René Tissen: Wereldeconomie is in gevaar

5

Iedereen schiet zich momenteel zelf in de voeten en doet dat individueel om de juiste redenen, maar collectief om de verkeerde. Al enkele maanden is het goed zichtbaar (zelfs aan de cijfers) dat de wereldeconomie aan het afkoelen is en binnenkort waarschijnlijk zal vastlopen. Voor velen is het zelfs niet langer de vraag óf de wereldeconomie vastloopt, maar wanneer dat ingezien wordt en –afhankelijk daarvan- hoe zwaar het vastlopen zal blijken te zijn. Het gevaar bestaat dat als de wereldeconomie langdurig te weinig inkomsten voor landen genereert, het moeilijk tot onmogelijk wordt om aan de schuldenkant uit het moeras te komen.

De wereldeconomie is in gevaar

De economie van Europa bevindt zich overduidelijk in recessie op weg naar depressie, die van Amerika beweegt zich in de ‘twilight zone’ van kunstmatig gestimuleerde groei en grootschalig gebrek aan werk en inkomen voor burgers, terwijl Japan momenteel rechtstreeks in de economische afgrond blikt zonder dat het land zich nog kan beroepen op de schadelijke gevolgen van de afschuwelijke tsunami en de radioactieve ramp. Nu schaart China zich in het rijtje van wereldeconomieën die een harde landing meemaken, ondanks het voortdurende gemanipuleer met cijfers en beleid.

Verkeerd beleid

Officieel wordt uiteraard ontkend dat de wereldeconomie structureel in de problemen is vanwege onhoudbaar hoge schuldenlasten. Alle belangrijke economieën gaan daaronder gebukt, maar in plaats van behulpzaam te zijn bij het afbouwen van schulden, gaan centrale banken en politici steeds meer schulden aan. Bizar is dat alhoewel aan de ‘onderkant’ van de economie (gewone banken, bedrijven en burgers) wanhopig wordt geprobeerd om van schulden af te komen, er aan de ‘bovenkant’ van de economie (centrale banken en politici) steeds weer schuld bijkomt, waardoor het allemaal water naar de zee dragen is. Lees de hele column van René Tissen op RTLZ.

5 REACTIES

 1. Oh… Wat hoop ik toch van harte dat ‘ze’ pijnlijk ervaren dat koopkracht ook zo zijn waarde heeft ! Bezuinigen ? Grijp ze ! Bezuinigen zullen we ! ‘Jullie’ zullen smachten dat we weer ’s wat gaan kopen !

 2. Eigenlijk bevinden we sinds 2008 al in de Grote Depressie 2.0! Net als in de jaren ’30, o.a. in Spanje en Griekenland zit de bevolking in dezelfde ellende als bij ons in de jaren ’30. Zal het bij ons ook zo erg worden dat velen met een laag of een modaal inkomen in tenten, caravans, enz. moet overnachten? Vanaf de minima in een sociale huurwoning t/m modaal in een Vinex-wijk met een koopwoning.

 3. Sombere verhalen. Maar het is wel duidelijk wat ons te doen staat.: Wij gaan het allemaal financieel ordentelijk oplossen. Streven binnen een jaar of vier naar begrotingsevenwicht. Dat gaat alleen op een sociaal verantwoorde manier als de belastingtarieven vanaf ongeveer 80.000 langzaam omhoog gaan tot 65 procent en een extra graaitax oplopend tot 85 procent voor bonussen boven de 200.000 . Ook dienen bonussen verboden te worden indien ontsagen noodzakelijk zijn geworden. Lijkt extreem maar is het niet. Bestuurders kunnen nog steeds heel veel geld verdienen en bovendien is het te hopen dat bestuurders die dit niet zien zitten het land verlaten zodat er fatsoenlijke mensen aan het roer komen. Oh ja ik zei wij gaan het land financieel verantwoord besturen en daar gaan we van profiteren middels een extra lage rente op staatsobligaties mocht het in een moeilijke tijd noodzakelijk zijn extra te investeren. Moeten we natuurlijk niet zo onvergeeflijk stupide zijn ooit akkoord te gaan met eurobonds. Des te beter wij het doen ten opzichte van andere landen des te meer groei we genereren. We zijn immers een haven van stabiliteit en arbeidsrust ( versoepeling ontslagrecht hoort daar natuurlijk niet bij ). Leningen vanuit noodfondsen rechtstreeks aan banken moet als het nog kan direct verboden worden. Landen die het niet redden moeten helaas de eurozone verlaten. Ik snap dat die landen door een heel diep dal zullen gaan maar het is gewoon niet anders. We betalen nu reeds een hele hoge prijs maar pappen en nat houden is echt het allerslechtse wat we kunnen doen. Dat is nog minstens twintig jaar economische ellende voor dat de de hele bende in elkaar stort. Klinkt heel hard allemaal maar de politici en bestuurders hebben allemaal makkelijk praten. Die hebben met hun praktijken allang tonnen en tonnen weggesluisd. Niets kan hen deren. Maar de gewone hardwerkende niet frauderende burger ziet zijn spaargeld, pensioen en al zijn zekerheden ( inclusief sociale zekerheden ) verdampen. En ja dat heeft alles met de EU en de euro te maken. Want nu blijkt dat het alleen wat kan worden als het in alle lidstaten er fatsoenlijk aan toegaat. Welnu dat heeft het in het zuiden nog nooit gedaan. Laten we eerlijk zijn, het is een cultuur van clientelisme, vriendjespolitiek en veel corruptie. Dat is niet negatief. Dat is gewoon zo. Dat betekent dus dat hun problemen onze problemen zijn geworden. Sterker nog wij zijn de enigen die het kunnen betalen. De middelandsezeeculturen gaan in deze generatie niet veranderen, dus dat betekent dweilen met de kraan open. Wiilen we dat?

 4. Leuk en feitelijk goed geschreven stuk maar dit is al een tijdje zeer oud nieuws , 2008 toen de crisis door de banken vanuit de VS over de wereld ging uitdijen en een dreun gaf in de Europese lidstaten en op alle economieën een stempel drukte al over the World , is er nog steeds niets gedaan aan de hebzucht van dezelfde banken , zij lachen zich rot , hoe debiel onze leiders ze keer op keer in staat stelt om met ons belastinggeld overeind gehouden te worden en ons alleen krediet verstrekt met woekerrente terwijl zijzelf lenen tegen 0,75% bij de ECB .
  Zij , de banken met hun graai en bonuscultuur rustig hun hefboomconstructies van schuld met schuld creatie door kunnen bouwen en buiten schot blijven van het ESM gevaar daar de burger zich krom kan gaan betalen aan hetzelfde ESM om zwakke landen overeind te houden door inhouding van hun zuur verdiende belastinggeld.
  Dit belastinggeld word door keiharde bezuinigingen doorgevoerd door domme politici die alleen mooi weer spelen bij de EU die er geen nootje van bakken door hun leiders van Rompuy en Barroso en zichzelf vaster nestelen in het Brusselse pluche waar er geen eind in het zicht komt daar er automatisch zonder tegenspraak geld vanuit het ESM gegenereerd word .
  René Tissen is een leuke man en misschien een economisch gedreven persoon , laat hij maar eens schrijven wat er dan wel moet gebeuren om de dilemma’s op te lossen , misschien dat het dan het RTLZnieuws op de TV haalt i.p.v. het gemanipuleerde Staatsnieuws van banken en beursgoeroes welke uitgekraamd word bij RTL7 en hun Nyenrode Masterclass vrienden.

 5. Waar ik bang voor ben is dat wat iemand anders een poosje geleden hier heeft beweerd uit zal gaan komen, namelijk dat we een flinke stap terug zullen moeten gaan doen.

  Maar wat betekent dat precies? Wel…we hebben in feite geld van toekomstige generaties gebruikt. We hebben dus al die tijd dat we dit deden gedacht; kijk alles is zonneschijn, maneschijn, rozengeur. We zetten nog een paar extra kindjes op de wereld. En zo hebben we ineens in de afgelopen 20 jaar een enorme spurt qua bevolkingsgroei meegemaakt.

  ….wat als het nu de tijd is dat we niet alleen qua financiële toestand een stap van 15 jaar achteruit moeten zetten, maar ook op bevolkingsniveau…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.