering van een luttele bijdrage van het IMF van 10 miljard. Voor deze koekjes van eigen deeg is veel gewaarschuwd, ook door mij. Naar nu blijkt krijgen we het koekje toch. Waar het op neer komt is dat er een opvallende –zelfs bizarre-wisseltruc met geld heeft plaatsgevonden. Van de oorspronkelijk door het IMF toegezegde 30 miljard euro, bleek 8 miljard gerekend te moeten worden tot de eerste ronde van 110 miljard en moest 10 miljard gezien worden als een reservering van het IMF voor een mogelijke derde bailout van Griekenland. Dan was er ook nog een verschil van zo’n twee miljard euro ontstaan omdat Europa rekening houdt met een reddingsduur van drie jaar, terwijl het IMF uitgaat van vier jaar. Lees verder op RTLZ.

 

Eén reactie

  1. Heer tissen schreef:
    ‘De ECB heeft de banken aardig overeind weten te houden met 1000 miljard euro en een suikeroom van die omvang zou (ter vergelijking ) in mijn persoonlijke financiële situatie ook een enorme uitkomst bieden.’

    Ik schrijf:
    1000 miljard om in eerste instantie al zuid-europese van der untergang te redden staat in geen verhouding met het tekort over 2012 van 1000 milard dollar in de VS.
    Als je nagaat dat de belastinginkomsten van de VS maximaal 2500 milard dollar zijn…

    De heer Tissen schreef ook:
    ‘Vaststaat dat de financieel-economische situatie in Portugal en Spanje momenteel snel verslechterd, maar dat Italië de dans lijkt te ontspringen. Hoe komt dat en is het waar? Kan premier Monti uitleggen wat zijn magische oplossing is? Bij gebrek aan betere informatie ga ik er vooralsnog vanuit dat Europa zichzelf zand in de ogen strooit ‘

    Ik schrijf:
    Tsja bij gebrek aan betere informatie. Als je wat gaat googlen op de belastinginkomsten van italie en spanje en je gaat dit vergelijken met hun uitgaven…
    Soms krijg ik het idee dat dit bewust enigszins verborgen wordt gehouden.
    Wat ik nog het meest opvallend vond, was dat rtl 7 tot aan de zomer van 2007 amper aandacht besteedde aan de onderlinge ruilhandel van banken waarbij er een significante correlatie is op de weerslag hiervan op de reeele economie.
    Ik ben benieuwd of er een economie-student is die hier een afstudeerscriptie over heeft geschreven.

    Want dat is inmiddels wat elke politicus en belegger en belastingbetaler wil weten.
    ‘Hoe groot is het risico van de onderlinge ruilhandel (van systeembanken) op de reeele economie’?
    Helaas studeren er geen common sense studenten meer af op de universiteiten maar in plaats daarvan ambtenaren die geheel ontkoppelt hun baan vinden ergens in een bedrijfskolom van vaak grote multinationale bedrijven. Waar de korte termijn bonusprikkel zorgt voor kwantiteit en degeneratieve producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: