De renteverlaging, waar financiële markten op hoopten, bleef woensdag uit. De Europese Centrale Bank hield zijn poot stijf. De rente in de eurozone blijft gehandhaafd op 1% en zal niet verlaagd worden. Daarnaast bleven additionele maatregelen uit, dus er komt ook geen nieuwe LTRO ronde bijvoorbeeld. Ondanks dat er steeds meer tegenvallende Europese cijfers verschijnen deed Draghi alsof er weinig aan de hand was.

Nu ook de enige nog overgebleven groeimotor in Europa, Duitsland, stil lijkt te vallen, is het nog maar de vraag waar de economische groei vandaan moet komen. Opvallend is het feit dat de ECB de inflatie niet per definitie ziet teruglopen. De bandbreedte van de inflatie in 2012, die eerst tussen 2,1% en 2,7% stond, werd verkleind naar 2,3% tot 2,5%. De verwachting was dat bij een teruglopende inflatie de ECB eerder geneigd zou zijn de rente te verlagen.

Bankensector wordt hervormd via bankenunie

De situatie waarin burgers moeten opdraaien via belastinggeld voor het redden van nationale banken moet afgelopen zijn, aldus eurocommissaris Barnier. Zo wordt er in het voorstel gewerkt aan een vaste beloningsstructuur voor de directie van banken. Daarnaast dienen banken van tevoren al een herstelplan klaar te hebben, waardoor er al een draaiboek klaar ligt, mocht een bank onverhoopt in de problemen geraken. In het geval dat er sprake is van een dochtermaatschappij die in handen is van een groter bankconcern, zou de moeder in staat moeten zijn om de bank te hulp te schieten. Mocht dit niet lukken, dan moet het mogelijk zijn voor overheden om de bank in kwestie te onteigenen van de moedermaatschappij.

Obligatiehouders gaan betalen

Ook obligatiehouders moeten gaan meebetalen bij de redding van een bank. Dit voorstel is een controversiële maatregel die al langere tijd op de plank ligt, maar zelden wordt gerealiseerd uit angst voor hogere kosten. Zo is er eveneens al vaker gewezen op de kwestie Griekenland waar bij de PSI (Private Sector Involvement) banken voor het eerst flink moesten afschrijven op hun obligaties wat tot veel spanning leidde op de financiele markten.

Dexia is probleemgeval

Een voorbeeld van hoe het niet moet is Dexia. Het concern dat opereerde in zowel België, Frankrijk als Luxemburg, komt steeds dieper in de problemen. Het aanvankelijke plan om de financiering van de bank te helpen met 90 miljard euro werd vanwege onenigheid destijds teruggebracht tot 45 miljard euro. Al enige tijd is er vanuit verschillende hoeken gezegd dat dit onmogelijk afdoende kon zijn. Het was dan ook geen verrassing dat woensdag bekend is gemaakt dat de waarborg voor de bank omhoog is gebracht van 45 naar 55 miljard euro.

Voornamelijk Belgie, dat garant staat voor 60,5% van de waarborgen, lag enige tijd dwars. Het land dat al genoeg problemen kent met de staatsfinanciën kan extra waarborgen eigenlijk niet verkopen aan het publiek. Ook voorzitter van de ECB, Mario Draghi, gaf in een recent interview de binnenlandse toezichthouders een veeg uit de pan. Volgens Draghi zijn toezichthouders te laks en is sprake van misplaatst chauvinisme. De omvang van de problemen wordt, al dan niet bewust, onderschat waarmee de kosten oplopen en het vertrouwen en de transparantie ondermijnd worden. “Wat zowel Dexia als Bankia aantonen, is dat wanneer we geconfronteerd worden met een dramatische nood om te herkapitaliseren, de nationale financiele waakhonden het probleem onderschatten. Ze komen met een eerste beoordeling op de proppen, en dan een tweede, derde en vierde”, aldus Draghi.

Ruben van der Gun

14 reacties

 1. Maar, maar

  Europa zou toch een Unie worden voor de burger?

  Een bankenunie? Niets meer en niets minder dan een rookgordijn om de argeloze burger de rotzooi in de schoenen te schuiven.

  Boe boe tegen de banken, ondertussen belastinggeld gebruiken om een fascistoïde financieel systeem overeind te houden. Want zeg nou zelf, de politiek KAN toch niet beter?

  Een ordinair rookgordijn, de zoveelste.

  Ze moeten roken verbieden in Brussel.

 2. Er staat iets groots te gebeuren. Het financieel systeem vertoont meer en meer tekenen van verval. Het Europese eindspel is in volle gang, maar ook andere werelddelen ontsnappen er niet aan. De enige oplossing lijkt een gigantische liquiditeitsinjectie over heel de wereld.
  De FED speelt een grote rol in alles. Sinds dit jaar speelt ze echter een gevaarlijk, experimenteel spel. Ze doet alsof ze gestopt is met geld te printen om de grondstofprijzen (waaronder vooral goud en zilver) te laten zakken. Maar achter de schermen blijft de FED via via de nodige liquiditeiten in het globale geldsysteem pompen.

  http://www.fininfo-be.com/2012/06/06/het-is-tijd-voor-the-big-qe/

 3. @2/houtskool
  Inderdaad, net wat je zegt.
  De EU, maar ook zo’n beetje alle landen die er deel vanuit maken, zijn eigenlijk te groot. Ze zullen dan ook nooit de mens prioriteit nummer 1 geven, de meerderheid van de mensen blijven hun praatjes maar geloven en blijven maar stemmen. Die politici weten je alleen te vinden wanneer ze je stem kunnen gebruiken, daarna zijn ze je al gauw weer vergeten. Nee het grootkapitaal dat is nummer 1, daar kunnen ze terecht voor goedbetaalde baantjes.

  De banken daar zijn ze afhankelijk van omdat ze meer beloven dan dat ze kunnen betalen, daarvoor moeten ze bij de banken terecht om hiervoor te lenen, om de schijn op te kunnen blijven houden. De reden dat alles alsmaar uitgehold wordt is dat het allemaal niet meer te betalen is, en steeds minder te betalen wordt, alles gaat steeds meer op aan rentes en bullshitfondsen t.b.v. landen die nu al dreigen niet meer alles te kunnen betalen wat ze de kiezers beloven.

  Democratie en vrijheid gaan niet samen.
  Valuta als de euro en vrijheid gaan niet samen.
  En grote landen en/of overheden gaan niet samen met vrijheid.
  En dit lijstje is nog langer te maken.

  Democratie zoals wij dat hier kennen is bullshit. Ze willen het niet voor niets naar het Midden-Oosten brengen.

 4. Hoe krom kan het zijn…

  http://www.telegraaf.nl/dft/stemming/amerika/12299644/__Wall_Street_juicht_om_plan_Spaanse_banken__.html

  Ik citeer:
  Beleggers op Wall Street juichten woensdag om een reddingsplan voor Spaanse banken. Dat plan, dat door de Duitse overheid wordt opgesteld, voorziet in leningen van andere Europese landen aan de financiële instellingen

  En vervolgens verderop in de tekst:

  de loop van de Europese middag kwam naar buiten dat Duitsland en vertegenwoordigers van de Europese Unie samen zoeken naar manieren om de Spaanse bankensector overeind te houden

  Dus ehhhh….niets? Helemaal niets waarvan je als belegger zou kunnen zeggen: DAT IS DE OPLOSSING!

  Echt bizar dat op een (lam) vleugeltje van hoop de aex dik 6 punten kan stijgen. Ik denk dat er straks een klap komt die zijn weerga niet kent. Want ik vrees dat dit loze beloftes zullen blijken te zijn…

 5. Ene Errol Keyner (adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters VEB), schreef dit artikel op persoonlijke titel over ons door Brussel onderworpen kikkerlandje :

  http://boinnk.nl/blog/35660/dag-soevereiniteit-hallo-europese-superstaat/

  Errol ziet het duidelijk niet meer zitten.
  Gelijk heeft ie.

  Ik heb trouwens al veel langer het gevoel dat iets of iemand een rietje in ons kontgat heeft gestoken, en nu al geruime tijd bezig is (ons op) te blazen …

  Iets anders :

  Hé, M, (k)wajongen van me, deze wil je denk ik [u]niet[/u] missen :

  http://www.youtube.com/watch?v=7JFUU9Rhab8

  Het gaat over een ‘mogelijke’ (?) aanslag in The London Subway tijdens de komende Olympische Spelen-gn-gnn …

  Ik ga er bij nader inzien toch maar niet naar toe heh-heh …

  Maar mocht het gebeuren, dan krijgt Iran zéker de schuld ; dan dwarrelen er vast en zeker Iraanse paspoorten door The Tube enz

  Of andere MosZaad-vervalsingen 😉

 6. Genoeg unies, fiscale eenheden en EU. Laten we snel gewoon terug naar een andere valuta, jammer van het wisselen, jammer voor de export, maar het beste idee op lange termijn, toch?> Je kan wel blijven trekken aan een dood paard, maar levend wordt ie niet meer.

 7. De beurzen waren euforisch. Lang niet gezien. Het macro nieuws was eigenlijk helemaal niet zo goed. Betekent gewoon dat het allemaal mee viel. Of zou het een opleving voor de echte storm zijn?

 8. @Roger : Dead cat bounce.
  Geloof mij nou maar.
  Het wordt (binnen enkele maanden) een ongekende slachtpartij op de beurzen, wereldwijd natuurlijk …

  Dus laat ’t beessie nog maar even stuiteren-gn-gnn-gnn …

  En geniet nou maar van een (laatste ?) normale, mooie zomervakantie …

 9. @ Roger : Beurzen zeggen helemaal NIETS over de economie. Zegt alleen wat over het vertrouwen van beleggers. Maar als al laat nou al die beleggers voor de gek gehouden worden door de mainstream media…

 10. Uiteindelijk is het ENIGE doel van de (gefabriceerde) crisis, zoals we die in nu in Europa meemaken, het versneld (doen) overdragen van de soevereiniteit van de lidstaten aan een centrale “regering”, zodat sturing, beheersing en manipulatie van het Europese continent veel eenvoudiger wordt dan in het geval, dat elke lidstaat nog zeggenschap over zichzelf zou hebben.

 11. Wanneer alle soevereiniteit van- het liefst- alle lidstaten is overgedragen aan Brussel, verdwijnt de crisis als vanzelf weer naar de achtergrond, schijnbaar door genomen maatregelen zoals bankenunievorming, LTRO’s, QE’s en dergelijke, breeduit gemeten door de media.
  Maar de crisis is/ was slechts een middel om te komen tot een hoger doel.

 12. Goed gezien & gezegd, David !

  Een kunstmatige, gefabriceerde crisis die meteen na de val van De Muur (1990) begon : roof-kapitalisme in full progress, ongekende leveraging, korte termijnwinsten, mega-bonussen, dit alles gecombineerd met verraad van ‘binnen uit’, dwz massale uitvoer van de banen naar lageloonlanden en (continuering van de) massale immigratie-stromen richting de ‘rijke’ landen.

  Westerse economiën zijn stront en STRONT-ZIEK ! ! !

  En inmiddels zitten we in de pre-terminale fase.

  Geniet er dus nog even van mensen, want De K-Elite heeft al lang het draaiboek voor de volgende fase af …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: