Rhodium: Investeren in een potje poeder?

2

Rhodium is een zilverkleurig chemisch element dat onderdeel is van de platina groep metalen. Het metaal wordt voornamelijk gebruikt om platina en palladium harder te maken. Ook wordt er veel rhodium gebruikt in de auto-industrie. Tevens kan het gebruikt worden voor raamwerken, juwelen en spiegels (dit komt door de lichtweerkaatsende eigenschappen). In de chemische industrie dient rhodium als katalysator. Het grootste deel van al het rhodium ter wereld komt uit Zuid-Afrika. Naar schatting neemt het land zo’n 60% van alle productie voor haar rekening, maar ook in Rusland, Noord-Amerika en Zuid-Amerika wordt rhodium gewonnen. Het winnen van rhodium is een moeilijk proces, omdat het metaal alleen in ertsen voorkomt die met andere metalen zijn gemengd zoals palladium, goud, zilver en platina.

Wereldwijd bedraagt de jaarlijkse rhodiumproductie nog geen 25 ton. In vergelijking: de jaarproductie van goud was in 2009 zo’n 2350 ton en de jaarproductie van platina ongeveer 220 ton. Sinds een aantal maanden kan je ook fysiek rhodium als beleggingsproduct kopen. Rhodium is naast goud, zilver, palladium en platina één van de meest zeldzame metalen ter wereld.

De prijs van rhodium is momenteel $2080,- per ounce. Een stuk duurder dan goud, dat momenteel zo’n $1230,- per ounce waard is en ruim 100 keer duurder dan zilver, dat momenteel rond de $19,- schommelt. In juli 2008, zo’n twee maanden voor de val van Lehman Brothers, zette rhodium, net als veel andere commodities, een record neer. De prijs van rhodium ligt momenteel dus nog zo’n 80% onder het hoogste punt. Zo’n 25 maanden geleden werd er maar liefst $10.100,- voor 31,1 gram rhodium betaald.


Op de Canadese website Kitco.com kan je sinds kort fysiek rhodium kopen. Het grote verschil is de vorm waarin het metaal thuis bij je afgeleverd wordt. Goud en zilver koop je meestal in de vorm van een baar of munten. Rhodium koop je echter in een potje. Een potje van 1, 5 of 10 ounce Rhodium-poeder. Kitco verkoopt een potje poeder van het zeldzame metaal voor $2310,- per ounce, ruim 10% boven de spotprijs.

Het metaal is zo hard dat er het bijna niet mogelijk is om er munten van te slaan. Indien je geïnteresseerd bent in het rhodium-poeder kijk dan wel uit: Het is licht ontvlambaar, beschadigt de huid, is mogelijk kankerverwekkend en zeer giftig.

Koen Dil