Richard Branson waarschuwt voor oliecrisis


Miljardair Richard Branson kwam deze week met een waarschuwing over de energievoorziening van de wereld. ‘Laat een oliecrisis ons niet verrassen, zoals de kredietcrisis dat deed.

De Brit Branson, eigenaar van Virgin Group, maakt deel uit van de denktank ‘Industry Taskforce for Peak Oil and Energy Security’, die research doet over de toekomst van de energiesector. Binnen 5 jaar ontstaat er, volgens het onderzoek, een tekort aan olie gevolgd door een prijsexplosie van de ruwe olie.

Vooral olie-importerende landen zoals Groot-Brittannië zouden zich volgens Branson moeten voorbereiden op een toekomst met hoge olieprijzen. Een olietekort zou de economie anders kunnen destabiliseren zoals in de jaren ’70, toen er zich regelmatig extreme prijsschommelingen voordeden. “Klimaatverandering maakt de uitdaging des te urgenter”, aldus de onderzoekers.

Het verschijnsel ‘peak oil’, waarbij de olievoorraden over hun hoogtepunt heen raken, is onderwerp van verhitte debatten. Volgens sommigen houdt het Internationaal Energie Agentschap een mogelijk olietekort onder de pet om investeerders niet in paniek te brengen.

Op een bijeenkomst in Davos vorige maand zei Total-topman Thierry Desmarest dat er niet meer dan 95 miljoen vaten van het ‘zwarte goud’ per dag, tien procent meer dan momenteel geproduceerd wordt, uit de grond zouden kunnen worden gehaald.

Zijn Saudische gesprekspartner Khalid al-Falih, directeur van Saudi Aramco, wees hem echter snel terecht: “Van de vier biljoen vaten olie waar de aarde mee gezegend is, is er pas een verwerkt.” Voorlopig is de olieprijs, momenteel ongeveer 71 dollar, in ieder geval nog lang niet op het record van 2008, toen er op het hoogtepunt bijna 150 dollar per vat betaald moest worden.

Het hele rapport van The Peak Oil Task Force: The Oil Crunch

Via: NuZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.