Rente 2-jarige Ierse staatsobligatie stijgt 1000%

13

Donderdag komen alle Europese ministers weer bijeen om nog maar eens te praten over die o zo vervelende eurocrisis. Het wordt het grote gevecht tussen Trichet, hoofd van de ECB en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Er werd afgelopen tijd veel gesproken over Italië en ook wederom over Griekenland. Deze twee landen zullen waarschijnlijk dan ook uitgebreid aan bod komen tijdens de EU-meeting. Één varken wordt mijns inziens echter een beetje vergeten. Het zijn de PIIGS-landen in plaats van de PIGS-landen. Die tweede I staat voor Ierland, het vergeten varkentje. Daar gaat het er alles behalve goed aan toe, maar veel hoor je daar niet over in de media.

Zo heeft Moody’s maandag ook officieel Ierland gedowngrade tot ‘junkstatus’. Moody’s vond het tijd worden om de kredietwaardigheid van de Ieren te verlagen van Ba1 naar Ba3, oftewel dikke vette rommel. Ierland en de Europese Commissie zijn het natuurlijkerwijs niet eens met de beslissing van de Amerikaanse kredietbeoordeelaar. Ook de ECB vindt dat credit rating bureaus als Moody’s (en ook Fitch en S&P) te weinig kennis van zaken hebben. Ook verergeren deze partijen de eurocrisis, aldus de Europese Centrale Bank. Maar als de kredietbeoordelaars het niet doen, wie doet het dan wel?

Enfin, even terug naar Ierland. We werpen even een blik op het staatspapier van de Ieren en dat ziet er weinig hoopvol uit. De rente op een 2-jarige Ierse staatsobligatie is in juli met maar liefst 77% gestegen! Ten opzichte van een jaar geleden (dus op jaarbasis) is de rente op de tweejarige staatsobligatie al met 1000% gestegen!!!

Dit klinkt als een een grapje, maar helaas is het ECHT waar, bekijkt u rustig de bovenstaande grafiek. 20 juli 2010 stond de rente op 2,3%. Vandaag, 19 juli 2011 moet Ierland ruim 23% betalen over het twee jarige staatspapier! Investeerders willen voor de 10-jarige staatsobligatie van Ierland momenteel zo’n 14% hebben. Het hoogste percentage na Griekenland, dat momenteel 18% moet betalen.

Aan de grondslag van de crisis in Ierland ligt de huizenmarkt. In het land dat ook aan het infuus van de ECB en het IMF ligt (Ierland kreeg een bailout van 85 miljard euro, omdat de banken eind 2010 op omvallen stonden), zijn de huizenprijzen sinds 2005 met 60% gedaald. In de NRC Next van dinsdag 19 juli staat een interessant artikel over de huidige staat van de woningmarkt in Ierland.

Veel Ieren lopen maanden achter met hun hypotheeklasten, banken lenen geen geld meer uit en een huis kopen doe je in Ierland tegenwoordig alleen contant. En bij voorkeur op een huizenveiling. Uit de NRC Next: ‘De gemiddelde huizenprijs ligt nu voor het eerste deze eeuw onder de 200.000 euro en economen verwachten dat dit bedrag nog wel eens kan gaan terugvallen tot 150.000 euro.’

Volgens Ierland (althans, volgens deputy prime minsiter Eamon Gilmore) zijn gezamenlijk Europese obligaties de uitkomst op de eurocrisis. Of daarmee ook een einde zal komen aan de dalende huizenprijzen is echter de grote vraag. Overigens is de Irish Times sceptisch over de komende euro-top bijeenkomst en kopt op de website: ‘Summit ‘will not fix’ Greek debt.

Koen Dil