Rente blijft laag, op weg naar QE3?

Woensdagavond liet Bernanke van de Amerikaanse ‘centrale bank’ tijdens de maandelijkse bijeenkomst weten dat de rente in Verenigde Staten tot en met 2014 op het huidige lage niveau zal worden gehandhaafd. Eerder ging de Federal Reserve er nog vanuit dat het rentepercentage tot medio 2013 laag zouden blijven. De rentestand van vrijwel 0% is dus met anderhalf jaar verlengd. Tevens hield Helicopter Ben rekening met meer kwantitatieve verruiming. Bij een afname van de economische groei in de USA, is de kans op QE3 (Quantitative Easing ronde #3) groot.

De beslissing kwam voor velen als een verrassing, omdat het niet in het huidige marktbeeld past. De afgelopen weken kwam er namelijk verschillende macro-economische data naar buiten, waaruit bleek dat het iets beter leek te gaan met Amerika, ondanks de aanhoudende schuldenproblemen in Europa. Hierdoor werden er tijdens de meeting veel vragen aan Ben Bernanke gesteld, Bernanke had moeite om het aangekondigde beleid van de FED te verdedigen en te legitimeren. Want waarom nog meer preventieve maatregelen, als het de goede kant op gaat? Of gaat het eigenlijk helemaal niet zo goed met de economie in Amerika?

Waarschijnlijk is de belangrijkste reden voor de aankondiging het feit dat de dollar de afgelopen periode sterker is geworden. Dat is ook goed te zien aan de ontwikkeling van de US Dollar Index. Of we kunnen het ook anders zeggen. Door de onzekerheden wat betreft de eurocrisis wordt er relatief veel geld naar de wereldreserve munt geschoven. Hierdoor steeg de waarde van de dollar de afgelopen tijd ten opzichte van verschillende valuta. De Amerikanen komen in de problemen indien de waarde van de dollar stijgt, want de VS heeft, ondanks dat alle aandacht de afgelopen tijd is gevestigd op Europa, een astronomisch hoog bedrag aan schulden (momenteel bijna $15,3 biljoen). Dus moest de dollar omlaag ‘gedrukt’ worden; simpelweg door de geldpers weer in stelling te brengen. De valuta-oorlog is in volle gang.

En dan de toelichting; Bernanke’s voornaamste argument voor dit huidige beleid, is om de arbeidsmarkt te stimuleren en het hoge werkloosheidspercentage tegen te gaan. Momenteel is nog zo’n 9% van de Amerikanen werkloos volgens de officiële cijfers, maar uit de Shadow Stats blijkt dat dit percentage veel hoger ligt). Ook gooide Ben het op een lager dan verwacht inflatiepercentage. Tot slot is de historie zich wederom aan het herhalen. Het ongelimiteerd bijdrukken van niet bestaand geld werkt simpelweg niet. Papieren geld zal altijd terugkeren naar de echte waarde, namelijk die van de materiële waarde van het papier en de inkt alleen, zoals Voltaire al heel snel in de gaten had. De reactie op de financiële markten op het ‘gratis geld beleid’ liet zich raden; de dollar daalde flink ten opzichte van de euro (momenteel $1,31) en de prijs van goud en zilver steeg fors (Goud: $1.700 en Zilver $33,30).

 

9 reacties

 1. *Reclame*

  QE123! Eh 4… uhm 5? Vind u dit ook zo vervelend? Let dan goed op:

  Nu nieuw in de winkel: *NEW* QE Ad Infinitum met Turbo Injectie – Al uw problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon!
  Bestel NU – Want als u binnen 2 dagen bestelt >> krijgt u er een gratis helicopter + een 3d Printer bij!

  U steunt hiermee tevens alle mensen in de 3e wereld. Zij zullen zeer blij zijn met uw aankoop, omdat ze dan verder geen moeite meer hoeven te doen om in leven te blijven!

  EN als klap op de vuurpijl steunt u ook nogeens uw eigen aandelen portefeuille en die van uw amices!

  DOEN dus, BEL NU!

  *Blip*

 2. QE3,

  een kwanititief ruilmiddel en dus een kwantitieve samenleving. Het opvallende is wederom wat er niet vermeld wordt en welke vragen er bijn zo’n bernanke bijeenkomst niet gesteld worden.
  Zoals bijvoorbeeld de vraag: Waar gaat het geld precies naar toe? En gaat dit goedkope geld ook bij de consument terechtkomen?
  Helaas, is het niet in het regeringsbelang en ook niet in het bankenbelang om de huizenprijzen te veel te laten dalen. Immers het belang van de (nederlandse) regering is WOZ-belastinggeld en het belang van de banken is dat ze WOZ-waarde moeten aanpassen in hun eigen vermogen posities.
  Dus gemiddeld zo’n 30 of 50 % zal van de huizenwaarde afgaan en vervolgens dient de hypotheekslaaf weer harder en meer te gaan werken om zijn of haar hypotheek af te lossen. Het boek inflatiespook komt eraan vergelijkt het QE1. QE2, QE3, met een stuwdam. Al het gedrukt geld door dde centrale bank hoopt zich op achter de stuwdam en straks, als er voldoende afgeschreven is door de systeembanken op hun uitgeleende geld aan landen, bedrijven en consumenten, dat ze dan al dit QE geld gaan uitlenen in de economie om weer rendement te maken.
  Vooralsnog zie ik dat het QE geld gebruikt wordt om de balans ofwel het eigen vermogen te versterken van banken met het oog op toekomstige afschrijvingen op uitgeleend gekd,
  Nou goed, de inflatie zal hierdoor iets minder hard gaan stijgen want de consument kan niet goedkoper lenen. Ofwel de consument en het bedrijfsleven profiteerd niet van het goedkope rente% dat de ecb en de fed nu hanteren.

  Kan de consument ook gaan lenen voor 0,25% rente, tsja dan is de sky de limit wat inflatie betreft, dan duurd het niet lang of we hebben een benzineprijs van minimaal 5 euro per liter en een glas bier voor 6,5 euro.
  Nou moet ik zeggen voor een biertje betalen we inmiddels al f 4,84 en voor een liter benzine f 3,85. In 1996 was dit nog f 1,65 dat is al minimaal 100 % inflatie… in een paar jaar tijd…

  Ik geloof dat ik eerst maar eens naar de universiteit ga om daar een studie te doen aangaande het leren lezen, interpreteren en begrijpen van de financiele jaarverslagen van banken.
  Wellicht moet ik eerst de taal leren van deze jaarverslagen. Wellicht kan ik hier een hbo-studie voor doen…

 3. @ Willem, maar die inflatie gaat er natuurlijk wel komen. Dat is onvermijdelijk. Je kan geen geld printen, zonder dat daar lange termijn effecten zichtbaar worden. Vergeet niet, wat er nu gedaan wordt is één grote gok, want nooit eerder hebben de centrale bankiers voor zo’n probleem gestaan. Er wordt dus gespeculeerd door een groepje bankiers van een niet federale bank, dat dit plan werkt. Ik denk eerder dat het averechts werkt. Markten, banken, burgers en ppolitici raken gewend aan de massa’s geldstromen die iedereen ujit de problemen helpen/. Hierdoor gaan we naar een systeem toe die niet meer zonder kan. Dus zal de kraan open blijven en dan krijg je hoe dan ook, hoe lang het ook duurt inflatie, dat zien we nu al. Benzine op een recordprijs, terwijl de olie nog ruim onder het record staat. Grondstofinflatie is onvermijdelijk, want met alle gedrukte dollars zal het meest nodige worden aangekocht uiteindelijk.

 4. @dre

  De stelling in het nieuwsbericht was:

  ‘Papieren geld zal altijd terugkeren naar de echte waarde, namelijk die van de materiële waarde van het papier en de inkt ‘

  Ik denk dat deze stelling beangstigend juist is. En ben het helemaal met je eens dre.

  2 fundamentele factoren zijn weggevallen ten aanzien van de bestaande ruilmiddelen (ofwel valuta)
  – de inflatieberekening en de rente die hierop aangepast wordt, zorgde er altijd voor dat geld duurder werd hierdoor werd consumptiegedrag aangepast.
  – Het ruilmiddel enigszins schaars houden. Men drukt euroos en dollars alsof WO I net is afgelopen…
  Het derde fundament
  – het ruilmiddel heeft nog het vertrouwen van consumenten en bedrijfsleven
  Dit vertrouwen is aan het wegsijpelen. Maar hier gaat enige jaren overeen. Ik weet van een groot multinationaal bedrijf (siemens) dat ze in augustus de euroos gingen wisselen voor dat ruilmiddel uit china.
  Wil het vertrouwen van de grote massa verdwijnen ten aanzien van het ruilmiddel dan is stap 1 nog altijd een niet meer te dragen staatsschuld van een land.
  Ofwel ik ben benieuwd wanneer de dolar gaat verdwijnen.

 5. Er zijn ook redenen waarom QE 3 kan uitblijven:
  1. De gezondheidsindex in Amerika, inflatie zonder voedsel- en energieprijzen, staat al op 3 %. Deze indicator wordt door de FED van dichtbij gevolgd.
  2. De bezettingsgraad groeit, hetzij gestaag, sinds 2009.
  3. De rente daalt. Misschien dat “operatie twist” toch werkt ofwel komt het door de vlucht in Amerikaanse Treasuries.
  4. QE 3 zou wel eens het laatste lapmiddel kunnen zijn van de FED

  http://www.beurs.com/2012/01/26/4-reden-waarom-er-geen-qe-3-komt/8478

 6. Het Westerse geldsysteem is sinds de afschaffing van de goudstandaard in een draaikolk terecht gekomen. In eerste instantie draaide de schuldfinanciering langzaam rond. Maar naarmate men afdaalt in de afgrond, draaien de schuldfinancieringen sneller en sneller rond… tot je in het oneindige valt.
  QE 3 (als die er al komt), QE 4, Europa, Japan, China,… allemaal aan het laatste rekkerke. De wereld zal er totaal anders uitzien over 5 jaar.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/01/26/het-huidige-geldsysteem-staat-op-vallen/

 7. @ Fininfo-be,dat schrijven nu al 2 a 3jaar andere mensen ook. 5 jaar blijft 5 jaar, net als morgen, morgen blijft. Zolang de massa net doet , bewust of niet, of er niks aan de hand is, kan dit systeem misschien nog wel 10 tot 15 jaar mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.