Richten we onze blik even op de beurzen. Dinsdag, na aankondiging tussentijdse renteverlaging (0,5%) van de FED, sloten de indexen op Wallstreet 3% in de min. Op woensdag in Europa weer wat plussen op de borden. Behalve bij banken in Italië. Het zijn overduidelijk de nerveuze bewegingen waarbij beleggers niet weten waar ze aan toe zijn. Ze balanceren tussen hoop en vrees. Hopen dat de renteverlaging effect sorteert maar de vrees dat het virus de boel iets te lang uit balans houdt.

Enkel korte termijn effect

Ik vrees dat de renteverlaging alleen effect sorteert voor de korte termijn en dat op langere termijn andere factoren een rol spelen die de beurzen weer diep doen dalen. Wat te denken van de onvermijdelijke recessie in Italië en ook Duitsland. Wat te denken van de ECB die zijn kruit heeft verschoten en de rente in feite niet meer kan verlagen. Doen ze dat wel dan betekent dat een kapitaalvernietiging van de pensioenreserves en spaardeposito’s op de banken die daarvoor nu al negatieve tarieven hanteren.

Wachten op nog meer QE?

Beleggers verwachten eerder een QE (kwantitatieve geldverruiming) van de ECB. Gewoon de verslechterende bankbalansen verlichten door opkoop slechte leningen etc. Geeft voor korte termijn wat lucht maar niet op langere termijn als zou blijken dat de economie in de EU-lidstaten verder achteruit holt. Het is niet meer alleen het virus maar ook de andere negatieve factoren, zoals de recordhoge kredietberg, onzekerheid afloop Brexit-onderhandelingen, de ingezette daling van dekkingsgraad pensioenfondsen die nopen tot stevige kortingen, en de aanhoudende kapitaalvernietiging op de beurzen. Tenzij een wonder de beurzen door het plafond duwt.

Trucje werkt niet meer

Echter raken de stimulerende middelen van centrale banken een keer uitgewerkt. Als dat bij beleggers begint door te dringen dan is de beer los en schakelen we over naar een vertrouwenscrisis. Dalen de beurzen, dalen bankaandelen, daalt vertrouwen van bankrekeninghouders, daalt vertrouwen in centrale bankiers en uiteindelijk in overheden die hun controle verliezen. Mogelijk zelfs de controle verliezen op de indamming van het virus. Zojuist een recordaantal nieuwe besmettingen in NL van 15 op één dag. Inmiddels meer dan 30 mensen in NL met het coronavirus.

Neergaande spiraal op de beurs?

Als China het lukt het virus te controleren maar in Europa en de VS alleen nog maar het aantal besmettingen volop uitbreidt, dan zijn de directe economische gevolgen ook voor de langere termijn een breekpunt. Een opeenstapeling van negatieve factoren betekent een aanhoudende neergaande spiraal op de beurzen en al snel op de onderliggende economie. Is dit het eindspel voor de beurzen? Spannende tijden.

8 reacties

  1. Beurzen openen ook in de VS met een dikke plus. Blijkbaar wordt er toch voorzichtig op een goede afloop van de coronacrisis gerekend of het zijn ordinaire koopjesjagers. Als belegger moet je al je verstand van economie uit je hoofd zetten lijkt wel en zuiver voor de Eer korte termijn gaan. Met de besmettingen die er Nederland in steeds grotere getale erbij komen zou Rutte het nu spaansbenauwd moeten gaan krijgen.

    1. Rutte krijgt het Italiaans-benauwd. Een stuk of wat banken zijn daar op deze handelsdag dieper in het rood gedoken. Gaat al een tijdje zo. Ook DB maakt vandaag een diepe duikeling. Mijn simpele kijk op de huidige krediet-gedreven economie zegt dat beurzen zijn opgeblazen met het extreem versoepelende beleid van de centrale banken. Rente naar nul en negatief is slecht voor verdienmodel van banken. Italië krijgt nu enorme tik om het oor. Een bankencrisis in de EU zal heel goed daar kunnen beginnen als nu Italiaanse bedrijven in de knoei komen en in gebreke blijven met hun rente- en aflossingsverplichtingen. De ECB had al stilletjes aangekondigd hun opkoopbeleid van slechte leningen van bankbalansen op te voeren.

      Maar wacht even, wat nu als DB zich in de rij van noodlijdende banken aansluit? Kan de ECB met de EU-bankenunie een bankencrisis bezweren met alleen die paar miljard in kas van de bankenunie? Het is nog altijd vrij duister hoeveel er werkelijk in kas zit. Of op welke manier er dan ook financieringsafspraken zijn gemaakt met de aangesloten systeembanken voor het geval de ‘oorlogskas’ moet worden aangebroken. Let op, bij een nieuwe bankencrisis mogen niet opnieuw de banken gered worden met belastinggeld. Alleen de aandeelhouders en daarna de rekeninghouders worden aangesproken als een bank dreigt om te vallen. Ik zal maar niet verwijzen naar het bekende dominospelletje waarmee ik als kind altijd een rijtje maakte en de eerste een duwtje gaf….

      1. Italië zit al in een recessie en de sluitingen van scholen en andere instellingen in het gehele land zal deze situatie progressief versnellen. Vooral de toeristenindustrie krijgt klappen die lang zullen nadreunen. Het bankenprobleem blijft telkens als een boemerang terugkeren. De kans wordt steeds groter dat we binnenkort slechts beperkt bij ons geld kunnen komen en alleen noodzakelijke uitgaven kunnen doen. Het grootste probleem is dat de huidige instrumenten om een crisis te lijf te gaan niet meer werken. Dus rest ons of een snel in elkaar geflanste bankenunie of een nog meer gevreesde reset met alle onrust en oorlogen van dien. Als de Noodwet Financieel Verkeer in werking treedt heb je aan edelmetalen ook niet zoveel meer. Als grote G7-economieën in een recessie terechtkomen volgt de rest vanzelf.

        1. Na opening beurzen in Europa al weer snel een daling van de bankaandelen in Italië. Ook DB in Duitsland doet mee in de malaise. Dit ziet er niet goed uit. Het is nu een kwestie van al het financieel economisch nieuws rondom de bankensector in de gaten te houden. Zodra er berichten komen over wankelende banken zal daar veel tamtam over gemaakt worden. Ben ik zeer benieuwd hoe de EU-Bankenunie naar buiten toe treedt met hun berichtgeving over hun manier van steunverlening. En dan komt de aap uit de mouw dat ze wat krap bij kas zitten. Wees alert!

          1. De politici ontwijken de problemen rond het coronavirus zoveel mogelijk in Nederland om het sentiment niet teveel te laten omslaan.
            Je hoeft geen universitaire studie te hebben gevolgd om te zien dat omvallende banken in Italië een kettingreactie over de gehele wereld zal veroorzaken en dan is de ramp voor de Deutsche Bank ook niet te overzien. Het derivatenverhaal van de DB is een horrorstory waarover liefst niemand een woord over wil zeggen.

          2. Maar goed dat niet heel NL deze docu van Arno Wellens heeft gezien: https://www.youtube.com/watch?v=85bJvdNGAZQ . Ook niet geschikt voor de kijkers op onze nationale TV-zenders. Veel mensen, rekeninghouders dus, zijn zich niet bewust van wat er op ons af komt als die bankensector gaat schuiven. Gelukkig zijn de meeste kijkers alleen geïnteresseerd in shownieuws en het songfestival straks. Toch kan het op gegeven moment snel gaan als na het coronanieuws ineens de banken op de voorpagina’s prijken. Dat het vertrouwen van de beleggers de koersen tot een dieptepunt heeft gebracht en dat nu de bankrekeninghouders een steentje moeten bijdragen. Oké, we hebben het depositogarantiestelsel dat na het failliet van de EU-Bankenunie onze centjes moet garanderen. Maar als een kapitaalcontrole naar het model van Cyprus in 2013 zo maar ineens op de proppen komt, dan zijn de rapen gaar. Kwestie van tijd. Maar laten we de meute niet wakker schudden want een bankrun zal alles in een versnelling zetten. Ik stel voor dat we hier de ontwikkelingen blijven volgen.

            Overigens dalen de It. banken ‘vrolijk’ verder. UBI bijvoorbeeld, nu 4,12 procent in de min.

          3. Ondanks de grote renteverlaging door de FED gaan de koersen toch weer in grote lijnen naar beneden, met de koersen van de bankaandelen voorop. Er gaan niet alleen in Italië banken omvallen maar ook elders in Europa. De crisis rond Griekenland zal weer bovenaan de agenda’s komen te staan en daar komen Italië en Frankrijk bij. Als ook de Deutsche Bank nog veel dieper in de problemen komt wordt het depositogarantiestelsel onbetaal- en onhoudbaar en zal er voor de spaarders weinig meer overblijven dus zal de ene haircut na de andere volgen. Kortom chaos in de Polder en opstanden elders in Europa.

          4. Het ziet er momenteel ronduit slecht uit. Eventuele nieuwe maatregelen van centrale banken worden ingegeven vanuit crashende beurzen. Een kat in nood maakt vreemde sprongen. We kunnen dus buitensporige acties verwachten. Niet alleen van centrale bankiers maar ook van nerveuze regeringsleiders die gaan strooien met miljarden. Opletten dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: