Donderdag komen alle Europese ministers weer bijeen om nog maar eens te praten over die o zo vervelende eurocrisis. Het wordt het grote gevecht tussen Trichet, hoofd van de ECB en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Er werd afgelopen tijd veel gesproken over Italië en ook wederom over Griekenland. Deze twee landen zullen waarschijnlijk dan ook uitgebreid aan bod komen tijdens de EU-meeting. Één varken wordt mijns inziens echter een beetje vergeten. Het zijn de PIIGS-landen in plaats van de PIGS-landen. Die tweede I staat voor Ierland, het vergeten varkentje. Daar gaat het er alles behalve goed aan toe, maar veel hoor je daar niet over in de media.

Zo heeft Moody’s maandag ook officieel Ierland gedowngrade tot ‘junkstatus’. Moody’s vond het tijd worden om de kredietwaardigheid van de Ieren te verlagen van Ba1 naar Ba3, oftewel dikke vette rommel. Ierland en de Europese Commissie zijn het natuurlijkerwijs niet eens met de beslissing van de Amerikaanse kredietbeoordeelaar. Ook de ECB vindt dat credit rating bureaus als Moody’s (en ook Fitch en S&P) te weinig kennis van zaken hebben. Ook verergeren deze partijen de eurocrisis, aldus de Europese Centrale Bank. Maar als de kredietbeoordelaars het niet doen, wie doet het dan wel?

Enfin, even terug naar Ierland. We werpen even een blik op het staatspapier van de Ieren en dat ziet er weinig hoopvol uit. De rente op een 2-jarige Ierse staatsobligatie is in juli met maar liefst 77% gestegen! Ten opzichte van een jaar geleden (dus op jaarbasis) is de rente op de tweejarige staatsobligatie al met 1000% gestegen!!!

Dit klinkt als een een grapje, maar helaas is het ECHT waar, bekijkt u rustig de bovenstaande grafiek. 20 juli 2010 stond de rente op 2,3%. Vandaag, 19 juli 2011 moet Ierland ruim 23% betalen over het twee jarige staatspapier! Investeerders willen voor de 10-jarige staatsobligatie van Ierland momenteel zo’n 14% hebben. Het hoogste percentage na Griekenland, dat momenteel 18% moet betalen.

Aan de grondslag van de crisis in Ierland ligt de huizenmarkt. In het land dat ook aan het infuus van de ECB en het IMF ligt (Ierland kreeg een bailout van 85 miljard euro, omdat de banken eind 2010 op omvallen stonden), zijn de huizenprijzen sinds 2005 met 60% gedaald. In de NRC Next van dinsdag 19 juli staat een interessant artikel over de huidige staat van de woningmarkt in Ierland.

Veel Ieren lopen maanden achter met hun hypotheeklasten, banken lenen geen geld meer uit en een huis kopen doe je in Ierland tegenwoordig alleen contant. En bij voorkeur op een huizenveiling. Uit de NRC Next: ‘De gemiddelde huizenprijs ligt nu voor het eerste deze eeuw onder de 200.000 euro en economen verwachten dat dit bedrag nog wel eens kan gaan terugvallen tot 150.000 euro.’

Volgens Ierland (althans, volgens deputy prime minsiter Eamon Gilmore) zijn gezamenlijk Europese obligaties de uitkomst op de eurocrisis. Of daarmee ook een einde zal komen aan de dalende huizenprijzen is echter de grote vraag. Overigens is de Irish Times sceptisch over de komende euro-top bijeenkomst en kopt op de website: ‘Summit ‘will not fix’ Greek debt.

Koen Dil

 

13 reacties

  1. “GERMANY’S MERKEL SAYS EURO MEETING ON THURSDAY WILL NOT BE ONE BIG STEP OR SPECTACULAR SOLUTION THAT SOLVES ALL PROBLEMS”

    De Irish Times is dus niet de enige die sceptisch is. Je vraagt je toch af hoeveel groter de problemen moeten worden voordat men eindelijk eens regeert met vooruitziende blik. Moeten Italie en Spanje naar 7% rente gaan ? Donderdag is er weer een veiling van (ik geloof) Spaanse staatsobligaties dus wordt weer spannend. Alleen de Chinezen blijken op dit moment meer te geloven in de Euro dan de Dollar dus dit geeft ze enige lucht (vooralsnog). Spannende tijden…

  2. Nou ehhh… lekker vooruitzicht dan !
    Gelukkig heb ik geen eigen huis maar met die huizenbubbel hier in Nederland. De huizenprijzen zijn welliswaar gedaald (wat was ’t ? 7% ?) Nou, dan zie je aan Ierland dat dat nog een heel eind verder kan !

  3. Gelukkig woon ik in een luxe zeecontainer waar ik haast geen drol voor betaal. Derest van me geld pomp ik lekker in zilver. Als strax de boel op stelte staat, koop ik wel een huisje voor 1 ounce goud.

  4. Mijn vraag is dan meteen, redden ze het met het huidige noodpakket van 85 miljard, of moeten ze eind van het jaar, net als Griekenland, weer een beroep doen op Europa?

    Er lijkt me geen houden meer aan, helemaal niet als de renten van Spanje en Italie verder gaan stijgen. Ze hadden gewoon Griekenland failliet moeten gaan, een goed voorbeeld voor de rest hoe het niet moet. Nu is het allemaal pappen en nathouden. Er zijn al tientallen EU meetingen geweest en moet je kijken waar we ons nu bevinden! Donderdag worden de problemen weer zichtbaarder en komen ze erachter dat het weer vooruitschuiven wordt.

  5. Merkel tempert de hoge verwachting voor een oplossing as donderdag.
    Ik weet wel waarom. Er is gewoonweg geen oplossing. Er is ook geen toekomst meer voor de Euro. En dat mevrouw Merkel al te goed.

  6. Merkel tempert de hoge verwachting voor een oplossing as donderdag.
    Ik weet wel waarom. Er is gewoonweg geen oplossing. Er is ook geen toekomst meer voor de Euro. En dat weet mevrouw Merkel al te goed.

  7. @Max: Ze kan het niet maken, de Duitsers hebben genoeg van de Grieken en de andere landen, die hun zaakjes niet op orde hebben. Ze zullen het Merkel aanrekenen als ze wederom met miljarden gaat strooien. Alles staat op scherp.

    En ik ben met je eens, er is geen oplossing. Wordt uiteindelijk een default en liever sneller dan later, anders wordt de klap groter.

  8. Een rede van het uitstellen van een Griekse default, is men de banken en andere financiële instellingen de tijd wil geven zich beter te wapenen/voorbereiden voor als die default komt.

    Als Grieken land nu over de kop zou gaan dan vallen ook een hele rij banken e.d. om.

    Dit meent niet weg dat het hele gedoe rond Grieken bepaald geen schoonheidsprijs verdiend. (under statement)

  9. Goed dat hier over wordt gesproken. De politici leven in de waan van de dag, nu is dat Italie weer en morgen Spanje. Maar binnenkort zullen de banken in Ierland weer aankloppen bij de overheid,sorry geld is weeeeeer op, mogen we even vangen, anders gaan we failliet en met ons vele andere financiele instellingen. Zoveel macht, moet snel verandering inkomen!
    @ HAN: De banken in Ierland hebben echt niets veranderd hoor, bestaan alleen nog door het noodfonds en dat zal niet genoeg zijn. Als het fout gaat in griekenland of ierland, is de rest ook aan de beurt.

  10. Merkel is de enige met nog een beetje verstand. Het is te hopen dat ze donderdag de Euro opblaast. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De hele politieke elite naar huis sturen en de banksters achter de tralies is de beste oplossing

  11. Dit gaat van kwaad naar erger. De bevolkingenen raken alles kwijt en hebben niets meer te zeggen over hun eigen land…en dat heet democratie.
    Er is dan ook zeer weinig tot geen draagvlak onder de bevolkingen in Europa. Wij ” het volk ” snappen het allemaal niet! Nou neem van mij aan dat de bevolkingen het heel goed snappen, alleen wat kunnen ze er tegen doen?
    Je stemt tegen de Europesegrondwet en dan heb je een bedrieger van een Balkenende die dan zonder referendum zijn handtekening zet onder Het Europeesverdrag wat hetzelfde is als de grondwet… geloven we nog steeds in een democratie als 62% tegen heeft gestemd?
    Het hele monetairestelsel is omzeep geholpen door de banken met medeweten en goedkeuring van onze regeringen. Wellink die sinds 2000 in het geheim lid blijkt te zijn van de machtigste Amerikaanse lobbygroep de Trilateral Commission. Bizar voor iemand die zegt altijd onafhankelijk te moeten zijn. Nout Wellink was tussen 2000 en 2006 president van de Bis in Basel en onder zijn leiding heeft het Bis ingestemd om de derivaten ongecontroleerd te laten. De totale hoeveelheid derivaten wordt geschat tussen de 500.000 en de 1.000.000 miljard dollar. Die voor het grootste deel buiten de boeken van banken, pensioenfondsen en verzekeringen worden gehouden. Onder Wellinks bewind steeg de totale Nederlandse hypotheelschuld met 400 miljard tot boven de 500 miljard en werd het banken toegestaan om tientallen miljarden aan bezittingen en schulden buiten de balans te plaatsen…. is dat niet meewerken aan oplichting?
    Ik denk dat het gross van de mensen geen flauw benul heeft wat er zich allemaal precies achter de schermen afspeelt. Het zou mooi zijn als hier eens een goede waarheidgetrouwe documentaire of film van zou worden gemaakt. Maar laat daarin dan wel heel duidelijk naar voren komen hoe de regeringen aan het handje lopen van al die lobbyisten.
    Nog even iets over de derivaten, China liet in 2009 weten dat staatsbedrijven uitstaande derivatencontracten niet meer hoeven te respecteren. Onder het motto ” oog om oog, tand om tand ” stak China een middelvinger op richting Wall Street.
    Om terug te komen op Europa, we worden belazerd door onze leiders en de banken.
    De schulden nemen explosief toe en daar mogen de rijke europese landen die zich altijd netjes aan de regels hebben gehouden nu voor op gaan draaien. De invoer van de Euro heeft de bevolking al heel duur moeten betalen…of zijn we dat met zijn allen al vergeten? Hoe hebben we met zijn allen niet geklaagd dat alles zo duur is geworden.
    Wacht maar tot we alle zeggenschap weggegeven hebben aan Brussel en aan de ECB. Dan pas zullen we voelen hoeveel dit ons allemaal gaat kosten. Weg pensioenen, zorg is alleen beschikbaar voor rijken. De middenklasse en de onderklasse worden niet meer dan een instrument van de regeringen en banken. Langzaam aan begint het steeds meer trekjes te krijgen van een fascistische staat. Overdrijf ik nu ?
    Wordt het onderhand niet eens tijd om Amerika los te laten? Denken we nu werkelijk dat alle camera`s die overal hangen, het afgeven van je vingerafdrukken en in de toekomst je DNA etc etc iets met terrorisme te maken hebben?
    Wanneer gaan we met zijn allen eens wakker worden en ons verzetten tegen wat ons allemaal opgelegd gaat worden!

  12. @1..
    tja merkel ziet ook wel in dat het export feest van duitsland ten einde loopt.. euro betekende geen devaluatie voor de knoflook landen, dus voor hetzelfde geld als een fiat in een BMW rijden!!

    De gebruikelijke lage productiviteit is er niet beter op geworden in die landen na de euro, integendeel er konden nog goedkoper producten worden ingevoerd als voorheen, dus de siesta kon makkelijk een uurtje langer… met de gebruikelijke fatale gevolgen voor de staatsschuld, die is nu niet meer te financieren (zelfs niet met “hulp” de deutsche bank).

    Het wordt dus tijd voor duitsland om auf wiedersehen te zeggen, de knoflooketers krijgen dit nu door vandaar dat sarkozy de duitsers ookal criminelen heeft genoemd gisteren…

    Voor NL wordt het er ook niet leuker op, hopen dat de duitsers er in slagen een sterke euro2 of dmark te introduceren en dat de indias, chinas en brazilies van deze wereld nog geinteresseerd zijn in een merc of beamer… het tempo waarmee hun economien oververhitten geeft echter ook niet veel hoop…

    Misschien dat we voordat zij in recessie komen de tijd nog even kunnen overbruggen, voordat de grieken weer wat te besteden hebben!

  13. @1 Ruben
    De Europese Unie kent een zorgelijk vacuüm omdat de voortrekkersrol van Duitsland voorlopig ten einde is. De discussie rond het noodfonds voor de euro heeft dat nog eens bevestigd, zegt Ton Nijhuis, hoogleraar Duitslandkunde en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam.
    De Duitse bevolking is getergd over de steun aan het noodfonds voor de euro omdat zij altijd zuinig is geweest en nu de rekening moet betalen voor het gat in de hand van anderen. Inderdaad, de kosten van de Duitse eenwording waren onvoorstelbaar hoog en de lonen namen maar weinig toe. Daarom ontstaat nu onbegrip onder burgers omdat Duitsland een groot deel van het noodfonds voor de euro draagt. De positie van premier Angela Merkel komt steeds verder onder druk, zo toonde ook het verlies onlangs van haar partij CDU bij de deelstaatverkiezingen. Maar het blokkeren van het Europact zou neerkomen op ‘zelfmoord’, zegt de hoogleraar.

    ‘Landen met een zwakkere munt, en dus met een hogere rente op leningen, konden door de invoering van een gezamenlijke munt opeens goedkoop geld lenen. De markten droegen hun vertrouwen in de D-Mark over op de euro, waardoor rente laag werd. De Grieken kwamen goedkoop aan euro’s en importeerden veel producten uit Duitsland met zijn grote exporteconomie. Door een overschot op de handelsbalans gingen Duitse banken geld naar het buitenland exporteren, onder meer door het kopen van Griekse staatsobligaties. Laat Merkel de Grieken vallen dan komen de Duitse banken in problemen omdat die dan hun leningen aan de Grieken moeten afschrijven. Door het noodfonds voor de euro helpen ze dus eigenlijk de Duitse banken en niet de Griekse bevolking. Veel banken in Duitsland hebben bovendien veel verborgen schulden. Eigenlijk is een grootscheepse bankensanering nodig maar het idee is: we zitten het wel uit’.

    ‘Duitse regering speelt paniekvoetbal’
    In Duitse media wordt soms gespeculeerd over de terugkeer naar de D-Mark. Volgens Nijhuis werken veel banken al met twee portefeuilles, ‘één voor Noord- en één voor Zuid-Europa’. ‘Maar het is niet waarschijnlijk dat Duitsland uit de euro stapt. De onrust zorg er wel voor dat Merkel snoeiharde eisen stelt aan de Duitse steun aan het noodfonds. Zo kan ze aan de kiezer verkopen dat het noodfonds wordt ingericht op Duitse voorwaarden’. Naast de bekoelde liefde van de Duitse bevolking voor de Europese integratie kampt de coalitie van Merkel ook met de beperkingen van een minderheid in de Bundesrat, de Duitse senaat, waardoor er de facto sprake is van een informele grote coalitie. En dat is te merken, zegt Nijhuis. ‘De regering richt zich alleen op de wensen van het electoraat. Het is paniekvoetbal’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: