Biflatie.nl kreeg een mailtje van een bezoeker dat het interview met Rienk Kamer nog wat langer duurder dan een klein kwartiertje. Dit klopt helemaal. Rienk gaat nog even lekker verder over de economische perikelen in de wereld. Hij gaat onder andere in op de High Frequency Trading (zie ook de LvdD over de crash van 6 mei 2010). Momenteel bepalen de computers al voor een groot deel welke kant het opgaat met de beurs, maar in de toekomst zal het voor een particulier nog moeilijker worden om iets te verdienen aan bijvoorbeeld daytrading. (Kijk ook de Docu: Quants, de alchemisten van Wallstreet ). Ondanks dit gegeven werkt het buy en hold principe ook niet echt meer. Vroeger was het statement dat er moest worden belegd voor de langere termijn. Maar als we even de grafiek van de AEX erbij pakken is al snel duidelijk dat het alles behalve lucratief zou zijn geweest als je 10 jaar geleden je spaarcenten zou hebben belegd in de AEX-index. Je zou dan momenteel een verlies hebben van ruim 50%.

Volgens Kamer komt er een ‘flight to quality’. Onder deze definitie vallen volgens hem onder andere Nederlandse staatsobligaties, Duitse staatsobligaties en goud. Er ontstaat volgens Kamer echter geen bubbel in goud. Dit komt omdat we momenteel niet meer weten wat geld waard is. Hij is niet zo te spreken over zilver, platina en andere metalen. Kamer is negatief over grondstoffen omdat hij een deflatoire spiraal verwacht. Kamer benadrukt meedere keren dat de huidige situatie heel onvoorspelbaar is. Er is nog geen expert opgestaan die een oplossing heeft voor hedendaagse problemen in de economie. Dit blijkt ook al uit de verschillende manieren waarop de crisis wordt aangepakt (stimuleringen vs. besparingen).

Binnen 2 á 3 jaar krijgen de aandelenmarkten volgens de beursgoeroe nog te maken met een nieuwe crash. We zitten volgens Kamer in een structurele baissemarkt. Waarschijnlijk zal de AEX binnen enkele jaren weer onder de 200 punten terechtkomen. Het zal gaan van de ene naar de andere crisis, omdat er nog geen echte oplossing is voor het probleem. Ook de valuta onrust zal groot worden. De goeroe is wel te spreken over de emerging markets, voornamelijk China en India. Kijk hier voor het lange interview met Rienk Kamer.

Eén reactie

  1. Rienk Kamer is zowaar positief over iets, al koop ik liever geen staatsobligaties en al helemaal niet die van griekenland! Wat je speculatief noemt. Oke, ik moet wel toegeven dat hij de opkomende landen goed heeft zien aankomen, al 20 jaar geleden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: