Robot versus arbeider: het gevecht van de toekomst

robotDe rijkste man van de wereld zei eerder dit jaar: “Robots zijn de toekomst”! Deze woorden van Bill Gates, oprichter van Microsoft, kunnen we beter maar serieus nemen. De laatste Amerikaanse robot heet Terminator Atlas. Hij is 1,88 Meter, 150 kg en heeft een skelet van staal. Het is de nieuwste humanoïde die getest wordt door het Amerikaanse leger. U kunt hem hieronder in actie zien.

[youtube id=”zkBnFPBV3f0″ align=”center”]

James, at your service

Bestel je biertje bij de robot-barkeeper. Carl heet hij en hij mixt zonder problemen cocktails.  Hij is aan het werk in het Duitse Thüringen.  Maar wetenschappers van de Bielefeld Universiteit werken al aan het supermodel James.  Hij zal kunnen onderscheiden wie wat bestelt, wie voorrang heeft en “hij zal de lichaamstaal van mensen juist moeten kunnen interpreteren omdat het in bars en nachtclubs meestal rumoerig is”.

Geen koffiepauze en nooit ziek

Tuinders in het Westland maar ook plantenkwekers in de VS klagen al jaren omdat ze geen mensen kunnen krijgen; lossen robots nu het probleem op? Meet Harvey (Harvest Vehicle) hier.  Hij kost 30.000 dollar maar de terugverdientijd is slechts 12 tot 25 maanden.  Om de paar uur een nieuwe batterij en Harvey werkt door, zonder pauze, in weer en wind.

Verontrustende trend?

Zal de robot meer en meer de arbeider verdringen? Het gebeurt al her en der : één Harvey doet het werk van tientallen arbeiders! En wat nog meer verontrustend is : China als lage-loon-land is stilaan…te duur aan ’t worden! Nogal wat productie, van bijvoorbeeld kleding, wijkt uit naar nog goedkopere landen zoals Indonesië en de Filippijnen.  Dus wat is China aan het doen, nu nog mondjesmaat maar de trend lijkt gezet : “iPhone-fabrikant begint arbeiders te vervangen door robots“.

Op naar 30.000 robots… bij één bedrijf

Het bedrijf Foxconn, ’s werelds grootste hardwarefabrikant met 1,2 miljoen medewerkers in China; eind 2012 waren de eerste 10.000 robots al geleverd en daar moesten er toen nog 20.000 bijkomen. De reden ligt voor de hand : “de efficiëntie een boost geven en de kosten op arbeid drukken“.  Als zelfs de Chinese arbeider al te duur wordt, wat staat dan op termijn de Westerse arbeider te wachten?

4 reacties

 1. Goeie genade, de race naar de bodem lijkt steeds harder te gaan! Als er niemand meer iets produceert met zijn handen en niemand verdient een fatsoenlijk loon, aan wie moeten dan alle produkten, die de robots maken dan verkocht worden?
  Oh wacht, er zijn altijd nog ambtenaren en banksters….

 2. Dan vind ik Asimo van Honda nog iets indrukwekkender ogen.

  http://www.youtube.com/watch?v=R8UeT9r4cmg

  Tja, wat als een robot uiteindelijk nog goedkoper wordt dan de laagste loon arbeider ? Ik denk dat je je als overheid vooral druk moet gaan maken. Nu is inkomstenbelasting van de arbeider nog een van de belangrijkste inkomstenbronnen van een overheid. Het grote geld is dan niet meer in de grote massa te vinden. Middenklasse of ‘onderklasse’… het maakt allemaal niet meer uit. Hoe ga je in de toekomst komen aan ‘gratis geld’ ? Waar ga je dan je JSF vliegtuigen van bekostigen ? Belasting op bedrijven ? Wat als bedrijven (banken) eigenlijk al machtiger zijn dan overheden ? De overheid heeft straks de geld genererende massa niet meer achter de hand, sterker nog die massa kost straks alleen maar geld. Nu al zie je hoe computerprogramma’s veel mensenwerk overbodig maakt. Met robots en intelligente software erbij wordt dat alleen maar erger. Wat als robots, robots kunnen bouwen ? Dat kan in zekere mate nu al. Het menselijk brein is alleen nog superieur in creativiteit, management, interpretatie en ‘bedenken van’.

 3. @houtskool

  Ik denk dat ze dan robotconsumenten gaan bouwen die die dingetjes kopen.

  En dan is de mensheid volstrekt overbodig geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: