De hypotheekrente staat historisch laag. Honderdduizenden huiseigenaren kunnen hun hypotheekrente verlagen door rentemiddeling of omsluiten. Dat levert al snel enkele honderden euro’s lagere woonlasten per maand op. Als er zo’n grote markt open ligt, dringt zich al snel de vraag op wie hier eigenlijk allemaal beter van wordt?

Wat is rentemiddeling?

Wie nu een hypotheekrente van 5% betaalt en daar nog enkele jaren aan vast zit, kijkt verlekkerd naar de huidige extreem lage rentes (10 jaar vast, laagste rente 2,25%). Het openbreken van het huidige rentecontract levert echter een flinke boeterente op. De bank eist namelijk het verschil op tussen de hoge en lage rente over de resterende looptijd. Omdat dit om bedragen gaat van vele duizenden euro’s laten veel huiseigenaren het afweten. De spaarrekening laat het simpelweg niet toe. Bij rentemiddeling wordt de boeterente niet in één keer opgeëist, maar uitgesmeerd over de nieuwe rentetermijn via een opslag op de marktrente.

De vos verliest wel zijn haren……

5 reacties

  1. Het woekeren door misleiding zullen de banksters als “dienstverlening “nooit afzweren, dat is hetzelfde te hopen dat de zon eens in het westen opkomt. Erger is dat dezelfde gangsters bij de overheid breed rutte -en zalm- lachend ,de afhankelijke en reeds volledig uitgeklede huiseigenaar in de catacomben van de banken lokken.

  2. Goed openbarend artikel,daar kan de burger wat mee,bravo.
    Voor de nieuwe kopers lijkt het voordeel wel gunstig uit te pakken op termijn.
    Inderdaad, de politiek doet er ook alles aan om de HRA zo veel mogelijk terug te dringen en door middel van de belastingvrije gift van ouders en verlaging van de overdrachtsbelasting.
    Het is een nobel streven geweest van dit kabinet om de huizenmarkt niet groots in elkaar te laten storten.
    Het kabinet probeert de schade voor het land en de schatkist zo beperkt mogelijk te houden, maar de consument moet ook zijn voordeel kunnen doen, waar
    Jeffrey Leichel dan ook weer zijn bijdrage aan heeft geleverd via Biflatie.
    Als Jeffrey zijn huiswerk goed heeft gedaan, dan hebben we er een goede ondersteuning bij.
    We gaan met elkaar steeds meer resultaten en winst boeken als we bewust/eerlijk gemeenschappelijk denken.

  3. “De adder onder het gras is in dit geval meerkoppig. Als de
    rente stijgt, dan trekken de bank en de politiek aan het kortste eind.”

    Ik zou hier ook bij willen vermelden de huiseigenaar of beter gezegd de hypotheekgever. Als rentevaste periodes aflopen en inmiddels hogere rentes worden aangeboden dan betekent dat hogere woonlasten. Weliswaar betekent een hogere rente ook een hogere fiscale aftrek, maar per saldo is de netto maandlast ook gewoon hoger. Het grootste gevaar in deze tijd van
    historisch laagste rentevoeten is dat de rente eens weer gaat stijgen. Daar kunnen we op wachten. Renteschommelingen zijn er altijd geweest, maar de laagste rente zoals deze ons door de centrale banken nu is gepresenteerd is ongekend en daarom levensgevaarlijk.

    Waarom juist nu anno 2015 levensgevaarlijk? Wel, heel simpel. De (markt)rentes worden bepaald op de financiële markten, zie daarvoor de euribor- kapitaalmarktrentetarieven, http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp. Deze bewegen van dag tot dag en volgen in de tijd vaak een bepaalde lijn. Of omlaag, of omhoog. De grote vraag is nu, hoeveel lager kunnen we nog. De huidige laagste rentestand leidt tot grote economische schade bij ons burgers doordat in feite deflatie is opgetreden. Onze pensioenfondsen worden verder gedrukt in hun dekkingsgraad en zakken verder weg en onze spaartegoeden leveren nauwelijks nog iets op. Heel gevaarlijk, want mensen gaan shoppen met hun centen en
    beleggen in een volatiele aandelenmarkt. Kortom, wij burgers zijn de pineut. De pineut van het huidige beleid van onze beleidsmakers, de overheid en centrale banken. Een nog latere rente betekent nog meer deflatie, dus verder gaande kapitaalvernietiging. De centrale banken wensen een inflatie van ongeveer 2 procent en die is juist in de laatste jaren door hun geldverruimingspolitiek niet gehaald. Integendeel zelfs. Het lijkt er naar mijn gevoel sterk op dat het beleid van de centrale banken is uitgewerkt. Dit zou best kunnen betekenen dat onze
    samenleving dat langzaam in de gaten krijgt en daarmee het vertrouwen in de centrale banken volledig naar de knoppen gaat met alle gevolgen van dien.

    Een vertrouwenscrisis geeft vaak chaos op de financiële markten en dat zal ineens de rente flink in de lift zetten. Een inflatiespiraal van jewelste zal het gevolg zijn. In een tijdperk van snel oplopende inflatie met gekoppelde rentestijgingen zal de loonstijging altijd achter blijven, vooral nu de macht van de vakbonden sterk is afgenomen. Wat dit voor gevolgen heeft voor onze woningmarkt laat zich raden. Dalende huizenprijzen, record aantal hypotheken onder water, nerveuze banken en ga zo maar door. Waar is dan de winnaar?

    1. Winnaars zijn altijd de banksters geweest,piet.Ik heb niets tegen een lage rente,ik betaal nu euribor plus voor mijn hypotheek,dat dat nog lang moge blijven . Lage prijzen (deflatie) zijn voor mij als consument ook fantastisch,vooral bij een stijgend loon.Ik denk eerder dat de economische teruggang blijft door een volslagen gebrek aan vertrouwen bij de consument, vooral veroorzaakt door de Eussr opgelegde cultuur, wetten en normen afbraak, en de bijkomende slavernij,hetgeen een dodelijke mix is voor ondergang.En de huidige politieke machtswellustigen werken daar heel hard aan mee,pour besoin de leur cause.

    2. Precies Piet,
      De hypotheekgevers hoeven niet dom te zijn.
      Als zij zich goed informeren,inlezen en op dit moment een hypotheek aangaan/oversluiten voor 20/30 jaar afsluiten, dan zouden ze zich veel problemen kunnen uitsluiten.
      Op de de bodem handelen/afsluiten is voor weinigen weggelegd.
      Volg je intuïtie en het moet goed komen.
      Het kost vaak ook een paar uurtjes rekenwerk om de voordelen op lange termijn [ook zelf] te berekenen.
      Kan je het zelf berekenen,laat je niet bang maken door die bank lui.
      Neem anders een betrouwbare persoon in de hand.
      Meestal, als banken je bang willen maken en ontmoedigen is het tijd om actie te ondernemen.
      Wat ik om me heen zie en voor mijn gevoel, zitten we niet ver van een omslag af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: