Rente op leningen: hoe leen je het goedkoopst

Geld lenen wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk doen en dat is ook goed mogelijk nu de rente zeer laag staat. Er zijn verschillende manieren om jouw aankoop, verbouwing of extra financiële ruimte te bekostigen. De rentepercentages kunnen bij de verschillende leningverstrekkers flink verschillen, waardoor het altijd verstandig is om de voorwaarden te vergelijken. Lees snel verder om erachter te komen wat jouw mogelijkheden zijn.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet: wat is voordeliger?

Bij een persoonlijke lening leen je doorgaans precies het bedrag dat je nodig hebt. Dit is een vast bedrag en ook de rente staat vast, waardoor je precies weet hoeveel je iedere periode terugbetaalt. Je kunt zelf kiezen om het bedrag snel af te lossen, in bijvoorbeeld 12 maanden, of dat je langer de tijd neemt. Het prettige van deze vorm van krediet is dat je precies weet waar je aan toe bent, hoeveel je iedere maand af gaat lossen en dus hoe deze lening in jouw financiële plaatje past. Als je tijdelijk extra geld nodig hebt, maar nog niet precies weet hoeveel je nodig hebt, is het handig om voor een doorlopend krediet te kiezen. Dit is een flexibele lening met een variabele looptijd en rentepercentage. Je kunt het afgeloste bedrag gewoon opnieuw lenen, wanneer je dit nodig hebt. Tot het afgesproken kredietlimiet. Vaak ligt het rentepercentage wat hoger dan bij een persoonlijk krediet en is dit variabel. Dit betekent dat het kan dalen, maar ook stijgen. Hierdoor is het lastiger om inzicht te krijgen in de precieze kosten van deze lening.

Rente fiscaal aftrekbaar

In sommige gevallen kun je de rente over een lening aftrekken bij de belasting waardoor een lening fiscaal voordeel oplevert. Het enige dat hierbij van belang is, is het bestedingsdoel van de lening. Het maakt dus niet uit welke leenvorm je gebruikt. De rente op leningen is per 1 januari 2001 alleen nog fiscaal aftrekbaar als je een lening afsluit voor de eigen woning, ook voor onderhoud of verbetering van je woning. Een voorwaarde is dat de woning als hoofdverblijf gebruikt wordt. Deze maatregel kan een stimulans zijn om een lening te gebruiken ter financiering van verbouwing. Je nettolasten worden hierdoor immers verlaagd. De lening zal in dit geval tot fiscale aftrek in box 1 leiden.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de lening af te trekken in box 3. Door een lening neemt je eigen vermogen namelijk af, omdat het een schuld is. Het kan zijn dat je hierdoor minder belasting betaalt over het eigen vermogen, waaronder ook cryptocurrency valt. Aan de aftrek van een lening in box 3 zijn diverse voorwaarden verbonden. Schulden die je mag verrekenen moeten hoger zijn dan €3.000 in totaal en het moet gaan om openstaande consumptieve schulden, zoals persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Ook creditcardschulden vallen hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: